-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valgote pomidorus kasdien? Mažinate insulto riziką

Rytų Suomijos universiteto tyrėjai išsiaiškino, kad reguliariai valgant pomidorus ir patiekalus iš jų, žymiai sumažėja insulto rizika.
Pomidorai kasdien
Pomidorai kasdien / Corey Burger, Flickr.com

Mokslininkai atliko eksperimentą, kuriame dalyvavo daugiau nei 1000 vyrų nuo 46 iki 65 metų. Tyrimas buvo atliekamas 12 metų. Prieš eksperimentą, o ir visą jo laiką savanoriai matavo likopino kiekį kraujyje. Ši medžiaga yra puikus antioksidantas ir jo yra būtent pomidoruose.

Per visą tyrimo laiką maždaug 70 vyrų patyrė insultą. Iš 258 žmonių, turinčių minimalią likopino lygio koncentraciją, insultą išgyveno 25 žmonės. O tarp 259 eksperimento dalyvių, turinčių patį aukščiausią antioksidanto lygį, insulto smūgį patyrė 11 žmonių.

Kai mokslininkai susikoncentravo ties insultais, kurių priežastimi buvo trombų susidarymas, pasirodė, kad šie trombai atsirasdavo būtent dėl likopino trūkumo. Paaiškėjo, kad 59 proc. tiriamųjų rečiau tapdavo insulto aukomis nei tie, kurių likopino koncentracija kraujyje buvo per maža.

Tyrimo autoriai teigia, kad reguliarus vaisių ir daržovių valgymas mažina insulto riziką. Be to, vaisiai ir daržovės apskritai užkerta kelią įvairioms ligoms.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius