Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 30

Paskutinės vilties Šaro ėjimas, po kurio teko žegnotis

Šarūnas Jasikevičius žegnojosi prie Pirėjo Taikos ir draugystės stadiono šoninės linijos. Tris kėlinius neradęs vieno patikimo atakų organizatoriaus, Kauno „Žalgirio“ treneris į aikštę metė net tris įžaidėjus. Tai buvo paskutinės vilties Šaro ėjimas, kuriuo nebuvo tikras net pats treneris. Bet „Žalgiris“ netrukus pakilo į lemiamą šturmą. Šturmą, kuris išgelbėjo žalgiriečių sezoną Eurolygoje.
Eurolygos mūšis Pirėjuje: „Olympiakos“ – Kauno „Žalgiris“.
Eurolygos mūšis Pirėjuje: „Olympiakos“ – Kauno „Žalgiris“. / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Aliarmas „Žalgirio“ stovykloje. Per tris pirmąsias trečiojo kėlinio minutes Šaras nuo suolo pakėlė tris žaidėjus. Per ilgąją pertrauką perbraižytas planas nedavė vaisių – „Olympiakos“ ėmė dominuoti ir susikrovė 12 taškų skirtumą (39:51).

„Olympiakos“ galbūt trūko talento puolime, bet graikai visiškai izoliavo nuo žaidimo „Žalgirio“ atakų organizatorius. Trys žaliai baltų įžaidėjai Thomasas Walkupas, Leo Westermannas ir Nate'as Woltersas per 25 žaidimo minutes kartu buvo atlikę vos 2 rezultatyvius perdavimus, o „Žalgiris“ pametė kūrybingumą ieškodamas pranašumų po krepšiu.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolygos mūšis Pirėjuje: „Olympiakos“ – Kauno „Žalgiris“.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolygos mūšis Pirėjuje: „Olympiakos“ – Kauno „Žalgiris“.

Šaras sukdamasis ratuku vieną po kito keitė žaidėjus, bet niekaip nesurado tinkamo penketo.

„Lets go! Let's go, guys!“ – kritinę akimirką nuo suolo kilo Marius Grigonis, kapitoniškai raginęs komandos draugus nepasiduoti. Įsiaudrinusioje Pirėjo Taikos ir draugystės stadiono aplinkoje nuleisti rankas buvo labai lengva.

Kartu su M.Grigoniu, iš vietų kilo ir Edgaras Ulanovas, Deonas Thompsonas, „Žalgirio“ moksleiviai Rokas Jokubaitis ir Lukas Uleckas. Nieko nuostabaus, kad vėliau žalgiriečiai nebeprašnekėjo rūbinėje – toks jausmas, kad žaliai baltų suolo gale buvo „Green White Boys“.

Iki trečiojo kėlinio pabaigos likus žaisti 3 min. 33 sek., Šaras išleido ant parketo trijų įžaidėjų penketą: su Leo Westermannu, Thomasu Walkupu, Nate'u Woltersu, Aaronu White'u bei Brandonu Daviesu. Toks penketas Eurolygoje pasirodė tik antrą kartą šį sezoną.

Pirmoji ataka nebuvo graži, bet L.Westermannas paleido svarbų tritaškį per rankas.

Brandonas Daviesas galantiškai spaudė varžovų į krepšį mestą kamuolį prie lentos ir inicijavo greitą „Žalgirio“ ataką. Jos smaigalyje L.Westermannas lyg koks artistas meistriškai sušoko baudos aikštelėje ir iškišo rezultatyvų perdavimą laisvam po krepšiu N.Woltersui – 44:51.

Šaras persižegnojo kulniuodamas atsarginių suolo link. Pagaliau „Žalgirio“ puolime atsirado gyvybė. Prasidėjo lemiamas šturmas.

„Kažką norėjau... – po rungtynių 24sek paklaustas apie trijų įžaidėjų manevrą, pats juokėsi Š.Jasikevičius. – Kad truputį greičiau žaistume. Kad būtų kamuolio judėjimas. Atrodė, ir situacijas susikuriame, mačiau, kad buvo laisvi žmonės, bet kamuolys iki jų neprieidavo. Kažkaip išėjo, kad tas rungtynes perlaužėme.“

Tai buvo keista įžaidėjų trijulė. Porą kartų atakų organizatoriai net trynėsi vienas į kitą, nelabai gerai suprasdami, kur kas kokiame aikštės plote turi būti. Bet netikėtumo faktorius suveikė.

VIDEO: Šaras džiūgauja: na, tai ar bus klausimų?

Thomasas Walkupas prisiminė „Žalgirio“ Kalėdų reportaže įgytus vaidybos sugebėjimus ir išprovokavo Aleksandro Vezenkovo pražangą, kai šis bandė išnaudoti ūgio ir svorio pranašumą po krepšiu.

Paskutinę kėlinio minutę Šaras išardė trijų įžaidėjų penketą Th.Walkupą keisdamas A.Milakniu. Bet tai buvo labai tikslus sumanymas.

Kadangi trys įžaidėjai kartais kliudydavo vienas kitam, A.Milaknis puikiai praplėtė aikštę. Būtent du jo tritaškiai iš eilės nutildė Pirėjo Taikos ir draugystės stadioną 51:51. Didėjantis cigarečių tvaikas ir tirštėjanti dūmų uždanga pranešė apie „Olympiakos“ tvirtovėje kilusį nerimą. Nes „Žalgiris“ grįžo į kovą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolygos rungtynėse Pirėjuje „Žalgiris“ įveikė „Olympiakos“ 72:68.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolygos rungtynėse Pirėjuje „Žalgiris“ įveikė „Olympiakos“ 72:68.

„Tas trijų įžaidėjų išėjimas buvo labai svarbus, – 24sek pasakojo L.Westermannas. – Tai mums padėjo sugrįžti į žaidimą ir perimti iniciatyvą.

Manau, kad išsiaiškinome, kaip ginasi „Olympiakos“. Prieš tai rinkomės ne pačius geriausius metimus. Bet atsirado greiti perdavimai, geresnis kamuolio juėjimas. Atsirinkome geresnius metimus ir svarbiu metu juos pataikėme.

Visi turėjome puikią atkarpą ir kartu mėgavomės žaidimu.“

VIDEO: L.Westermannas: kas toliau? Lietkabelis!

„Žalgirio“ suolas kilnojosi prie šoninės linijos. Teisėjams net teko raminti įsisiautėjusius žalgiriečius. Penketas ant parketo visada turėjo labai stiprų užnugarį – ir prie -11, ir prie kovos taškas į tašką.

„Džiaugiuosi, kad visi išliko vieningi ir iki galo. Tas spurtas, kurį surengėme, buvo labai laiku ir vietoje. Kai viskas pradeda degti, kai jau jauti, kad viskas gali išslysti, visada taip pas mus būdavo – reikia ne tai kad apsipykti, bet vienas kitą pastumti, užvesti“, – pamokslavo Artūras Milaknis, lyg koks treneris iki užkimimo prarėkęs balsą.

VIDEO: A.Milaknis juokavo, kodėl prarėkė balsą

Tada atėjo eilė visiems priminti apie čempionatus laiminčią gynybą.

Kitoje aikštės pusėje „Žalgiris“ turėjo gynybinę uolą. Deonas Thompsonas atsilaikė prieš Nikola Milutinovą, kuris lyg vėtra iki tol laužė medžius „Žalgirio“ baudos aikštelėje. Amerikietis iš priekio neleisdavo priimti serbui kamuolio, o kai 211 cm ūgio varžovas jau žaisdavo nugara į krepšį, Deonas kojomis tvirtai įsispirdavo į žemę ir grandydamas parketą saugojo „Žalgirio“ lanką.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kauno „Žalgiris“ įveikė Graikijoje „Olympiakos“ 72:68.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kauno „Žalgiris“ įveikė Graikijoje „Olympiakos“ 72:68.

Šarūnas Jasikevičius kėlė nuo suolo Brandoną Daviesą, kuriam prieš tai buvo sunku sutramdyti „Olympiakos“ žvėrį Nikola Milutinovą. Tikėdamas savo centru ir keldamas jį nuo suolo, Šaras tėviškai paplekšnojo šiam per pakaušį ir nusivedė palei šoninę liniją.

Porą kartų giliai užsiėmęs poziciją „Olympiakos“ baudos aikštelės glūdumoje, B.Daviesas suvertė porą gerų metimų.

Amerikiečiai turi sekmadienio tradiciją susėsti prie televizoriaus ir žiūrėti amerikietiškojo futbolo lygą NFL. Tad jiems turėjo būti visai artimi Šarūno Jasikevičiaus manevrai ketvirtajame kėlinyje. Lyg amerikietiškame futbole, Šaras per kiekvieną ketvirtojo kėlinio pauzę vis keitė „Žalgirio“ penketą.

D.Blattas ketvirtajame kėlinyje padarė šešis keitimus, Šaras – 22. Įdomu, kad „Žalgiris“ ir „Olympiakos“ yra daugiausiai keitimų Eurolygoje darančios komandos. Tiesa, „Žalgiris“ graikus lenkia net 222 keitimais.

Keitimų ašyje dažniausiai figūravo centrai: B.Daviesas buvo metamas atkarpoms puolime, D.Thompsonas – gynyboje. Šaras tiek keitė žaidėjus, kad išsinėręs iš smokingo turėjo vis tvarkytis kaklaraištį ir marškinius. Bet būtent B.Daviesas sustabdė po „Žalgirio“ krepšiu nardžiusį Bryante Weberį, kuris visą vakarą darė ką norėjo žalgiriečių aikštės pusėje.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolygos rungtynėse Pirėjuje „Žalgiris“ įveikė „Olympiakos“ 72:68.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolygos rungtynėse Pirėjuje „Žalgiris“ įveikė „Olympiakos“ 72:68.

Iš pradžių žalgirietis pirštų galais blokavo 26 taškus pelniusio mažylio bandymą įridenti kamuolį į krepšį. Vėliau jis tėškė kamuolį į tribūnas, atrodo, alkūne išrašęs bloką.

Įsiaudrinęs „Žalgirio“ vidurio puolėjas kažką piktokai leptelėjo varžovui. B.Weberis šyptelėjo ir kažką atsakė. Bet B.Daviesas priešpaskutinę rungtynių minutę, „Žalgiriui“ pirmaujat tik 68:66, nebuvo linkęs bičiuliautis.

„Not this time. Not this time“, – purtė galvą B.Daviesas.

Vėliau B.Weberis gal kiek pabūgo žalgiriečio ilgų rankų ir prametė iš vidutinio nuotolio.

„Tai žaidimo dalis. Kas nutinka aikštėje, tas lieka aikštėje, – į pokalbio su B.Weberiu turinį nebesigilino B.Daviesas. – Jiems buvo labai reikalinga ši pergalė, bet mes jos norėjome labiau.

Šį kartą daug taškų praleidome po savo psichologinių klaidų. Ypač mano. Bet visada galima rasti būdų, kaip padėti komandai.“

B.Daviesas antroje rungtynių dalyje surinko didžiausią +/ – rodiklį „Žalgiryje“ – plius 14.

VIDEO: B.Daviesas: nemanau, kad vyksta stebuklas

Apsigynę kritinę akimirką, prie baudų metimo linijos žalgiriečiai patikėjo sumesti vienos vertės metimus patikimiausiam šio žaidimo elemento meistrui. Marius Grigonis pateisino taikliausio Eurolygos baudų metiko vardą (78/81, 96,3 proc. šį sezoną) ir sumetė 4/4.

„Žalgiris! Žalgiris!“ – vis garsiau skambėjo Pirėjo Taikos ir draugystės stadione.

Netrukus nuščiuvusioje „Olympiakos“ namų tvirtovėje pasigirdo pergalingas „jėėė“ aikštės centre. Žalgiriečiai džiūgavo kaip vėl patekę į Eurolygos finalo ketvertą.

„Kaip matote, dabar mes laimingi, – šyptelėjo Aaronas White'as, žvelgdamas į kvailiojančius komandos draugus, nedavusius ramybės interviu pradžioje. – Didžiuojuosi savo vyrukais. Didžiuojuosi, kad kartu atsilaikėme. Kad kovojome visas 40 minučių ir grįžtame su pergale.“

Šarūnas Jasikevičius netiki stebuklais, bet paskutinės vilties jo sprendimas stebuklingai pakeitė žaidimo eigą.

VIDEO: Audringas A.White’o interviu
VIDEO: Pamatykite: pasiaukojančiai žaidęs „Žalgiris“ graikiškame pragare nugalėjo „Olympiaką“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius