-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Solidus jubiliejus – teatro šeimos rate

Kauno valstybinio dramos teatro (KVDT) interneto puslapyje netrukus išnyks dienas, likusias iki teatro jubiliejaus, skaičiuojantis kalendorius. Sekmadienį, gruodžio 19-ąją, teatras švęs 90-metį.
Kauno valstybinio dramos teatro vadovas E.Stancikas džiaugiasi, kad 90 metų sulaukęs teatras atviras žiūrovams.
Kauno valstybinio dramos teatro vadovas E.Stancikas džiaugiasi, kad 90 metų sulaukęs teatras atviras žiūrovams. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tačiau iškilmingo renginio nebus, nes visada jaunas seniausias dramos teatras svarbią sukaktį mini visą šventinį sezoną, pristatydamas žymiausių savo režisierių premjeras, knygą, istorijos ekspoziciją, gausias kitų Lietuvos bei užsienio teatrų gastroles ir atvirų durų dienas paaugliams ir jaunimui.

Tiesa, sekmadienį į teatrą susirinks būrys teatralų, dirbusių įvairiuose šalies teatruose, taip pat KVDT veteranų – aktorių ir specialistų, teatro bičiulių, rėmėjų. Šventė vyks vis dar rekonstruojamoje Didžiojoje salėje.

„Kadangi negalime į salę pakviesti žiūrovų, nerengiame iškilmingo koncerto. Vakaras bus skirtas teatro šeimai. Tai bičiulių susibūrimas, skirtas tam, kad būtų galima pasidžiaugti tuo, kas atsitiko su Lietuvos teatru per 90 metų. Nes KVDT jubiliejus – ne tik šio teatro, bet kiekvieno Lietuvos teatro jubiliejus“, – sakė KVDT vadovas Egidijus Stancikas.

Šį savo jubiliejų suvokiame visų teatrų kontekste. Tai – ne tik mūsų, bet ir profesionalaus teatro Lietuvoje 90-metis. Sakė E.Stancikas

KVDT istorija prasidėjo 1920 metų gruodžio 19 dieną, kai suvaidintos Juozo Vaičkaus režisuotos Hermanno Sudermanno „Joninės“. Tuomet spektaklis vaidintas buvusiuose rusų Miesto teatro rūmuose (dabar tai – Kauno valstybinis muzikinis teatras). Iki filialo įkūrimo Šiauliuose 1931 metais tai buvo pirmas ir vienintelis profesionalus teatras Lietuvoje. „Nėra nė vieno to spektaklio liudininko, galinčio pasakyti, kokio meninio lygio buvo vaidinimas. Tačiau šis proginis (artėjančių Kalėdų proga parodytas spektaklis) tapo profesionalaus teatro pradžia“, – pastebėjo E.Stancikas.

Sunkumai buvo naudingi

Pastaruosius kelerius metus KVDT virė remontas: įrengtos net kelios naujos kamerinės salės, tačiau Didžioji scena teberemontuojama iki šiol. Užbaigti ją iki teatro jubiliejaus nepavyko dėl ekonominio sunkmečio: negavus planuoto finansavimo, remontas užtruko.

Pirmojo spektaklio plakatas
Pirmojo spektaklio plakatas

„Pagrindiniai likę darbai, susiję su Didžiąja scena ir žiūrovų sale: t.y. visa technologinė įranga, kėdės, estetinė pusė. Tam reikia nemažų lėšų. Šiandieninė finansinė situacija pakoregavo tempus. Tikėjomės švęsti suremontuotoje scenoje, tačiau dabar belieka konstatuoti, kad dar 18 mėnesių būsime kelionėje link Didžiosios scenos atvėrimo žiūrovams“, – apgailestavo KVDT vadovas.

Tačiau užgriuvę sunkmetis teatrui davė ir naudos. Prieš porą metų atjaunėjęs kolektyvas itin produktyvus. Be to, teatras pagaliau turi beveik visus reikalingus specialistus, kurių dėka trupė gali įgyvendinti ambicingiausius režisierių sumanymus.

„Kai sunku, kolektyvui pavyksta susitelkti. Taip pat ir kūryboje. Žmogus patiki, kiek savyje turi nepanaudotų kūrybinių resursų ir išdrįsta žengti drąsų žingsnį. Šiandien galime didžiuotis trupe, kuri labai universali. Esame pajėgūs daryti didelės apimties, sudėtingus spektaklius be išorinės pagalbos“, – kalbėjo E.Stancikas.

Pasibaigus jubiliejiniam ir kalėdiniam šurmuliui KVDT pradės ruoštis likusioms trims premjeroms, taip pat vasarį numatomoms atvirų durų dienoms teatre „Nerk į teatrą“. Po Naujųjų jubiliejaus proga rengiama paaugliams ir jaunimui skirta edukacinė programa, kurios metu moksleiviai galės išbandyti visas pagrindines teatro profesijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius