TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
05 13

Prastos žinios gaminantiems vartotojams: kompensacijos už elektrą mažės

Saulės elektrines įsirengę gyventojai, pasigaminantys daugiau elektros energijos negu suvartoja, už šį likutį kas dvejus metus gali gauti kompensaciją. Nepriklausomi elektros tiekėjai už kovo pabaigoje pasibaigusį periodą pritaikė maždaug 8 centų už kilovatvalandę kompensaciją, atsižvelgdami į „Nord Pool“ biržos kainų vidurkį. Tačiau nuo šiol naujas sutartis pasirašę gaminantys vartotojai sulauks mažesnės išmokos – dalis elektros tiekėjų nuo balandžio ėmėsi pokyčių, o ekspertas įžvelgia piktnaudžiavimų.
Vilniaus vandenų Saulės elektrinės Antaviliuose
Asociatyvi nuotr. Vilniaus vandenų Saulės elektrinės Antaviliuose. / Vilniaus savivaldybės nuotr.

Gegužę gaminantys vartotojai sulauks kompensacijų už per dvejus metus, nuo 2022 balandžio 1 d. iki 2024 m. kovo 31 d., sukauptas, bet nepanaudotas kilovatvalandes.

Šį likutį gyventojai gali išnaudoti keliai būdais: gauti pinigines lėšas, padengti savo ar šeimos nario elektros energijos sąskaitą, o „Ignitis“ klientai – dar ir išleisti kompensaciją elektromobilio įkrovimui „Ignitis ON“ tinkle.

Nepriklausomi elektros tiekėjai už nuo 2022 balandžio 1 d. kauptas ir nepanaudotas kilovatvalandes mokėjo atsižvelgdami į „Nord Pool“ biržos kainų balandžio–rugpjūčio mėnesiais aritmetinį vidurkį. Šiemet ši kompensacija siekė apie 8–8,5 centus už kilovatvalandę.

Suprasti akimirksniu

  • Už kilovatvalandes, sukauptas nuo 2022 m. balandžio 1 d. iki 2024 m. kovo 31 d., elektros tiekėjai dažniausiai kompensavo pagal tokią formulę: individualus nepanaudotos elektros energijos kiekis yra padauginamas iš „Nord Pool“ biržos vidutinės elektros kainos balandžio–rugpjūčio mėnesiais. Dalis tiekėjų prieš tai iš jos atimdavo 0,01 Eur/kWh mokestį.

Tačiau tai pasikeis. Du iš trijų nepriklausomų elektros tiekėjų nuo balandžio naujiems klientams jau pakeitė sąlygas: vienas iš jų kompensacijos dydį gerokai sumažino.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) nuo šio klausimo atsiriboja, o VšĮ „Žiedinė ekonomika“ vadovas ir Vartotojų aljanso tarybos narys Domantas Tracevičius kritikuoja tiek išmokos dydį keičiančius tiekėjus, tiek iniciatyvų nerodančią VERT.

Domantas Tracevičius, asmeninio archyvo nuotrauka
Domantas Tracevičius, asmeninio archyvo nuotrauka

„Reikėtų žiūrėti, ar tai gali būti traktuojama kaip vagystė“, – pareiškė ekspertas.

Gaminantys vartotojai erzina tiekėjus

Nepriklausomi elektros tiekėjai pastaruoju metu jau nebeslepia susierzinimo, kalbėdami apie klientus, kurie yra gaminantys vartotojai. Jie tvirtina, kad dėl balansavimo kaštų ir kompensacijų, kurias privalo išmokėti už nepanaudotas kilovatvalandes, patiria nemenkų nuostolių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius