Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

G. Nausėda: didesnis pelno mokestis gynybai būtų adekvatus esamai ekonominei situacijai

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad esant dabartinei ekonominei situacijai bei matant „įspūdingus“ įmonių, ypač bankų, rezultatus didesnis pelno apmokestinimas gynybos reikmėms būtų adekvatus sprendimas. 
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Pelno mokestis yra toks mokestis, kuris iš dalies yra mokamas ir kitos visuomenės (dalies – BNS). Ne paslaptis, kad padidinus pelno mokestį, įmonės gali pamėginti atsiimti didesnį pelno kitais būdais, galbūt kai kurios iš jų mažindamos darbuotojų skaičių ar didindamos kainas“, – žurnalistams Šiauliuose šeštadienį sakė G. Nausėda, paklaustas, ar didesnis pelno mokestis gynybai nereikštų neproporcingo vienos grupės apmokestinimo. 

„Man atrodo, kad dabartinėje mūsų ekonomikos situacijoje, ir atsižvelgiant į tai, kad tikrai šiuo metu finansiniai įmonių rezultatai, ypač bankų rezultatai, yra labai įspūdingi, manau, kad tai tikrai yra adekvatus dabartinei situacijai sprendimas ir dėl to aš jį labiausiai sveikinčiau“, – teigė šalies vadovas.

Gynybos finansavimą politikai nori didinti iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), siekiant kariuomenėje greičiau kurti diviziją, iki 2027 metų priimti Lietuvoje Vokietijos brigadą ir pasirengti visuotiniam šaukimui.

Tuo metu dalis verslo visuomenę ir politikus ragina susitarti dėl 4 proc. BVP gynybos finansavimo. 

„Jeigu mūsų verslo bendruomenė tikrai demonstruoja tokį didelį sąmoningumą iškeldama šitą socialinę iniciatyvą „4 procentai bendrojo vidaus produkto“, tai turėtų pasakiusi „a“, pasakyti ir „b“, ir pati sutikti prisidėti prie mūsų gynybos finansavimo“, – teigė G. Nausėda.

Prezidentas pabrėžė, kad norint, jog mokestiniai pakeitimai įsigaliotų nuo kitų metų, juos reikia patvirtinti dar šioje Seimo sesijoje: „Ir tai yra problema. Vieną kartą laikas baigti debatus ir ateiti link sprendimų“.

Tiek valdančiojoje koalicijoje, tiek opozicijoje esančioms partijoms teikiant pasiūlymus dėl papildomo gynybos finansavimo, G. Nausėda sakė „nedrįstantis teigti, jog visos šitos partijos suras bendrą vardiklį“, tačiau pastebėjo, „kad pastaruoju metu šiek tiek jau atsiranda derėjimo tarp atskirų pasiūlymų“.

„Man tinka tai, kad pridėtinės vertės mokesčio didinimo nebus. Tikiuosi, kad bus atsisakyta ir šitos nevykusios idėjos paimti dalį pinigų iš savivaldybių (perskirstyti joms tenkančią gyventojų pajamų mokesčio dalį – BNS)“, – teigė G. Nausėda. 

„Todėl susifokusuosime į tai, ką tikrai galime svarstyti – pirmiausia, pelno mokesčio didinimą. Čia galime kalbėti ir apie (papildomą – BNS) procentą, bet nebūtinai tai turi būti tabu – gali būti ir 1,5 procento. Galima kalbėti ir apie tam tikrą lengvatų sumažinimą“, – pridūrė šalies vadovas. 

Premjerė Ingrida Šimonytė balandžio viduryje pranešė apie specialaus fondo gynybai steigimą. Jame būtų kaupiamos lėšos gynybai iš didesnių mokesčių, į jį taip pat galėtų aukoti gyventojai ar verslas. 

Premjerė anksčiau yra sakiusi, kad politikai ir socialiniai partneriai artėja prie susitarimo dėl kelių šaltinių didinti finansavimą gynybai, tarp jų – didesnio pelno mokesčio tarifo. Ji vėliau įvardijo, kad galimos diskusijos dėl šio mokesčio didinimo 1,5 ar 2 proc. punktais.  

Tarp siūlymų taip pat gali atsirasti didesnis gyventojų pajamų mokesčio tarifas savarankiškai dirbantiesiems.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė praėjusią savaitę sakė, kad Vyriausybė siūlymus dėl papildomų lėšų gynybai žada pateikti per artimiausias kelias savaites.

Politikai, verslo ir profsąjungų atstovai dėl būdų papildomai finansuoti gynybą šiemet susitiko tris kartus.

Savo pasiūlymus taip pat atskirai pateikė valdančiojoje koalicijoje esančios Laisvės partija bei Liberalų sąjūdis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius