Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nebenoriu kūprintis. Nuo ko pradėti?

Jeigu akys – sielos veidrodis, nugara – visos figūros atspindys. Būtent nuo stuburo savijautos priklauso ir mūsų stovėsena, ir lengva eisena. O stuburą išlaiko nugaros raumenis: jei šie netreniruoti, tuomet žmogus susiduria su skausmingomis problemomis.
Graži laikysena
Graži laikysena / Flickr.com

Be to, nugarą negatyviai veikia ir daugybė kitų faktorių: sėdimas darbas, aukštakulniai, sunkūs svoriai ir antsvoris. Išsigelbėti galima tik tuomet, jei sureguliuosite savo mitybą ir pradėsite sportuoti.

Ką gi dar galima padaryti be sporto?

  • Rankinę, kurioje yra tiek daug be galo reikalingų daiktų ir smulkmenų, derėtų nešioti ne ant vieno ir to paties peties. Be to, karts nuo karto joje reiktų įvesti inventorizaciją ir atsikratyti nereikalingų daiktų – juk nebūtina nešioti papildomus svorius kasdien. Jei nešiojate svorius, įsigykite patogų lagaminą ar krepšį su ratukais. Šie daiktai padeda ir vykstant į komandiruotes kelioms dienoms.
  • Virš monitoriaus priklijuokite lapelį su priminimu „išsitiesk!“. Jei jūs nebereaguojate į lipnius lapelius, užsistatykite priminimą telefonu – tegul jis tai primena kas 45 minutes darbo metu.
  • Pasitikrinkite, kaip iš tikrųjų jaučiasi idealiai lygi nugara. Jums tereikės sienos: prisiglauskite nugara prie jos, ištieskite pečius ir mentis, atsiremkite užpakaliu ir stenkitės „paaugti“ į viršų. Štai ji – ideali laikysena. Jei pamirštate šį pojūtį, vis atsistokite prie sienos.
  • Masažas patinka visiems, o ir nugara jums padėkos. Jei kartais juntate skausmą nugaroje, pasirinkite gydomąjį, bet ne atpalaiduojamąjį masažą. Geras specialistas per keletą seansų ištaisys situaciją. Be teigiamos įtakos stuburui, masažas padės ir atsikratyti riebaliniais sluoksniais. Beje, po pirmųjų gydomųjų masažo seansų, galite pasijusti lyg sumušti, tačiau nereikėtų išsigąsti ir toliau tęsti masažo kursą.
  • Per aukšta pakulnė taip pat gali iššaukti nugaros skausmą, kaip ir dažnas aukštų-žemų batų keitimas. Kai dažnai keičiasi svorio centras, tai iššaukia įtampą juosmenyje. Aukšta pakulnė – aukštesnė nei 5 cm. Tokia pakulnė priverčia kūną verstis į priekį, tuomet stuburas išsilenkia ir stengiasi išlaikyti lygsvarą. Todėl aukštakulnius rekomenduojama avėti tik ypač retomis progomis.
  • Įsigykite gerą čiužinį. Juk ant jo jūs praleidžiate nemažą paros dalį, todėl netaupykite. Rekomenduojama pasidomėti, kas yra čiužinio viduje ir išbandyti jį. Čiužinys neturėtų būti per daug minkštas ar kietas: jo kietumą reikėtų rinktis pagal jūsų svorį – kuo jūs mažiau sveriate, tuo čiužinys gali būti minkštesnis. Jei jums reikia dvigulio čiužinio, yra gamintojų, kurie siūlo dviejų skirtingų pusių čiužinius.
  • Gera pagalvė – taip pat investicija į jūsų sveikatą. Rinkdamiesi pagalvę atkreipkite dėmesį, kokia poza jūs miegate, nes nuo to priklauso ir pagalvės forma. Taip pat svarbu, kuo kimšta yra pagalvė: sintetiniais kamšalais lengva pakoreguoti formą, žąsų plunksnos išlaiko šilumą, o augaliniai kamšalai naudingi ir miegui, ir natūraliam kaklo palaikymui. Kiekvienos jų galiojimo laikas yra skirtingas.
  • Ant kokios kėdės jūs sėdite prie darbo stalo? O gal su nešiojamu kompiuteriu voliojatės lovoje? Stuburas už tai jums „ačiū“ nepasakys... Ant kėdės nereikėtų suriesti kojų ar jas sukelti viena ant kitos, taip pat ramstyti ranka galvą (beje, tai kenkia ir veido odai). Jei ieškote alternatyvų patogiai kompiuterio stalo kėdei, pasirinkite gimnastikos kamuolį, kuris padės stiprinti nugaros ir kojų raumenis.
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius