Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukštesni kulniukai – aistringesnė moteris?

Sunku būtų rasti moterį, kuri neturėtų bent vienos poros aukštakulnių. Ir kuri nežinotų apie jų žalą sveikatai. Tokios moterys gali pasidalyti sava patirtimi apie nugaros skausmus, deformuotas pėdas ir stuburo negalavimus.
Dizainerio Christiano Louboutino sukurtas batelis.
Dizainerio Christiano Louboutino sukurtas batelis. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau aukštakulniai vis tiek triumfuoja. Tik dabar madingiausi jau ne varganų penkių ar aštuonių centimetrų aukščio pakulne, bet mažiausiai vienuolikos, o geriausiai - penkiolikos!

Kas tai lemia? Aklas mados vaikymasis? Tuštybė? Įprotis?

Mokslininkai surado įdomesnių paaiškinimų.

Kodėl patinka vyrams?

Mados sociologai, istorikai ir žinovai sutaria, kad priešingoje lytyje žavu tai, kas pasąmonei signalizuoja apie vaisingumą. Būtent todėl 90-60-90 grožio konstanta galioja nuo antikos laikų iki šiol (manoma, kad tokių proporcijų moteris lengviau išnešioja kūdikį), būtent todėl skurdžiose visuomenėse gražu apkūnios formos (vadinasi, šis žmogus nebadauja), o turtingose vartotojiškose - lieknas kūnas (žmogus gali pirkti geresnius produktus, turi laiko kūnui tobulinti).

Na, o kuo čia dėti aukštakulniai?

Psichologas Martinas Tovee iš britiškojo „Newcastle“ universiteto tai aiškina paprastai: akivaizdu, kad moters, avinčios aukštakulnius, kojos atrodo ilgesnės nei be jų. Mergaitei augant, pirmiausia susiformuoja kojų ilgis. Taigi pirmykščiai instinktai signalizuoja – ilgakojė mergina vaikystėje gavo pakankamai maisto ir reikalingų medžiagų, taigi tikėtina, bus sveikesnė ir susilauks sveikesnių palikuonių. Ilgakojė ir jos mama? Tai tik paveldėjimas? Tuo puikiau, vadinasi, gera sveikata jau užprogramuota genuose.

Koks vyras atsispirs tokiems į pasąmonę siunčiamiems signalams? Na, nebent tas, kurio akis užklius už kitos ilgakojės su aukštesniais kulniukais...

Mados sociologai, istorikai ir žinovai sutaria, kad priešingoje lytyje žavu tai, kas pasąmonei signalizuoja apie vaisingumą.

O šių metų vasarį Italijoje atliktas tyrimas pateikė dar įdomesnius rezultatus. Teigiama, kad moterys, kurios dažnai avi aukštakulnius, labiau ir dažniau mėgaujasi seksu. Taip yra todėl, kad vaikštant su tokiais bateliais pakinta laikysena ir treniruojami būtent tie pilvo raumenys, kurie ir padeda pajusti didesnį malonumą.

Aukštesni kulniukai – aukštesnė padėtis

Tačiau, skirtingai nei daugumą kitų moteriško garderobo detalių, aukštakulnius su malonumu avi ir aršios feministės. Juos avėdamos jos atrodo aukštesnės, taigi lygios su vyrais ar net aukštesnės. Vadinasi, kalbantis nereikia pakelti galvos, (o vyrui jos nuleisti) ir taip kūno kalba pašnekovui signalizuojama: aš tau lygiavertė.

Be to, aukštakulniai gana išdavikiškai sufleruoja apie moters pajamas ir socialinį statusą. Juos avėdama nepasisukiosi prekybos centre, nepastovėsi sausakimšame troleibuse ir kažin ar ilgai pavyks žingsniuoti išklaipytomis šaligatvio plytelėmis.

Tačiau jie puikiai tiks žengti keletą žingsnių iš savo kabineto iki pasitarimų kambario, nuo automobilio iki pokylių salės.

Aišku, čia kalbama apie tuos, ne žemesnius nei penkiolika magiškųjų centimetrų. Apie tuos, kurių net nerasi paprastoje batų parduotuvėje, o tik prabangiame boutique ir kurie kainuoja ne mažiau nei šilti aulinukai, o dažniausiai – keturženkles sumas.

Tiesa, šios išskirtinius batus avinčios damos kenčia ir nuo išskirtinių bėdų. Nuolat avint tokius nepatogius batelius kūnas bando prisitaikyti: kad kompensuotų nestabilią kūno būseną, ima dirbti kojų raumenys virš kelių, kurie paprastai yra gana pasyvūs. Po ilgesnio laiko ant kelių ima „užkristi“ tik vienoje vietoje sustorėjusi šlaunis.

„Įtraukti pilvą, ištiesti krūtinę“

Kažin ar serialų ir Holivudo gražuolių pamėgti bei išpopuliarinti Manolo Blahnik ar Christiano Louboutin, kurdami savo šedevrus, galvojo apie klienčių sveikatą ir patogumą. Greičiau jau apie tai, kaip techniškai patobulinti batelius, kad jų kulniukai taptų dar aukštesni ir bent kiek avimi. O tai jiems pavyko ne tik didinant kulniuko aukštį, bet ir storinant batelio padą. Kad „platforma“ neatrodytų gremėzdiška, ji dažnai gaminama tarsi iš dviejų, viena ant kitos sudėtų dalių ar kelių spalvų.

Praktiškieji amerikiečiai ir iš šios „dangoraižių aukščio“ mados sumanė verslą. Turtingos damos renkasi į specialius užsiėmimus, kur mokosi vaikščioti ir nenugriūti. Patarimus jos girdi gana paprastus: „Įtraukti pilvą, ištiesti krūtinę, gražiai išriesti užpakaliuką, žingsniuoti neskubant, kiek judinant klubus...“ Juk labai svarbu praktika. Sakoma, pirmąkart apsiavus batelius su „penkiolika ir plius“ kulniuku jau po dvidešimt minučių norisi mesti juos kuo toliau. Tačiau pamažu kūnas pripranta ir dvidešimt minučių ištįsta į pusvalandį, valandą, visą vakarą. O gal net tampa patogu? Nes kaip kitaip paaiškinti paskutinę Los Andželo ponių madą – mokytis šokti avint aukštakulniais su beprotiško aukščio pakulne?

P.S. Pats M.Blahnik nepataria avėti batelių su aukštesne nei vienuolika centimetrų pakulne. Nes „dangoraižių aukščio“ bateliai verčia iš kojų žengiančias podiumu net ir labai patyrusias manekenes. Na, nebent visą vakarą būtumėte įsikibusi į parankią galantiškam ir gerokai už jus aukštesniam vyrui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius