Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kaip atsikratyti priklausomybės nuo maisto?

Šokoladas mums padovanoja laimės hormonus, bet ne puikias formas
Caileigh Kyle, Flickr.com / Šokoladas mums padovanoja laimės hormonus, bet ne puikias formas
Šaltinis: Žvalus.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Be ko jūs negalite išgyventi nė dienos? Be telefono? Be kompiuterio? Iš tikrųjų mes esame priklausomi nuo daugybės dalykų ir daiktų. Mes negalime pradėti dienos be kavos puodelio, po pietų negalim atsisakyti saldau pyragėlio. Kodėl gi taip atsitinka? Ir kaip kovoti su šiais žalingais įpročiais?

 

Saldumynai

Kodėl patinka? Vėlgi ritualas: su mama valgome bandeles prie arbatos, su drauge – pyragaitį prie kavos, vakare apdovanojame save saldainiu už nuveiktus darbus. Nuo saldumynų mes esame priklausomi nuo vaikystės – tai pirmasis skonis, patirtas nuo pirmosios gimimo dienos. Suaugusieji saldumynus „kerta“, nes taip išskiriamas serotoninas – laimės hormonas, priverčiantis ir smegenis dirbti greičiau.

Kodėl žalinga? Cukraus pagalba mes gadiname figūrą, taip pat dantis ir odą. O cukraus kiekis kraujyje, suteikiantis mums energijos, krenta taip pat greitai, kaip ir pakyla. Todėl vos užkandę  šokoladuko, vėl pasijusite alkani ir suvalgysite dar daugiau.

Kaip atsikratyti? Atraskite įpročius, kuriais galite palepinti save: karšta vonia, aromatinės žvakės, masažas, seksas... Nenaudokite saldumynų, kaip apdovanojimų – jau geriau suvalgykite gabalėlį sūrio nei saldainį. Valgykite daugiau vaisių, riešutų ir gerkite gerą arbatą.

Šokoladas

Kodėl patinka? Vėlgi – laimės hormonai. Šokolade yra medžiagų, kurios priverčia mūsų organizmą vartoti tuos pačius laimės hormonus. Mes jaučiamės lyg pirmąkart įsimylėję!

Kodėl žalinga? Antsvoris, kariesas, suvytusi oda. O suvalgius saldumynų mes dar ir jaučiamės kalti, kad apsivalgėme saldumynais – tai tikrai neprideda naudos.

Kaip atsikratyti? Rinkitės tik labai kokybišką juodą šokoladą, kuriame ne mažiau kaip 70 proc. kakavos pupelių. Toks šokoladas yra naudingas, nes jame yra antioksidantų ir jis iš tiesų gerina nuotaiką. Tačiau tai nereiškia, kad jį galima valgyti bet kokiais kiekiais. Mėgaukitės – juk tai delikatesas.

Majonezas

Kodėl patinka? Visų pirma, tai populiariausias padažas, antra, su juo galima valgyti beveik viską. Majonezas tinka prie pusryčių, jį galima valgyti su mėsa, kepta pietums, juo galima sumaišyti salotas. Marinuojant mėsą, majonezas labai lengvai įsigeria ir suminkština.

Kodėl žalinga? Tiesiai šviesiai, majonezas – tai tik riebalai. O pirktiniame – dar ir visa kolekcija konservantų. 200 g majonezo yra apie 1200 kkal, o tai yra pusę dienos normos. Atitinkamai, nedidelėje lėkštėje su majonezu jūs gaunate 100-150 kkal papildomai.

Kaip atsikratyti? Majonezą pakeisti kitu padažu gana paprasta. Salotas maišykite su liesu jogurtu, alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis arba balzamiko actu – visą tai galima maišyti arba vartoti atskirai. Maišant įvairius prieskonius ir treniruokite skonio receptorius, ruošdami maistą be majonezo. Jei jau negalite be šio padažo, tuomet majonezą gaminkitės patys namuose, suplakdami kiaušinio trynius, citrinos sultis, alyvuogių aliejų, pridėdami cukraus, druskos ir garstyčių.

Užkandžiai: traškučiai, sūdyti riešutai

Kodėl patinka? Malonu, kai jie traška. Tai vienas populiariausių užkandžių, žiūrint filmus ar serialus. Kai kurie net nesėda prie televizoriaus, kol nepasiruošia šios užkandos. Bulvių traškučiuose daug aromatizatorių, kurie sužadina apetitą, net jei jūs ir nesate alkani.

Kodėl žalinga? Todėl, kad aromatizatoriai susilpnina skonio receptorius ir mes nejaučiame tikro maisto skonio, be to, su traškučiais suvalgome labai didelę druskos ir riebalų porciją, o po to išgyvename, kad persivalgėme ir turime antsvorio.

Kaip atsikratyti? Laikykite namuose daug naudingo maisto, kurį jums patinka valgyti. Jei jums patinka traukšti traškučius – pasiruoškite traškias morkų arba salierų juosteles, taip pat turėkite po ranką „duoniukų“. Jei jums patinka riebus padažas prie traškučių – valgykite agurkus su varškės padažu. Naudingus traškučius galima pasigaminti iš lavašo, riebius ledus pakeisti uogų šerbetu, valgykite obuolius, bet ne sumuštinius.

 

 

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
KALĖDINIŲ DOVANŲ GIDAS
Parašykite atsiliepimą apie 15min