-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 08 /13:27

ES kreipėsi į PPO dėl Rusijos paskelbto kiaulienos embargo

Europos Sąjunga antradienį Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO) inicijavo bylą prieš Rusiją dėl šios paskelbto embargo kiaulienos produktams iš bendrijos šalių.
Kiaulė
Kiaulė / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
ES ir Rusijai nepavykus susitarti dvišaliuose susitikimuose, anot Europos Komisijos pranešimo, neliko kitos išeities, kaip tik kreiptis į PPO, reikalaujant formalių konsultacijų su Rusija. Nurodoma, kad draudimai sumažino ES kiaulienos eksportą 25 proc.

„Rusijos visiškas draudimas europietiškai kiaulienai yra aiškiai neproporcingas ir prieštarauja PPO taisyklėms. Tai buvo nedidelis atvejis, kai rasti keli užsikrėtę šernai prie sienos su Baltarusija (Lietuvoje – BNS), o užkrato plitimas buvo iš karto sustabdytas atitinkamų europinių institucijų. Po savaites trukusių pokalbių su mūsų Rusijos kolegomis, bandant išspręsti šį klausimą, mes nematome jokio progreso. Europa gins savo kiaulienos gamintojus ir šiuo atžvilgiu neturi daugiau jokių galimybių, tik pradėti bylą PPO“, – pranešime teigė už prekybą atsakingas eurokomisaras Karelas de Guchtas.

Europa gins savo kiaulienos gamintojus ir šiuo atžvilgiu neturi daugiau jokių galimybių, tik pradėti bylą PPO, – pranešime teigė už prekybą atsakingas eurokomisaras Karelas de Guchtas.

Pasak sveikatos komisaro Tonio Borgo, Rusija atsisako svarstyti ES siūlymą, kad eksportas būtų draudžiamas tik iš afrikiniu kiaulių maru užkrėstų teritorijų Lietuvoje ir Lenkijoje.

„Nepaisant intensyvių derybų, Rusijos partneriai toliau atmeta mūsų regionalizacijos pasiūlymus, kurie leistų visą kiaulienos eksportą, išskyrus iš užkrėstų teritorijų. Komisija įdiegė kontrolės priemones, skirtas suvaldyti afrikinio kiaulių maro užkratą (kuris greičiausiai atkeliavo iš pačios Rusijos), atitinkančias PPO principus. Tačiau Rusija ir toliau taiko visišką kiaulienos eksporto iš ES draudimą. Šis neproporcingas draudimas daro didžiulį finansinį poveikį mūsų Europos kiaulienos pramonei ir negali būti neginčijamas“, – pranešime tikino T.Borgas.

Rusija nedraudžia kiaulienos importo iš Baltarusijos, nors šioje valstybėje taip pat siaučia maras.

Inicijavus bylą prieš Rusiją, su šia valstybe 60 dienų vyks derybos – joms nepasisekus ES gali prašyti PPO sukurti komisiją, kuri spręstų dėl Rusijos taikomų priemonių teisėtumo.

Sausio pabaigoje Lietuvoje dviejuose šernuose aptikus afrikinį kiaulių marą, Rusija iš karto uždraudė kiaulienos importą iš visos ES. Nuo pirmadienio Rusija nebeįsileidžia bet kokių gatavų mėsos produktų su kiauliena iš Lietuvos ir Lenkijos, kur maras rastas vasario viduryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius