Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip lieknėjo žvaigždės: nuo Lordo Byrono iki Beyonce

Dietų tendencijos nuolat keičiasi: vienas mitybos režimas išpopuliarėja, kitas nugrimzta užmarštin. Kokias dietų madas diktavo garsenybės prieš keletą šimtmečių ir dabar?
Kaip lieknėja žvaigždės?
Kaip lieknėja žvaigždės? / Flickr.com
Temos: 1 Dieta

1820 metai: anglų poetas Lordas Byronas išpopuliarina acto ir vandens dietą. Dar ir šiandien neretai bandoma lieknėti į valgiaraštį įtraukus po stiklinę vandens, sumaišyto su obuolių actu. Nors šis lieknėjimo metodas buvo žinomas dar Senovės Egipte, būtent Lordas Byronas tapo vienu žinomiausių jo apologetų, paskatinusių tokį liekninimosi metodą atgimti pastaraisiais šimtmečiais.

1930 metai: Holivude žaibiškai išpopuliarėja greipfrutų dieta. Ji rekomenduoja prieš kiekvieną valgį suvalgyti po greipfrutą: taip mažinamas apetitas, organizmas gauną daug vertingų vitaminų ir mineralų.

1950 metai: Lieknėjimo entuziastus pasiekia legenda, esą operos primadona Maria Callas numetė 30 kilogramų prarijusi piliulę su kaspinuočio lervomis. Žarnyne apsigyvenus šiam parazitui, galima valgyti kiek nori – maistas į kūną neina, lieknėjama itin sparčiai. Kaspinuotis savo virškinimo sistemos neturi, todėl maistines medžiagas jis absorbuoja visu savo kūnu tiesiai iš žarnyno. Deja, dėl to netenkama ne tik svorio, bet ir aibės maistingųjų medžiagų, organizmas greitai nusilpsta, tampa neatsparus ligoms.

1970 metai: Nereikalingų kilogramų atsikratyti rekomenduojama laikantis Miegančiosios gražuolės dietos. Viena vertus – gal ir visai neblogai: kai miegate, alkio nejaučiate, organizmas ilsisi, o kalorijos dega be jokių pastangų. Tačiau šios dietos laikęsi žvaigždės ją prisitaikydavo kur kas radikaliau: miegui pailginti išgerdavo migdomųjų. Kalbama, kad net pats Elvis Presley nuolat kovojo su antsvoriu tokiu būdu. Ne paslaptis, kad tokie eksperimentai prisidėjo prie rokenrolo karaliaus sveikatos bėdų.

1982 metai: Lieknutė ir sportiška aktorė Jane Fonda sukelia tikrą aerobikos karštinę. Jos aerobikos treniruotės vaizdo kasetė „Workout: Starring Jane Fonda“ išgarsino šią moterį kur kas daugiau nei filmai, kuriuose ji filmavosi.

1988 metai: Stulbinamai sulieknėjusi pokalbių šou žvaigždė Oprah Winfrey išduoda paslaptį: laikydamasi dietos, rekomenduojančios vartoti tik skystą maistą, ji sugebėjo numesti kiek daugiau nei 30 kilogramų. Taigi sultys, baltymų kokteiliai ir daržovių sultiniai tampa lieknėjančiųjų duona kasdienine.

1992 metai: Daktaras Robertas C. Atkinsas išleidžia knygą „Dr. Atkin's New Diet Revolution“, kurioje aprašomas mitybos režimas, vartojant daug baltymų ir visai mažai angliavandenių. Daug ginčų sukėlusi dieta randa pasekėjų ir šiomis dienomis. Vėliau jo metodu pasinaudota kuriant Pietų paplūdimio dietą.

1995 metai: Daktaras Barry Sears paskelbia ilgamečių tyrinėjimų metodais sudarytą Zonos dietą, padėjusią numesti svorio ne vienai raudonojo kilimo žvaigždei. Šios dietos esmė – su kiekviena maisto porcija gauti tam tikrą angliavandenių, baltymų ir riebalų balansą. Beje, angliavandeniai – svarbiausia ir didžiausia dienos kalorijų dalis.

2000 metai: Aktorė Gwyneth Paltrow išpopuliarina makrobiotinę dietą, kurios valgiaraščio pagrindas – grūdai ir daržovės ir rytų filosofija, pagal kurią maisto produktai skirstomi į jin ir jan maistą, o gaminant patiekalus siekiama šių dviejų pradų pusiausvyros.

2006 metai: filmui „Dreamgirls“ numetusi 10 kg atlikėja Beyonce išdavė paslaptį: kasdien ji geria šilto vandens su citrinos sultimis, klevų sirupu ir kajeno pipirais. Esą šis kokteilis padeda pasišalinti iš organizmo toksinams ir spartina medžiagų apykaitą. Dar ir šiandien šis kokteilis ne vienam besirūpinančiam savo svoriu žmogui rytais pakeičia įprastą puodelį kavos.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius