-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Produktai, kurie keičia kūno temperatūrą

Kiekvieno žmogaus kūnas turi vidinį temperatūros savireguliacijos mechanizmą. Patekus į šaltą orą, organizmas ima šildytis iš vidaus – tiek drebulys, tiek pašiurpusi oda yra vieni iš vidinio šildymosi proceso reiškinių. Šiltoje aplinkoje – atvirkščiai: poros atsiveria, oda suminkštėja, pradeda sunktis prakaitas, užtikrinantis kūno aušinimą.
Ledai, kaip bebūtų keista, šildo
Ledai, kaip bebūtų keista, šildo / Brian Faust, Flickr.com
Temos: 1 Sveika mityba

Koreguoti kūno temperatūrą padeda ne tik organizmo viduje vykstantys procesai, bet ir tai, ką valgome. Štai keletas produktų, kurie pakankamai efektyviai reguliuoja kūno temperatūrą.

Vėsinantys produktai:

1. Arbūzas. Ne paslaptis, kad arbūzuose itin daug vandens, net 92 procentai. Vanduo būtinas organizmui siekiant sumažinti kūno temperatūrą ir pasijusti gaiviau. Taigi arbūzai – ne kas kita, kaip skanus būdas organizmui drėkinti ir palaikyti normalią kūno temperatūrą, neperkaisti. Panašų poveikį turi ir agurkai.

2. Aštrūs prieskoniai. Ne veltui aštrus maistas populiariausias tose šalyse, kur vyrauja karštas klimatas – Indijoje, Artimuosiuose Rytuose. Aštrūs produktai, tokie, kaip aitrieji pipirai, patys savaime turi daug šilumos. Taigi jų užvalgius ima skirtis prakaitas. O prakaitas, kaip žinia – natūralus organizmo aušintuvas. Nors valgant aštrų maistą, atrodytų, muša karštis, po kiek laiko kūną užplūs maloni vėsa.

3. Lapinės daržovės. Daržovių lapuose paprastai būna susikaupę daug vandens. Pasak mokslininkų, žalumynuose vandens kiekis siekia 80-90 procentų. Bet lapinių daržovių ir salotų nauda – ne tik tai. Jas organizmas įsisavina lengvai ir greitai, todėl prisireikia minimalaus energijos ir šilumos kiekio, kad jas suvirškintų.

Kiti vėsinantys produktai: pomidorai, salierai, brokoliai, kiviai, melionai, avokadai, smidrai, mėtos, mėlynės, cukinijos, citrusiniai vaisiai. Jei norite atsigaivinti, venkite sunkiai virškinamų, riebių patiekalų.

Produktai, kurie šildo:

1. Ledai. Nustebote? Ir vis dėlto tai – ne klaida. Nepaisant to, kad patys ledai – šalti, jie skatina organizmą sušilti. Grietinėlės pagrindu pagamintuose leduose daug baltymų, riebalų, angliavandenių ir kalorijų, kurios taip pat dalyvauja kūnui išskiriant šilumą. Be to, ledai yra palyginti sunkiai virškinamas maistas, taigi organizmui stengiantis juos įsisavinti virškinamajame trakte pradeda gamintis papildomai šilumos.

2. Grūdai. Grūdai, ypač rudieji ryžiai, kviečiai, turi daug sudėtinių angliavandenių, kuriuos organizmas virškina lėtai. Todėl jie taip pat skatina kūną išskirti daugiau šilumos.

3. Imbieras. Puiki priemonė sušilti. Imbieras itin naudingas žmonėms, kuriems greitai pasidaro šalta. Puodelis imbierinės arbatos jiems turėtų tapti dienos ritualu.

Kiti šildantys produktai: bazilikas, kmynai, anyžiai, migdolai, česnakai, porai, gvazdikėliai, krapai, pankoliai, cinamonas. Beje, ir nepasikliaukite neva šildančiu alkoholio poveikiu: iš tikrųjų jis plečia kraujagysles ir mažina kūno temperatūrą.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius