Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 01 12

K.Maksvytis prieš mačą su dugne besimurkdančiais favoritais: „Nereikia apsigauti“

Pakilia nata savaitę Italijoje pradėję Kauno „Žalgirio“ krepšininkai jau ruošiasi antrajam iššūkiui Apeninų pusiasalyje. Penktadienį kauniečių lauks akistata su prieš sezoną tarp favoritų priskirtais, bet kol kas Eurolygos dugne tūnančiais Milano „Olimpia“ krepšininkais. „Bus tokia pati fizinė kova, kokią turėjome Kaune“, - rungtynių išvakarėse žadėjo Kazys Maksvytis, primindamas lapkritį laimėtą mačą 71:62.

Antrą kartą šiame sezone dvigubą Eurolygos savaitę svečioje šalyje turintis „Žalgiris“ šįsyk gali džiaugtis pakankamai laisvu grafiku.

Antradienį Bolonijoje 87:77 nugalėję „Virtus“ žaidėjus, trečiadienio rytą žalgiriečiai sėdo į autobusą ir patraukė į daugiau nei dviejų valandų kelionę Milano kryptimi.

Įsikūrę pasaulio madų sostinėje kauniečiai vakar surengė treniruotę „Olimpia“ bazėje, o vakare rado laiko ir pramogoms – keli žalgiriečiai, įskaitant Edgarą Ulanovą, apsilankė „AC Milan“ rungtynėse legendiniam „San Siro“ stadione.

Ketvirtadienį „Žalgirio“ žaidėjų laukė dar viena treniruotė ir jau būsimų varžovų analizė, o jau penktadienį jie stos į 19-ojo Eurolygos turo akistatą su Milano klubu.

„Laukia dar vienas eilinis stiprus varžovas, – sakė K.Maksvytis rungtynių išvakarėse. – Gal dabar nesantis pergalių kely, bet nereikėtų apsigauti ir nuvertinti jų. Jie pralaimėjo pastarąsias rungtynes prieš puikiai sužaidusią ALBA komandą. Be abejo, trūksta kelių traumuotų žaidėjų, neturi tikro įžaidėjo, kuris įžaistų kamuolį. Bet jie labai fiziški, dideli ir bus tokia pati fizinė kova, kokią turėjome Kaune. Prie savų žiūrovų jie norės reabilituotis.“

VIDEO: Kazys Maksvytis: „Laukia eilinis stiprus varžovas“

Jei „Žalgiris“ būsimas rungtynes pasitinka pakilios nuotaikos ir net be visam sezonui prarasto lyderio Keenano Evanso skaičiuoja dviejų pergalių seriją, tai „Olimpia“ klubui šis sezonas primena košmarą.

Nuo spalio 28-osios iki gruodžio 13-osios „dizaineriai“ pralaimėjo net devynis kartus iš eilės, vėliau buvo atsitiesę trimis laimėjimais paeiliui, bet šių metų pradžioje vėl krito į duobę ir patyrė du beviltiškus pralaimėjimus prieš Pirėjo „Olympiakos“ (66:82) ir Berlyno ALBA (63:83).

Po pastarosios nesėkmės italai atsiribojo nuo išorinio pasaulio – rezultatu nusivylusi „Olimpia“ atšaukė jau gerokai anksčiau 15min sutartą interviu su Brandonu Daviesu bei pareiškė, kad joks komandos narys nekalbės su žiniasklaida iki rungtynių, nors to reikalauja Eurolygos reglamentas.

Prieš sezoną tarp pagrindinių favoritų žaisti finalo ketverte, o gal ir laimėti turnyrą buvę Ettore Messinos vyrai laimėjo vos šešis kartus per 18 turų bei su dar trimis komandomis dalinasi paskutines 15-18 vietas.

Jie jau keturiais laimėjimais atsilieka nuo komandų, esančių pirmajame aštuonete. Tarp jų – ir Kauno „Žalgirio“ (10-8).

„Nesinori kitos komandos komentuoti, – apie priežastis, kodėl Milano komanda Eurolygoje yra dugne, o ne viršūnėje, sakė K.Maksvytis. – Mano manymu, juos labai paveikė Shavono Shieldso trauma, labai daug kas buvo ant jo pastatyta. Dabar neturi Pangoso, pagrindinio atakų organizatoriaus. Bet geriau į šį klausimą atsakytų jų treneris.“

„Olimpia“ šį sezoną demonstruoja absoliučiai blogiausią puolimą lygoje (101,4 taško per 100 atakų). Paskutinėje arba vienoje paskutinių vietų Milano krepšininkai yra pagal didžiąją dalį puolimo rodiklių – pelnomus taškus (18 vieta), pataikymą iš žaidimo (17 vieta), tritaškių pataikymą (15 vieta), puolime atkovojamus kamuolius (14 vieta) ir žaidimo tempą (18 vieta).

Jų negelbsti net ir nebloga gynyba (108,4 praleidžiamo taško per 100 atakų, trečia vieta).

Baisu net pagalvoti, kur Milano ekipa būtų be savo lyderių. Pastaruoju metu šios komandos vežimą traukia praeityje Lietuvoje rungtyniavę amerikiečiai Billy Baronas ir Brandonas Daviesas.

Buvęs tuomečio Vilniaus „Lietuvos ryto“ snaiperis per pastaruosius šešis mačus vidutiniškai pelno po 17,5 taško ir pataiko po 3,5 tritaškio per rungtynes.

„Scanpix“ nuotr./Billy Baronas
„Scanpix“ nuotr./Billy Baronas

Savo ruožtu buvęs Kauno „Žalgirio“ lyderis B.Daviesas per pastarųjų aštuonių susitikimų atkarpą įmeta po 13,1 taško, atkovoja po 4,8 kamuolio ir renka po 17,4 naudingumo balo. Tiesa, centrui labai trūksta stabilumo – trejose rungtynėse jis rinko 30 ir daugiau naudingumo balų, bet jau 10 sykių šį sezoną nepasiekė net dviženklės efektyvumo balų ribos.

Įspūdinga yra ir paskutinių trejų B.Davieso rungtynių Italijos lygoje skaičiai – vidutiniškai 23,3 taško ir 27,3 naudingumo balo.

„Gynyboje tai tikrai ant šitų žaidėjų bus akcentas. Be abejo, stengsimės limituoti jų taškus, bet yra ir kitų, galinčių iššauti žaidėjų. Tas pats Mitrou-Longas, kuris neblogai sužaidė Kaune“, – sakė K.Maksvytis.

Treneris taip pat patvirtino, kad penktadienį versis be Italijoje susirgusio Dovydo Giedraičio.

Prieš laukiančias antrąsias dvigubos Eurolygos savaitės rungtynes – K.Maksvyčio mintys.

– Netipinė dviguba savaitė su dviem laisvomis dienomis tarp rungtynių. Kaip pavyko jas išnaudoti?

– Turėjome atsistatymo treniruotę, pervažiavome, šiandien jau turėsime rimtesnę treniruotę su nedideliu kontaktu. Tikiuosi, kad rytoj jau būsime pilnai atsistatę.

– Kas organizuoja puolimą Milano komandoje, kai neliko Pangoso?

– Šią rolę dalinasi Devonas Hallas, kuris yra labiau atakuojantis žaidėjas, Billy Baronas, Nazas Mitrou-Longas ir Timothe Luwawu-Cabarrot. Jie ieško būdų, kuo pakeisti Pangosą. Vienas iš mūsų tikslų bus neleisti jiems įžaisti kamuolio, neleisti lengvai įeiti į derinius.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kevinas Pangosas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kevinas Pangosas

– Kiek pasikeitęs Brandonas Daviesas, lyginant su pirmosios jūsų rungtynėmis lapkritį?

– Brandonas Daviesas yra labai pavojingas. Ta jų laiminti atkarpa, kurią jie turėjo prieš tai, buvo susijusi būtent su jo labai geru žaidimu. Prieš mus jis Kaune nesužaidė, bet tai buvo vienas iš faktorių, kodėl mes laimėjome rungtynes.

– Kaip naujokai integruojasi į komandą? Ką naujo pamatėte pažiūrėjęs rungtynių įrašą ir turėję dar vieną treniruotę?

– Kaip jūs matėte, paskutinėse rungtynėse kažkiek ėjome va bank, mesdami juos į aikštelę, bet neturėjome, kur dėtis. Manau, kad pasiteisino, jie davė naudos. Žinome, kad dar negalime visų gynybos sistemų naudoti su jais, visų derinių, esame šiek tiek sumažinę jų skaičių, kad tos informacijos negautų per daug iš karto. Šiaip jie įsipaišo į komandą ir treniruotė po treniruotės bus geriau.

zalgiris.lt nuotr./Isaiah Tayloras
zalgiris.lt nuotr./Isaiah Tayloras

– Edgaras Ulanovas ir kiti komandos nariai apsilankė futbolo rungtynėse trečiadienio vakarą, ar nesiūlė ir jums pravėdinti galvos „San Siro“ stadione?

– Neteko nuvykti, bet keli žaidėjai ir administracijos darbuotojai buvo. Mes kitaip pailsėjome negu tie, kurie žiūrėjo futbolą (šypsosi).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius