Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Teroro aktas Stambule Lietuvos keliautojų neišgąsdino – jie nekeičia planų

Teroro aktai lietuvius liūdina, tačiau jie nėra ta priežastis, dėl kurios tautiečiai atsisakytų suplanuotų kelionių. Kelionių organizatorių teigimu, pirmosiomis dienomis po Stambulo Atatiurko oro uoste įvykusios tragedijos nepastebima, jog turistai iš Lietuvos keistų savo planus ir nebevyktų atostogauti į Turkiją.
„Turkish Airlines“ orlaivis
„Turkish Airlines“ orlaivis / 123rf.com

„Šiuo metu nepastebime, kad žmonės atsisakytų jau suplanuotų kelionių į Turkiją. Poilsiauti jos kurortuose daugelį vilioja šiemet itin patraukli kelionės kaina. Pats Stambulas kaip kelionių kryptis vasarą nėra labai populiari dėl labai aukštos oro temperatūros“, – sakė kelionių organizatoriaus „Estravel Vilnius“ generalinė direktorė Žydrė Gavelienė.

Jau pirmąją parą po išpuolio Stambulo Atatiurko oro uoste, kurio metu žuvo mažiausiai 42 žmonės, o dar bemaž 150 sužeista, užsienio turizmo ekspertai pareiškė, jog šis įvykis suduos didžiulį smūgį ir taip trapiam Turkijos turizmo sektoriui.

Oficiali statistika rodo, kad gegužė Turkijos turizmo sektoriui buvo prasčiausias mėnuo per 22 metus, nes turistų srautas, lyginant su tuo pačiu mėnesiu prieš metus, sumažėjo 35 proc. Balandį per metus turistų srautas smuko 30 proc. O tai yra itin prastos naujienos sektoriui, kuris kasmet šaliai atneša maždaug 30 mlrd. eurų užsienio valiuta.

Baiminamasi, kad po naujo teroro akto, kuriuo tiesiogiai taikytasi į keliautojus, atvykstančių į Turkiją turistų skaičius dar sumažės.

Tačiau Lietuvos kelionių organizatoriai situacijos nedramatizuoja. Juolab, kad Turkijos kurortai – ne didieji miestai Stambulas ir Ankara, kuriuose ir įvykdomi teroristiniai aktai.

Pasak Ž.Gavelienės, ir po išpuolių Egipte, Turkijoje, Prancūzijoje ar Belgijoje turistų skaičius sumažėjo tik laikinai.

„Kaip ir minėjau, lietuviai ir toliau aktyviai renkasi Turkijos kurortus dėl viliojančių kainų. Šiuo metu galima įsigyti savaitės poilsį kokybiškame viešbutyje Antalijoje nuo 400-500 eurų, Bodrume – nuo 500-600 žmogui, įskaitant pervežimą ir kitas paslaugas.

Norėčiau pastebėti, kad tiek privatus sektorius, tiek Turkijos valdžia pastaruoju ypač daug skiria dėmesio turistų – vieno pagrindinių šalies pajamų šaltinių – apsaugai kurortuose. Visgi reikėtų išlikti budriems ir nuolat domėtis situacija šalyse ir sekti URM (Užsienio reikalų ministerijos – aut. past.) teikiamas rekomendacijas“, – sakė turizmo atstovė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Bėgti, slėptis ar apsimesti mirusiu? Ką daryti, jei patenki į teroristinę ataką

15min.lt/Atmintinė turistams
15min.lt/Atmintinė turistams

Bendrovės „Novaturas“ rinkodaros projektų vadovė Dovilė Zapkutė sakė, kad Stambulo įvykiai – dar vienas smūgis Turkijos turizmo sektoriui, bet šiuo metu dar anksti kalbėti, kaip tai paveiks Turkijos kurortus, kurie yra nutolę šimtais kilometrų nuo įvykio epicentro.

„Šiai dienai klientų prašymų keisti atostogų planus neturime, skrydžiai į kurortus vykdomi kaip suplanuota. Žinoma, atidžiai stebime įvykius Stambule, sekame Lietuvos užsienio reikalų ministerijos teikiamą informaciją bei rekomendacijas, nuolat bendraujame su partneriais“, – teigė kelionių organizatoriaus atstovė.

123rf.com /Stambulas
123rf.com /Stambulas

Į Aziją – per Stambulą

Lietuvoje savo veiklą pradėjus Turkijos nacionaliniam vežėjui „Turkish Airlines“ ženkliai padaugėjo keliaujančių į Stambulą lietuvių – tiek tiesiogiai, tiek kaip per tranzitinį oro uostą, kadangi iš ten galima pasiekti daugiau nei 200 pasaulio miestų.

Tiesa, į Stambulą populiariausia keliauti ne vasaros metu. Į šį miestą keliaujančių lietuvių skaičius jau kelinti metai iš eilės auga.

Nemaža dalis turistų iš Lietuvos per Stambulą keliauja į Aziją. Kokias alternatyvas jie turi, jei šiuo metu nenori rinktis skrydžio per Stambulą?

„Į Aziją nukeliauti galima per visus didžiuosius tranzitinius oro uostus. Aviakompanijos „Finnair“, „SAS“, „LOT“, „Lufthansa“ skraidina tranzitu į Aziją. Dėl įtemptos konkurencinės kovos, kuri itin išaugo į Lietuvą atėjus „Turkish Airlines“, Azija – tiek kokybės, tiek kainos atžvilgiu – itin vilioja keliautojus iš Lietuvos. Svarbu pastebėti, kad klientai renkasi turkų avialinijas ne tik dėl kainos, bet ir dėl kokybiškų paslaugų“, – sakė Ž.Gavelienė.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius