Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno meras vaizdo įraše kviečia prisirakinti prie savo įmonės įsigyto „Respublikos“ vaiduoklio

Judėjimas „Vieningas Kaunas“, kuriam priklauso ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje paskelbė vaizdo įrašą, kuriame meras kviečia prieštaraujančius jo įmonės valdomo „Respublikos“ viešbučio griovimo darbams prisirakinti prie pastato. Tačiau ekspertams mero sprendimas nuolat šmėžuoti „Respublikos“ kontekste atrodo dviprasmiškai.
Kauno meras Visvaldas Matijošaitis pakvietė visus, kurie prieštarauja viešbučio „Respublikos“ griovimui, prie jo prisirakinti
Kauno meras Visvaldas Matijošaitis pakvietė visus, kurie prieštarauja viešbučio „Respublikos“ griovimui, prie jo prisirakinti

Nuotaikingas vaizdo klipas

„Kaune jau tapo įprasta, kad tie, kas nenori pokyčių mieste, prisirakina. Jei kas nors norite prisirakinti prie šito „vaiduoklio“, tai turite dar tris savaites“, – taip kalbą vaizdo įraše pradeda V.Matijošaitis.

Šiais žodžiais Kauno meras priminė situaciją, kai pavasarį buvęs miesto vadovas Andrius Kupčinskas simboliškai prisirakino prie Centrinio Kauno knygyno, taip protestuodamas prieš sprendimą patalpas išnuomoti.

Duobėtos gatvės, kiauri langai, šiukšlini sklypai – užknisdavo juodai, – vaizdo įraše sako Kauno meras.

15min rašė, jog paskelbus apie griovimo darbus, Kultūros paveldo departamentas gavo prašymą, kad būtų išsaugotas nebaigtas statyti viešbutis „Respublika“. Tiesa, nei paveldosaugininkai, nei architektai nemato priežasčių, kodėl reikėtų išsaugoti šį nebaigtą statyti pastatą.

Socialiniame tinkle paskelbtu vaizdo įrašu Kauno meras kvietė kauniečius tvarkytis ir taip gražinti miestą.

„Duobėtos gatvės, kiauri langai, šiukšlini sklypai, – užknisdavo juodai. Va taip va gyvenome ne taip seniai. Kaunas tvarkosi, statosi žingsnis po žingsnio, tampa moderniu miestu. Gyventi būtent tokiame mieste aš svajojau nuo seno. Žinau, kad tą pačią svajonę turite ir daugelis ir jūsų, kauniečiai. Kviečiu visus, kurie turite namą, sklypą, valdote pastatus ar bet kokį kitą turtą – tvarkykimės ir grąžinkimės!“, – vaizdo įraše ragina Kauno meras.

VIDEO: Repuodamas V.Matijošaitis kauniečiams pateikė pasiūlymą

Tvarkymosi pavyzdžiu kauniečiams turėtų tapti minėtasis „Respublikos“ pastatas – būtent greta statinio ir ant jo stogo nufilmuotas nuotaikingas vaizdo įrašas.

Verslo ir politikos sąjunga

Pastatas priklauso paties V.Matijošaičio valdomos bendrovės „Vičiūnų grupė“ įmonei, kuri jį praėjusių metų pabaigoje įsigijo už apie 2 mln. eurų ir dabar vietoj jos planuoja statyti 20 mln. eurų vertės verslo centrą „Magnum“. Šiuo metu rengiamasi griauti didžiulį pastatą.

Kauno meras, paklaustas, ar etiška miesto vadovui imtis reklamuoti jo šeimos valdomos įmonės projektą, nieko blogo neįžvelgė.

„Kokie čia vieši ir privatūs interesai, ką – jūs nusipirkote iš manęs tą įmonę? Ji mano įmonė. Iš tiesų, aš pats asmeniškai džiaugiuosi, kad „Respublika“ grius ir man atrodo, kad kiti žmonės irgi džiaugiasi“, – sakė jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis

Mero teigimu, idėja nusifilmuoti vaizdo įraše kilo ne jam, tačiau pasirodė linksma.

„Mintis, turbūt suprantant, kad kilo ne man. Vis tiek, kažkokia nuotaika linksmesnė ir antikvarinis dalykas tas „Respublikos“ viešbutis. Man atrodo, Kaune nėra nei vieno žmogaus, kuris nesidžiaugtų, kad jis nugrius“, – teigė V.Matijošaitis.

Pilietinių antikorupcinių iniciatyvų skatinimo organizacijos „Transparency international“ projektų vadovė Rūta Mrazauskaitė 15min sakė, kad vaizdo klipas, kuriame nusifilmavo Kauno meras, atrodo dviprasmiškai.

Rūta Mrazauskaitė
Rūta Mrazauskaitė

„Iš pirmo žvilgsnio, vaizdo klipas atrodo dviprasmiškai. Neaišku, ar ponas Matijošaitis klipe filmuojasi kaip Kauno miesto meras ar kaip verslininkas, kuris turi aiškų komercinį interesą, susijusį su tuo vystomu komerciniu projektu. Kalbant įstatymine prasme, merui pirmiausiai reikėtų atsakyti į klausimą, kokiomis lėšomis šis vaizdo klipas buvo sukurtas. Ir jei net interesų konflikto nėra, tokių situacijų politikai turėtų vengti vien jau norėdami parodyti rinkėjams, kad jie visų pirma yra politikai, o ne verslininkai, kurie rūpinasi savo privačiais interesais“, – sakė ji.

Pristatant verslo centro „Magnum“ statybos planus ir vizualizacijas, renginyje dalyvavo ir Kauno meras, ir šiuo metu „Vičiūnų grupei“ vadovaujantis jo sūnus Šarūnas Matijošaitis.

„Transparency international“ projektų vadovės nuomone, šiuo atveju pristatant projektą galėjo dalyvauti kitas savivaldybės atstovas ar tiesiog „Vičiūnų grupės“ atstovas.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Šarūnas Matijošaitis ir Visvaladas Matijošaitis
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Šarūnas Matijošaitis ir Visvaladas Matijošaitis

„Šiuo atveju pristatyti būsimą didelį statybų projektą galėjo ir kas nors kitas iš tos įmonės, kuri vykdys statybas. Aišku, taip meras nebūtų gavęs politinių dividendų, kurių, galbūt, tikisi tokiu būdu, kokiu padarė dabar, bet būtų išvengta ir klausimų, ar jis nepainioja viešų ir privačių interesų“, – tikina „Transparency international“ atstovė.

Anot jos, tokių klausimų kyla dėl to, kad Lietuvoje iki galo nėra išspręsta, kaip politikai turėtų elgtis su savo verslu, kai yra išrenkami. Konstitucinis teismas išaiškino, kad politikai neturėtų užėmę postą kartu ir vystyti verslą, tačiau šiuo klausimu įstatymai nėra pakeisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius