-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Tunisą ir Graikiją norinčių lietuvių logika paprasta: „Dėl to kainos tik kris“

Kruvini įvykiai Prancūzijoje ir Tunise, lyg Damoklo kardas virš Graikijos kabantis bankrotas – ši vasara šalims, kurias atostogoms renkasi nemaža dalis Lietuvos poilsiautojų, nėra pati geriausia. Tačiau neramumai nesumažino lietuvių noro keliauti. Priešingai – kelionių organizatoriai sako sulaukiantys dar daugiau užklausų: žmonės įsitikinę, jog dėl terorizmo ir bankroto grėsmės kelionės į pamėgtas turistines šalis turėtų smarkiai atpigti.
Tunisas po teroristinio išpuolio
Tunisas po teroristinio išpuolio / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Liepos pabaigoje į Kretą su šeima atostogauti skrendanti Laura Keltuvaitė neslėpė apmaudo, jog paskubėjo įsigyti kelionę. „Beveik kasdien internete pasižiūriu į kelionių pasiūlymus ir matau kur kas geresnes kainas, nei buvo tuomet, kai mes įsigijome kelionę į Kretą“, – sakė jauna moteris.

Ji neatmetė, kad šeima į Graikiją šiemet vyks ir rudenį: „Kai matau tokias kainas, negaliu susilaikyti. O juk jos gali dar sumažėti, jei šalyje situacija nestabilizuosis“.

Domina vienintelis klausimas: „Kokia nuolaida?“

Apie tai, kad lietuviams mažai rūpi jų saugumas, kai turi galimybę pigiai keliauti, pasakoja ir kelionių organizatoriai. Iš Tuniso, kur per praėjusią savaitę įvykdytą terorizmo ataką žuvo keliasdešimt žmonių, į Lietuvą panoro grįžti tik du turistai. Likę tęsia atostogas.

Violeta Kleinienė. Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio albumo nuotr./ Violeta Kleinienė

Kelionių agentūros „Wrislit“ filialo direktorė Violeta Kleinienė portalui sakė, jog visais laikais buvo tokių keliautojų, kurie vadovaujasi principu: „Jei buvo cunamis ar dar kažkas drastiško, tai dabar aš ten važiuosiu, nes kelionė bus dešimt kartų pigesnė“. 

„Tiesa tokia, kad nemokamų pietų nėra. Lietuvos rinka ir taip unikali – lietuviams visada atrodo, kad visos kelionės yra labai brangios. Vietoje „laba diena“ jie klausia: „Kokia nuolaida?“.

Žmonės neperka kelionės – tik nuolaidą. Paklausykite, kaip dažnas kalba: nepasakoja, ką įsigijo, bet būtinai pabrėžia, kokią nuolaidą gavo. Žmonėms svarbus ne produktas, bet kaina. Tai – Lietuvos turizmo rinkos ypatybė. Nei Latvijoje, nei Estijoje to nėra“, – sakė V.Kleinienė.

Pastarosiomis dienomis tiek ji, tiek kiti kelionių organizatoriai sulaukia nemažai užklausų iš klientų. Esminis jų klausimas: ar dėl terorizmo grėsmės, finansinių neramumų kainos jų pamėgtose atostogų šalyse dar kris? 

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Rimvydas Širvinskas.

„Lietuviai – racionalūs žmonės ir bando rasti geriausius atostogų variantus, pasinaudodami neramumais ir nestabilumu.

Žmonės mąsto: po teroro atakos Tunise saugumas labai sustiprintas. Todėl iš esmės dabar ten saugiausia vieta žemėje. Kodėl gi nenuvykus į šią šalį?“, – kalbėjo kelionių organizatoriaus „Makalius.lt“ vadovas Rimvydas Širvinskas. Tiesa, pats kol kas nevyktų į šią Afrikos šalį: „Dabar ten ne atostogų nuotaikos. Tačiau po kurio laiko tikrai sugrįžčiau“.

Jis patvirtino ir tai, kad lietuvius vilioja atostogos Graikijoje – šalyje, kuri gali bet kurią dieną bankrutuoti. Poilsiautojai įsitikinę – dėl to, kad graikai nėra tikri dėl savo ateities, jie tik laimės, nes paslaugų kainos kris.

Pasak R.Širvinsko, tokios mintys turi pagrindo. Jau šiemet, lyginant su 2014 metų vasara, poilsinės kelionės į Graikiją atpigo. 

„Šiemet naujas dalykas tai, kad kai kurie viešbučiai, esantys Graikijos salose, turi ypatingų pasiūlymų rugpjūčio mėnesiui. Neseniai turėjome pasiūlymą – kelionę už 200-250 eurų į Kosą (ekonominį variantą, be maitinimo). Anksčiau rugpjūčio mėnesiui nieko panašaus nesu matęs.

Viešbučiai siūlo nuolaidas, nes jaučia, kad šiemet mažiau atostogaus žemyninėje Graikijoje gyvenantys tautiečiai. Paprastai jie ilsėdavosi rugpjūtį. Kadangi šiemet graikų nedaug, viešbučiai bando pritraukti europiečius ir siūlo patrauklias kainas“, – sakė R.Širvinskas.

Ar verta laukti dar didesnių nuolaidų?

Ar galima tikėtis, kad atostogos Graikijoje pasieks iki šiol nematytas žemumas? Kelionių agentūros „Superkeliones.lt“ vadovas Udrius Armalis įsitikinęs, jog tokie lūkesčiai gerokai perdėti.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Udrius Armalis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Udrius Armalis

Anot jo, Graikijos turizmas net ir šalį krečiant finansinei krizei išliko pakankamai stabilus. Todėl imtis drastiškai mažinti kainas viduryje vasaros jiems tikrai nereikės.

„Kai kurie viešbučiai Graikijoje paslaugas buvo pardavę jau pernai – vasarą jie užpildyti. Jei galima tikėtis nuolaidų, tai tik rudenį – rugsėjį-spalį. Jau dabar gauname patrauklius pasiūlymus šiam laikotarpiui“, – sakė U.Armalis.

V.Kleinienė teigimu, liepą Graikijos salų viešbučiuose vietų beveik nėra. Labai kritusių kainų taip pat. Kelionių agentūros „Wrislit“ filialo direktorė prognozavo, kad kelionių į Graikiją kainos ženkliai nemažės  ir antroje vasaros pusėje, tad laukti „stebuklingo pasiūlymo“ neverta.

„Užvakar mano kolegė, taip pat dirbanti kelionių agentūroje, ėmė ir nusipirko kelionę į Graikijos salas.

Aš pati ieškodama viešbučio savo klientams, kurie norėjo atostogauti su 15-mete dukra, susidariau įspūdį, kad graikai nesibaimina sumažėjusio turistų srauto: paprastai į aukštesnės klasės viešbučius priimami ne jaunesni nei 16 metų klientai. Išimties nepadarė ir šįkart – tai rodo, kad nėra jiems labai blogai“, – sakė V.Kleinienė.

Tai, kad Graikijos salose gyvenimas teka įprastu ritmu, tvirtino ir R.Širvinskas. 

„Nuolat susisiekiu su Graikijoje esančiais žmonėmis, turizmo atstovais ir jie užtikrina, kad salos gyvena savo atskirą gyvenimą. Iš tiesų ten kiekviena sala – kaip atskira valstybė. Problemų su pinigų išgryninimu turi tik vietiniai. Jiems galioja ir reikalavimas per parą išgryninti ne daugiau nei 60 eurų.

Vis dėlto vykstant į Graikijos salas verta pinigų turėti ne tik banko kortelėje – taip bus patiems patogiau atsiskaityti mažesnėse parduotuvėse, turguje ar restoranuose. O kai turite daug grynųjų, prisiminkite elementarias saugumo taisykles – viešbutyje išsinuomokite seifą, pinigus laikykite ne vienoje vietoje“, – kalbėjo „Makalius.lt“ vadovas R.Širvinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius