Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 27

Rugsėjo 4-oji supriešino valdininkus ir projekto „Kauno naktys“ rengėjus (papildyta 21.15 val.)

Kitą šeštadienį, rugsėjo 4 dieną, turėjęs įvykti renginys „Kauno naktys“ pakibo ore: Kauno miesto savivaldybės administracijos Renginių organizavimo Kauno viešosiose vietose komisija prašo perkelti naktinį projektą į vėlesnį rugsėjo savaitgalį. „Kauno naktų“ rengėjai nesutinka ir svarsto alternatyvas, kurios ne itin gausios – galima renginį atšaukti arba organizuoti kitokia forma.
Laisvės alėja
Praėjusiais metais rugsėjo 3-ąją vykęs pirmasis naktinis renginys į Laisvės alėją sutraukė būrius žmonių. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Rugsėjis Skandalas

Praėjusiais metais pirmą kartą rugsėjo pirmąjį savaitgalį surengtos „Kauno naktys“ į miesto centrinę dalį, kur vyko projekto renginiai – koncertai ir įvairios meninės akcijos – sutraukė daugybę žmonių. 

Paskatinti tokios sėkmės organizatoriai jau vasaros pradžioje ėmė derinti šių metų renginio programą. Kaip ir pernai, planuota „Kauno naktis“ rengti pirmą rudens savaitgalį – rugsėjo 4-ąją.

„Norime, kad žmonės sietų pirmą rugsėjo savaitgalį su „Kauno naktimis“. Kaip kalbant apie Kūčias pirma mintis šauna į galvą „gruodžio 24 diena“, taip „Kauno naktys“ turėtų sietis su rugsėjo pradžia“, – sakė vienas iš renginio „Kauno naktys“ organizatorių Henrikas Kupcikevičius.

Aš jiems (Renginių organizavimo Kauno viešosiose vietose komisijai – aut. past.) sakiau: „Kauno naktų“ reikia ne man ir kitiems, kurie organizuojame jas. Jų reikia žmonėms. Sakė H.Kupcikevičius

Tačiau atrodo, jog puoselėti tokios tradicijos nepavyks. Nors leidimą rengti naktinį renginį rugsėjo 4-ąją savivaldybė jau buvo išdavusi, šią savaitę jis atšauktas. Organizatoriams pasiūlyta „Kauno naktis“ perkelti į kitą savaitgalį. Viešojoje erdvėje vos pasirodęs pranešimas apie atšauktas „Kauno naktis“ pakurstė aštrią diskusiją. Daugelis internautų teigė, jog tokiu sprendimu miesto valdininkai grąžina Kauną į sovietmetį, kai bet kokios idėjos, neįtikusios „aparatui“, buvo sąmoningai marinamos.

Savivaldybė: pasiūlėme neatšaukti, bet perkelti į kitą dieną

Savivaldybės atstovų teigimu, renginys numatytą dieną negali įvykti dėl kitų priežasčių. Pasak Renginių organizavimo Kauno viešosiose vietose komisijos pirmininko Zenono Abramavičiaus, „Kauno naktų“ organizatoriai nepristatė visų reikalingų dokumentų, be to, nepasirūpino tinkamu apsaugos darbuotojų skaičiumi, būtinu užtikrinant viešąją tvarką ir saugumą renginio vietose.

„Mes neliepiame renginio atšaukti. Siūlome jį perkelti į kitą savaitgalį. Kadangi rugsėjo 11 dieną Laisvės alėjoje jau suplanuota Rudens gėrybių ir amatų mugė, „Kauno naktys“ galėtų įvykti dar kitą šeštadienį,“ – 15min.lt sakė savivaldybės atstovas.

Kaip vieną pagrindinių motyvų, dėl ko renginį reikėtų perkelti, valdininkas nurodė per mažą apsaugos darbuotojų skaičių.

„Jų pasamdyta per mažai, tai pabrėžė ir Viešosios policijos atstovas, dalyvavęs komisijos posėdyje. Pareigūnai baiminasi neramumų, nes tuo metu Kaune bus keli tūkstančiai Škotijos futbolo rinktinės sirgalių, kurie, kaip visi žinome, pasižymi pomėgiu audringai švęsti po varžybų. Nuostolius jie, žinoma, atlygina. Bet neramumų gali būti. Policija tam jau ruošiasi“, – kalbėjo Z.Abromavičius.

Tuo metu „Kauno naktų“ rengėjai valdininkams primena, jog škotų sirgaliai Kaune lankysis dieną anksčiau nei buvo planuojamos „Kauno naktys“.

„Futbolo varžybos, į kurias atvažiuoja škotai vyks rugsėjo 3 dieną, o ne 4-ąją. Todėl nelabai suprantu, dėl kokių neramumų baiminamasi?“ – stebėjosi H.Kupcikevičius.

Atsakydamas į priekaištus dėl per mažo pasamdytų apsaugininkų skaičiaus, organizatorius buvo kategoriškas: „Esame pasamdę 10 saugos tarnybos darbuotojų, kurie budės renginio vietose. Tačiau jie (savivaldybės atstovai – aut. past.) nori, kad pasamdytume dar 10. Argumentas: reikia, kad apsaugos darbuotojai patruliuotų, vaikščiotų Laisvės alėja renginio metu. Tačiau palaukit! Kodėl mes turime rūpintis saugumu tose zonose, kur nevyks jokie renginiai? Įstatymuose aiškiai nurodyta: renginio organizatoriai privalo pasirūpinti saugumu ir viešosios tvarkos palaikymu tik renginio vietose. Prieigose tuo rūpinasi policija“.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Koncertas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Pernai metų renginio akimirka

Projekto „Kauno naktys“ rengėjai neabejoja, jog perkelti renginį į kitą dieną nusprendė „kažkas iš viršaus“, t.y. miesto valdžioje esančių politikų.

„Vardų neminėsiu, nors jie žinomi. Tačiau akivaizdu, kad rugsėjo 4-osios reikėjo saviems tikslams. Kad ir raliui „Aplink Lietuvą 2010“, – į detales nesileido H.Kupcikevičius.

Svarsto alternatyvų renginio scenarijų

Pasak pašnekovo, šiuo metu dar neaišku, ar „Kauno naktys“ įvyks ir kada.

„Šiandien (penktadienį – aut. past.) viena mus globojanti Seimo narė bandys tarpininkauti ir išsiaiškinti situaciją. Tačiau mes nelabai tikime, kad ji kažką pakeis. Svarstome kelias išeitis. Viena jų – iš viso atšaukti ir nerengti „Kauno naktų“. Tačiau dėl to dar turime konsultuotis su teisininkais, nes leidimą išdavusi, o po to atšaukusi savivaldybė šiemet yra pagrindinė rėmėja – skyrė 11 tūkst. Lt. Didžioji dalis šių pinigų išleisti, todėl susigrąžinti nebegalėsime“, – kalbėjo „Kauno naktų“ rengėjas.

Savo teisumu įsitikinę organizatoriai svarsto ir dar vieną idėją. Jei apsispręstų ją įgyvendinti, projektas „Kauno naktys“ įvyktų anksčiau numatytą dieną – rugsėjo 4-ąją.

Aliaus Koroliovo nuotr./Z.Abramavičius
Aliaus Koroliovo nuotr./Z.Abramavičius įsitikinęs, kad renginys puikiai pavyktų perkėlus jį į kitą savaitgalį.

„Yra numatyta, kad leidimų viešose erdvėse organizuojamam renginiui nereikia, jei jis vyksta iki 22 val., trunka ne ilgiau nei 1 val. ir jame dalyvauja ne daugiau nei 10 žmonių. Galvojame, sukviesti žmones į tokius „mini“ renginius. Tiesa, dauguma jų tuomet vyktų ne vakare, bet dieną: tarkime, nuo 16 iki 22 val. Kitose erdvėse, pavyzdžiui, Istorinės Prezidentūros sodelyje, veiksmas galėtų tęstis ir ilgiau. Tai – ne savivaldos erdvė, todėl savivaldybės leidimo rengti renginį jame nereikia“, – vieną iš svarstomų variantų atskleidė H.Kupcikevičius.

Pastebėjus, jog suplanuotą idėją sudėtinga įgyvendinti (tokių renginių lankytojai neretai nėra gerai organizuoti, todėl suvaldyti jų skaičių tam tikruose renginių taškuose – sudėtinga), „Kauno naktų“ organizatorius atsakė dėl to nesijaudinantis.

Tačiau pabrėžė, kad šis planas – tik idėja, kuri, nežinia, ar bus įgyvendinta. O kitą savaitę savivaldybėje posėdžiausiančios Renginių organizavimo Kauno viešosiose vietose komisijos nariai tikisi, jog pavyks rasti abi puses tenkinsiantį susitarimą.

Papildyta 21.15 val.: Penktadienį vakare renginio „Kauno naktys“ organizatoriai pranešė, jog savivaldybės sprendimu jis perkeltas į rugsėjo 18 dieną. Tačiau, pasak H.Kupcikevičiaus, prie Soboro veiksmo netrūks ir rugsėjo 4-osios naktį:

„Taip atkreipsime dėmesį, kad planuotos „Kauno naktys“ neįvyko“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius