-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krizė britus ir rusus suvarė prie avižinės košės lėkštės

Kas galėjo ir pagalvoti, kad vaikystėje taip nemėgta, o pastaruoju metu dietologų primygtinai rekomenduojama, kaip sveikas dietinis maistas, avižų košė taps tikru išsigelbėjimu tiek iš vargo neišbrendančiai Rusijai, tiek negandų apimtai Britanijai. Ir tai ne nutukimo problema, o pinigų stygiaus apraiška.
Pusryčiams siūlome pasimėgauti sorų koše.
Košė / Photos.com nuotr.

Apie sveiką gyvenseną menkai susimąstantys Didžiosios Britanijos gyventojai atsigręžė į anksčiau varguomenės vadintu maistą ir su malonumu vartoja tuos paprastus ir pigius produktus, kurių dar prieš kelerius metus nebūtų net į burną paėmę.

Kiek kitokia padėtis Rusijoje, mat ten maitintis kruopomis, bulvėmis bei kitu liesu ir tuo pačiu sveiku bei pigiu maistu yra įprasta. Tik aukštesnieji valdžios sluoksniai deklaruoja, o išblizginta ir prabanga tviskanti Maskva rodo, kad Rusijoje gyvenimas ne ką blogesnis nei Vakaruose. Tačiau iš tikro ten žmonės vargsta kaip ir sovietmečiu. Kai kurie visuomenės sluoksniai ir dar blogiau, ypač pensininkai bei daugiavaikės šeimos bei provincijų gyventojai.

Rusija nebūtų Rusija su propagandiniu palikimu. Tuo tarpu kai britai skambina pavojaus varpais ir nesigėdydami pripažįsta, jog valgo avižienę, nes pinigų nebeužtenka susimokėti už būstą, Rusijos spauda analogišką situaciją vadina tautos apsivalymu, neva, nuo gero gyvenimo rusai ėmė storėti, taigi liesas varguomenės maistas pataisys padėtį.

Britų dienraščiai kasdien spausdina istorijas žmonių, kurie, radę pigesnio gyvenimo alternatyvą, nei kiek nekompleksuodami dalinasi savo „atradimais“ su tautiečiais ir mielai fotografuojasi prie savamoksliškai apšiltintų langų ar namuose iškeptos duonos kepalo.

Britų dienraščiai kasdien spausdina istorijas žmonių, kurie, radę pigesnio gyvenimo alternatyvą, nei kiek nekompleksuodami dalinasi savo „atradimais“ su tautiečiais.

Rusų spaudoje mirga žinutės apie tai, kaip valstybė ėmėsi antikrizinės akcijos ir ragina žmones pamiršti nesveiko buržuazinio pasaulio maistą bei prisiminti kruopas bei žuvį.

Šioje šalyje net sukurtas meninis filmas, kuris didžiuosius ekranus turėtų pasiekti po kelių mėnesių. Propagandiniame siužete geriausi ir populiariausi Rusijos aktoriai atlieka užsakytų misionierių vaidmenį, nes filmas pasakoja apie žuvininkystės verslą, kontrabandą ir primena apie tai, jog rusai jau daugelį amžių valgė žuvį.

Mitybos požiūriu labai sveikintina, kad valstybė skatina žmones atsigręžti į sveikesnį, o kartu ir pigesnį maistą, nes žuvis Rusijos parduotuvėse kainuoja kelis kartus mažiau nei mėsos produktai. Jau dabar privačios žuvininkystės bendrovės yra pasirengusios atidaryti naują žuvies parduotuvių tinklą visoje šalyje, nes tokį sprendimą krizės akivaizdoje palaimino šalies valdžia. Žadama, kad šiose parduotuvėse žuvis ir jos gaminiai bus šviežesni ir pigesni nei didžiuosiuose šalies prekybos centruose.

Britų apžvalgininkai nekaltai tyčiojasi iš tokio Rusijos valdančiųjų sprendimo maitinti šalį žuvimi ir avižiene. Laikraščiuose rašoma, jog ketvirtadienis Rusijoje žada būti tradicine žuvies diena, kaip kad buvo kažkada, taigi jei kas mėgsta žuvį ir nori pagyventi sveikai – tegul apsilanko Rusijoje. Pageidautina ketvirtadieniais.

Britų dietologai taip pat nusiteikę optimistiškai, nes esant nedarbui ir finansiniam sunkmečiui valstybėje vis mažiau žmonių ir šeimų su vaikais išsiruošia valgyti kavinėse. Net greitojo maitinimosi tinklo „McDonald‘s“ lankytojų, visų dideliai nuostabai, šiek tiek sumažėjo – užuot praleidę sekmadienio popietę su vaikais šiame restorane tėvai mieliau gaminasi ką nors pigesnio ir, tuo pačiu, sveikesnio namuose.

Vienintelis skirtumas tarp Britanijos ir Rusijos yra tas, kad pastarojoje valstybėje žmonės vis dar slepia tiesą ir gėdijasi to, kas ir taip yra akivaizdu. Britų mentalitetas truputį kitoks – jie nevengia tiesos ir atvirai pripažįsta savo problemas bei ieško bendrų sprendimo būdų.

Štai pavyzdžiui, žmonės viešai spaudoje dalinasi savo taupymo patirtimi: „Valgykite daržovių bei ryžių sriubas. Pigu ir sveika. O be to, įsigykite kelis papildomus šiltus megztinius ir sumažinkite namų šildymą iki minimumo. Pamatysit, kiek susitaupo.“

„Meskite rūkyti bei gerti ir iš viso atsisakykit žalingų įpročių. Į kino teatrus neikit, geriau išsinuomokit vaizdajuostę. Parduotuvėse pirkit tik tos pačios krautuvės ženklinimo produktus – daug pigiau. Akivaizdžiai piniginė pastorės.“

„Nusipirkau duonos kepimo krosnelę ir kepu naminę duoną pati. Per kelis mėnesius krosnelės kaina atsipirko, o aš mėgaujuosi šviežia, skania ir pigia namine duona. Tai man sutaupo 15-20 svarų per savaitę.“

Ar rusai be to, kad skundžiasi, koks blogas gyvenimas, galėtų taip viešai atvirauti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius