Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laimės hormonai: kaip jie dirba?

Populiariuose tekstuose apie sveikatą ir sveiką gyvenimo būdą, dažnai sutinkame paslaptingus žodžių junginius – laimės arba džiaugsmo hormonai. Toli gražu ne visiems aišku, kas tai yra. Dofaminas, serotoninas, endorfinai – su kuo jie valgomi?
Laimės hormonai. Su kuo jie valgomi?
Laimės hormonai. Su kuo jie valgomi? / Neal Fowler, Flickr.com

Cheminės komandos

Kas apskritai yra hormonai? Hormonas – tai cheminė komanda, kurią organizmas perduoda ląstelėms. Įsivaizduokite, kad tai veikia kaip SMS, kurią siunčiate savo šeimai: „Pasiruoškite, tuoj ateis svečiai“.

Hormonus gamina endokrininės liaukos ir juos išnešioja kraujas. Kai hormono molekulė pasiekia reikalinga ląstelę, ji paveikia specialų baltymą-receptorių ir paleidžia pačius įvairiausius procesus skirtinguose organuose arba visame organizme.

Todėl laimės hormonai pavadinimą gavo ne veltui: jie – ne šiaip hormonai, bet neuromediatoriai, perduodantys nervinius impulsus.

Štai jums pavyzdys. Jūs įsidūrėte pirštą. Ranka staigiai atsitraukia. Kodėl tai įvyko? Skausmo signalas patenka į smegenis ir iš ten grįžta į ranką, kad ši suspėtų pasitraukti iš pavojingos vietos.

Šie signalai – tai nerviniai impulsai, judantys nervinėmis ląstelėmis – neuronais. Neurono viduje įvykstantis impulsas – įprasta elektra. Tačiau nuo neurono prie neurono, o nuo šio į raumenį taip paprastai signalas neperduodamas.

Štai čia pradeda dirbti neuromediatoriai, kurie perduoda signalus.

  • Dopaminas

Dažniausiai spaudoje minimas hormonas dopaminas. Šis hormonas gaminamas antinksčiuose ir jo dėka širdis plaka stipriau. Dopaminas atsakingas ir už nervinį laidumą. Žinomi keturi keliai smegenyse, kuriuos vykdo dopaminas. Vienas iš jų atsakingas būtent už malonumo jausmą.

  • Serotoninas

Serotoninas yra geros nuotaikos hormonas, dažnai minimas kaip laimės. Neuronai, turintys serotonino receptorius, išsidėstę beveik po visas smegenis. Serotonino lygio padidėjimas turi teigiamos įtakos iš esmės visam organizmui.

Jei aktyvuojate pažinimo veiklą, daug judate, galite pastebėti, kad jūsų nuotaika nuo to tik gerėja – už tai atsakingas serotoninas.

  • Endorfinas

Tai polipeptidų klasės medžiagos, susidarančios iš keleto amino rūgščių, savotiški minimalūs baltymai. Endorfinai išsiskiria, kaip žmogaus organizmo atsakas į stresą, taip pat malšina skausmą. Susisiekę su taip vadinamu opiatų receptoriumi, jie sumažina skausmą ir iššaukia euforijos pojūtį. Tokiu būdu organizmas gauna savotišką apdovanojimą už skausmo nugalėjimą.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius