Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skirtingais tikslais sezoną pradedantys plaukikai: „Reikės draskytis su visais“

Prieš du mėnesius košmarą pasaulio plaukimo čempionate išgyvenęs kovingasis Danas Rapšys grįžta į baseiną su nauju energijos užtaisu ir pokyčiais komandoje.
Danas Rapšys
Rūta Meilutytė ir Danas Rapšys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

28-erių lietuvis vasarą susirgo tolimojoje Japonijoje prieš pat planetos pirmenybių startą ir apmaudžiai liko ne tik be finalų, bet ir be pusfinalių.

Pasveikęs ir pailsėjęs D.Rapšys drauge su Rūta Meilutyte ir Andriumi Šidlausku antradienio vakarą išskrido į Berlyną, kur jau šį penktadienį laukia pirmasis pasaulio taurės etapas.

Suprasti akimirksniu: pasaulio taurės etapai​

  • Spalio 6–8 d., Berlynas (Vokietija)
  • Spalio 13–15 d., Atėnai (Graikija)
  • Spalio 20–22 d., Budapeštas (Vengrija)

Pernai D.Rapšys bendroje įskaitoje – skaičiuojant visas vyrų rungtis (sekundes verčiant į taškus) – užėmė aukštą 8 vietą.

Už tokį pasirodymą iš prizų fondo – 1,2 mln. JAV dolerių (šiemet jis liko toks pat, kaip ir pernai), lietuviui atiteko 24,8 tūkst. JAV dolerių.

Kaip motyvuojami plaukikai pasaulio taurėje?

  • Geriausiam kiekvieno etapo plaukikui(-ei) atitenka 12 tūkst. JAV dolerių (varžosi visų skirtingų rungtynių atstovai, laikus perskaičiavus į taškus). Už antrą vietą – 10 tūkst., trečią – 8 tūkst. ir t.t.
  • Bendros įskaitos nugalėtojas(-a) gaus net 100 tūkst. JAV dolerių. Antrą vietą užėmęs – 70 tūkst., trečią – 30 tūkst. ir t.t.
  • Papildoma 10 tūkst. JAV dolerių premija skiriama už laimėtą rungtį visuose trijuose pasaulio taurės etapuose.
  • Už planetos rekordą – papildomai dar 10 tūkst. JAV dolerių.

„Turbūt pirmas kartas, kai tiek ilgai prieš sezono pradžią buvome Lietuvoje. Turėjome vykti į užsienį, į stovyklą Turkijoje, bet galiausiai nusprendėme geriau likti namuose ir ruoštis čia. Viskas atrodo gerai“, – Vilniaus oro uosto išvykimo salėje kalbėjo D.Rapšys.

„Jau ir patys labai norim plaukti. Pasiilgome varžybų“, – pridūrė jis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Danas Rapšys
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Danas Rapšys

– Kiek procentų D.Rapšio galime pamatyti jau pirmajame etape?

– Būsiu pilnas, 100 proc. Aišku, trenerė sakė, kad pirmas etapas tikrai bus nelengvas. Reikės įsivažiuoti. Pamatysime, ką galime padaryti. Bus jau ilgas vanduo (varžybos vyks 50 m baseine, – past.), nebe trumpas. Įdomu ir patiems.

– Pernai bendroje įskaitoje buvote 8-as. Kokius tikslus keliate šiemet?

– Nekeliu nieko. Pasikeitė visa komanda, salės treneriai, šiek tiek pasikeitė ir programa. Norėsiu viską išbandyti ir pažiūrėti, kaip šios permainos keičia greitį varžybose. Laukia labiau eksperimentinės varžybos, kuriose reikės dirbti.

Ir pernai nekėliau tikslo būtinai patekti į aštuntuką. Esmė yra būti kuo aukščiau (šypteli). Tačiau matome, kad atvažiuoja visi ir visi nori. Bus konkurencingos varžybos. Reikės draskytis su visais.

Suprasti akimirksniu: plauks 5 lietuviai

  • Pasaulio taurės etapuose šiemet iš viso varžysis penki lietuviai. Be R.Meilutytės, į baseiną Berlyne dar šoks Danas Rapšys, Andrius Šidlauskas, Agnė Šeleikaitė ir pernai Lietuvos pilietybę gavęs Saverio Vitas Multinas, užaugęs Šveicarijoje, išeivių iš Lietuvos šeimoje.

– Ir šiek tiek nukrypstant, ar labai pradžiugino žinia, kad Lietuvoje kitąmet vyks Europos jaunimo plaukimo čempionatas?

– Keista, nes nelabai įsivaizduoju, kaip tai atrodys Vilniuje (pirmenybės vyks naujajame Lazdynų baseine, – past.). Įdomu. Tikiuosi, kad ir pats būsiu Lietuvoje ir galėsiu atvykti, pažiūrėti. Lietuvoje tokių varžybų niekada nėra buvę.

Įdomu, kaip viskas vyks, kur sėdės sportininkai? Gal, sakyčiau, net per mažas kiek baseinas... Kita vertus, jeigu jau patvirtino, reiškia atitinka visus reikalavimus. Norėčiau ir pats dar būti tokių metų ir sudalyvauti.

Olimpinių normatyvų gaudymas

Imtis permainų po ne itin sėkmingo pasaulio čempionato nusprendė ir kitas panevėžietis – 26-erių Andrius Šidlauskas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Andrius Šidlauskas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Andrius Šidlauskas

– Kokiais tikslais ir kokia sportine forma pasitinkate sezono startą, pasaulio taurės startą?

– Tikslų nesu išsikėlęs. Aišku, būtų labai smagu įvykdyti tuos olimpinius normatyvus. Pirmiausia 100 m krūtine rungtyje, o po to gaudysiu ir 200 m. Kitas dalykas, norisi pažiūrėti, kokioje situacijoje esame ir tiesiog pagaliau vėl pasimėgauti elitiniu plaukimu.

Išsijudinsime, pažiūrėsime, kur esame, kiek pavyko padirbėti per tą pusantro mėnesio laikotarpį po pasaulio čempionato.

– Olimpinius normatyvus bandysite pagauti jau dabar? Ar tai bus daroma vėliau?

– Pirmame etape gal dar nelabai. Vis tiek – sezono startas, jaudulys, sunkus kvėpavimas ir pan. Kalbėjome su trenere, kad kituose dviejuose etapuose gali pavykti ir galime tikėtis.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Andrius Šidlauskas
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Andrius Šidlauskas

Po pasaulio čempionato ir po universiados dėliojamės akcentus, ko nepadariau ir kas pavyko. Per šį laikotarpį keitėsi komanda, kad galėčiau būti geresnis, įvykdyti tuos normatyvus ir pasiekti aukščiausius rezultatus olimpiadoje.

– Kokie pokyčiai įvyko jūsų komandoje?

– Prisijungė mentorius – Ignas Bakėjus. Psichologas. Susiradau naują salės trenerį. Jaučiu didesnį pasitikėjimą savimi. Turiu didesnę komandą ir jaučiu, kad esu pasiruošęs ir galiu viską padaryti.

Asmeninio archyvo nuotr./Ignas Bakėjus. „Mano herojus“
Asmeninio archyvo nuotr./Ignas Bakėjus. „Mano herojus“

Anksčiau mentoriaus, psichologo neturėjau, bet žmonės iš šono pasiūlė, patarė, kad tokiame aukštame lygyje tokių žmonių tikrai reikia. Kad jie motyvuotų, kad vestų teisingu keliu. To trūko. Dabar su jais dirbu ir matau, kokie yra to rezultatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius