-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šefai apie prieskonių naudojimą: mūsų virtuvėse – jokių prieskonių mišinių

„Gamindamas pagrinde naudoju 2 prieskonius – jūros druską ir pipirus, kuriuos pats ir susitrinu, serviruodamas patiekalą. Prieskonių mišinių mano virtuvėje nėra, ir namuose jų taip pat nerasite“, – virtuvės papročiais dalijasi Lietuvos nacionalinės virėjų komandos kapitonas Tomas Rimydis. Šefo teigimu, mišinius iškeitę į šviežias prieskonines žoleles jomis galime patiekalus gardinti ištisus metus.
Juodieji pipirai
Juodieji pipirai / Shutterstock nuotr.

„Nuo raudonėlio, rozmarino, baziliko, čiobrelio, šalavijo, peletrūno, krapo iki petražolės, kurios yra mūsų kasdienės žolelės, – visą tai galima užsiauginti šiltnamyje, o žiemą šiuos prieskonius galime pasisodinti ant palangių vazonuose“, – pasakoja T.Rimydis.

Tiesa, kai kurios lepesnės žolelės (pavyzdžiui, bazilikas), paprastai reikalaujančios daugiau šilumos ir šviesos, žiemą auga lėčiau, tačiau su tinkama priežiūra jos taip pat sėkmingai gali kerotis ir šaltymečiu.

Be to, tinkamai užšaldžius šviežias žoleles vasarą jomis bus galima mėgautis visus metus.

„Kilogramui krapų paimkite pusę litro gero aliejaus ir viską sutrinkite. Gausite labai ryškią žalios spalos masę, kurią galima susipilstyti į plastmasinius ledų formos maišelius ir juos pasidėti šaldiklyje.

Taip jūs visada žiemai turėsite šviežių žolelių, kurias galėsite lengvai atpjauti peiliu ar atgnybti, ir jos nebus sustingusios į kietą kaulą, nes Aliejus neleidžia masei sustingti taip tvirtai, kaip vanduo“, – prieskoninių žolelių šaldymo gudrybes atskleidžia šefas.

Fotolia nuotr./Kaip išvaikyti kenkėjus?
Sodo gėrybės

Neatrasti prieskoniai

Paklaustas, ar savo virtuvėje naudoja atvežtines prieskonines žoleles iš kitų šalių, T.Rimydis atsako neigiamai: „Esu šalininkas lietuviško produkto, to, kas yra tikra, autentiška mūsų šalyje, ir būtent tą noriu atskleisti mūsų patiekaluose.

Didžiuokimės savo virtuve, nes tikrai yra neatrastų skonių už kelių šimtų metrų, kur auga miške, kaip kad miško čiobrelis

Koks geras gali būti maistas, jeigu mes savo virtuvėje naudojame atvežtinius prieskonius? Didžiuokimės savo virtuve, nes tikrai yra neatrastų skonių už kelių šimtų metrų, kur auga miške, kaip kad miško čiobrelis.“

Šefo pastebėjimu, Lietuvoje vis daugėja ūkininkų, kurie turi kokybišką produkciją ir pažangų jos tiekimą į restoranus, todėl skonio meistrams beveik nebereikia prieskonių siųstis iš užsienio.

„Tai, ko neturime, lengvai galime pakeisti kitais produktais: vietoj laimo lapų galime panaudoti svarainius arba šermukšnius, kurie suteikia rūgštį, arba šaltalankius su lietuviška citrina, kurioje pilna vitamino C“, – pasakoja T.Rimydis.

Shutterstock nuotr./Prieskoniai
Shutterstock nuotr./Prieskoniai

Ieškoti aukščiausios kokybės

Tiesa, ne visus prieskonius galime rinktis iš mūsų gamintojų pasiūlos. Pipirai, jūros druska ir šafranas – šiuos ingredientus lietuviams tenka importuotis iš užsienio šalių. Kurią atvežtinę produkciją renkasi mūsų virtuvės šefai?

„Kalbant apie druską, norintiems subtilesnio skonio siūlau rinktis jūros akmens drožles, kuri kupina jodo ir jūros vandenyno aromato. Tokia druska puikiai dera su lietuviška žuvimi.

norintiems subtilesnio skonio siūlau rinktis jūros akmens drožles, kuri kupina jodo ir jūros vandenyno aromato

Lydeką paskaninus ja ir tik ką sutrintais pipirais bei pakepus ant sviesto su čiobreliais – gausis tobula žuvis, nereikės jokių prieskonių mišinių“, – patarimais dalijasi T.Rimydis.

Ieškantiems kokybiško šafrano šefas siūlo pirkti nemaltą, parduodamą centimetro ilgio juostelėmis (būtinai nemaltas).

O kaip teisingiausiai išsirinkti tiekėją? T.Rimydis pataria vadovautis gamtos „dėsniais“: „Kuo mažiau žmogaus ir technikos įsikišimo, chemijos preparatų, tuo produktas yra vertingesnis, skanesnis ir sveikesnis.“

Fotolia nuotr./Druska
Fotolia nuotr./Druska

Netikėti deriniai

Na, o tiems, kurie negali apsieiti be rytietiškų prieskonių ar mėgsta skonių eklektiką, sutinkamą „Fjūžin“ virtuvėje, Lietuvos nacionalinės virėjų komandos šefas Darius Dabrovolskas siūlo rinktis specializuotas prieskonių parduotuves.

Svarbiausia – nepridėti visko per daug, neužgožti produktų autentiško skonio

„Iš rytietiškų prieskonių populiariausi yra karis, imbieras, citrinžolės, kuminas ir kalendra. Be sausų prieskonių čia jau neišsiversi, tačiau turi gerai žinoti, ką gamini.

Svarbiausia – nepridėti visko per daug, neužgožti produktų autentiško skonio“, – atkreipia dėmesį D.Dabrovolskas.

D.Dabrovolskas taip pat pastebi, jog be įvairių prieskonių ir prieskoninių daržovių šiandien populiarūs tampa ir netikėti įvairių produktų deriniai.

„Dabar madinga yra skonį suteikti ne tik prieskonių dėka. Tarkime, burokėlį įdėjus į obuolių ar serbentų sultis, gali būti gaunamas autentiškas skonis“, – pasakoja šefas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius