Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 20

„Žalgirio“ kapitono pikas: kadaise dėl incidento kairiarankiu tapęs E.Ulanovas žiba šį sezoną

„Žalgiris“ pasitinka rungtynes su Belgrado „Crvena zvezda“ užlipęs ant Eurolygos septintosios vietos laiptelio, o reguliariajam sezonui perkopus pusiaują Kauno komanda žymi didžiausią progresą turnyre lyginant su praėjusiu sezonu. Svarbi „Žalgirio“ šuolio aukštyn priežastis – Edgaras Ulanovas, žaidžiantis geriausią savo sezoną karjeroje.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kairioji Edgaro Ulanovo ranka įkaitusi šį sezoną, o ir žandai turėtų rausti dėl pastaruoju metu besiliejančių komplimentų.

Kauno „Žalgirio“ kapitonas šį sezoną renka po 11,5 taško Eurolygoje, jo komanda jau turi 11 pergalių, o šį penktadienį laimėjimo atveju galėtų toliau nuo savęs nustumti vieną aršiausių konkurentų lenktynėse dėl atkrintamųjų varžybų – Belgrado „Crvena zvezda“.

Praėjusį sezoną likęs paskutinis – 15-as – „Žalgiris“ prisikėlė treniruojamas Kazio Maksvyčio ir atradęs naujus ginklus bei žaidėjų savybes.

Vaikystės trauma pavertė kairiarankiu

Praėjusiose rungtynėse Milane „Žalgiris“ pirmą kartą trumpam aikštėje išleido net penkis kairiarankius žaidėjus.

Prieš septynerius metus NBA rungtynėse buvo užfiksuotas unikalus atvejis, kai „Miami Heat“ žaidėjų penketą aikštėje sudarė vien kairiarankiai (Goranas Dragičius, Chrisas Boshas, Justise‘as Winslow, Joshas McRobertsas ir Tyleris Johnsonas), bet krepšinyje tai itin retas reiškinys, kurį dabar gali ir dažniau panaudoti „Žalgiris“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Lukas Lekavičius, Ignas Brazdeikis, Edgaras Ulanovas, Achille Polonara ir Laurynas Birutis yra kairiarankiai ir skirtingų pozicijų žaidėjai.

Jei dauguma kairiarankių tokiais būna iš prigimties, „Žalgirio“ kapitono istorija kitokia – gimęs jis buvo kaip ir 90 proc. žmonių pasaulyje – dešiniarankis. Bet viskas pasikeitė dėl nemalonaus incidento vaikystėje.

Suprasti akimirksniu

  • Tarp NBA krepšininkų yra legendų, kurie atakuodavo ar atakuoja krepšį kaire ranka. Larry Birdas viename mače visus 47 taškus įmetė kaire ranka. Tarp kairiarankių yra ir Billas Russellas, Davidas Robinsonas, Toni Kukočius, Chrisas Boshas, Manu Ginobili, Jamesas Hardenas, Goranas Dragičius ir kiti.
  • Kairiarankių netrūksta ir Eurolygoje: Kostas Sloukas, Donatas Motiejūnas, Danielis Hackettas, Kostas Papanikolaou, Anthony Randolphas, Marko Guduričius ir kiti.

E.Ulanovas dabar jau tiksliai pats nepamena, kiek jam tada buvo metų – treji ar ketveri.

Viešint kaime jį, kaip sako pats Edgaras, tada „pasaldino“ elektra.

Po įvykusio trumpojo sujungimo, kita akimirka, kurią jis prisiminė, jau buvo ligoninėje.

E.Ulanovui teko atlaikyti dvi operacijas. Paskui reikėjo ilgai gydyti dešinės rankos delną ir vis daugiau dalykų namuose atlikti kaire ranka.

„Aplinkybės taip susidėliojo. Bet nuo tada man visada buvo patogu būti kairiarankiu“, – prieš porą metų 15min yra pasakojęs E.Ulanovas.

Suprasti akimirksniu

  • Tarp kairiarankių galima sutikti daug žymių žmonių: buvę JAV prezidentai Barackas Obama ir Billas Clintonas, Jungtinės Karalystės karalius Karolis III, aktoriai Julia Roberts, Bradas Pittas, Nicole Kidman, Robertas De Niro, Bruce'as Willisas, Keanu Reevesas, Angelina Jolie, kompozitorius Sergejus Rachmaninovas, dainininkė Lady Gaga, futbolo ikona Pele, teniso legendos Rafaelis Nadalis, Martina Navratilova, Johnas McEnroe, plaukikė Rūta Meilutytė – visi jie kairiarankiai.
  • Net ir animacinio filmo „Simpsonai“ personažai daugiau veiksmų atlieka kaire ranka, nes kairiarankis yra jų kūrėjas Mattas Groeningas.

Per savo karjerą Eurolygoje jis jau artėja prie 2 tūkst. taškų žymės, bet nemano, kad kairė ranka yra didelis pliusas žaidžiant prieš varžovus, kurie jį pažįsta kaip nuluptą.

„Nemanau, kad tai pranašumas, – sakė E.Ulanovas. – Šiuolaikiniame krepšinyje visi analizuoja vaizdo įrašus, gerai žino varžovą, jo stipriąsias puses, jo labiau išreikštą ranką. Parengia gynybą, akcentuodami mano kairę ranką, ir stengiasi neleisti tuo pasinaudoti.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Karščiausias žaidėjas Kauno komandoje

Kaip bepasirengtų varžovai prieš E.Ulanovą, šį mėnesį minėjęs 31-ąjį gimtadienį jis žaidžia savo geriausią sezoną.

„Žalgirio“ kapitonas nuo pat rudens neigia Šarūno Jasikevičiaus pernai paleistą juoką, neva E.Ulanovui nereikėtų mokėti algos už pirmąją sezono dalį, nes jis pradeda gerai žaisti tik per antrąją.

Šį sezoną 199 cm ūgio puolėjas nuo pat pradžių savo atsidavimu ir universaliu žaidimu prisideda prie „Žalgirio“ pergalingų žygdarbių Eurolygoje.

Drąsiau ir taikliau atakuodamas iš toli (42 proc. tritaškių), E.Ulanovas renka po 11,5 taško, atkovoja po 3,5 kamuolio, atlieka po 2,3 rezultatyvaus perdavimo, taip iš viso rinkdamas po 13,5 naudingumo balo ir pagal efektyvumą užimdamas 23 vietą Eurolygoje.

Per pastarąjį mėnesį, skaičiuojant nuo gruodžio 13-os dienos pralaimėto mačo (73:77) Belgrade „Crvena zvezda“ – Ulė renka po 14,4 taško.

Jau 7 mačai iš eilės, kai jis pelno dviženkles taškų sumas. O „Žalgiris“ yra laimėjęs penkis mačus iš šešių pastarųjų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Ulanovas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Ulanovas

„Akivaizdu, kad Edgaras yra savo psichologiniame pike: ir kaip kapitonas, ir kaip žaidėjas aikštėje, ir iš interviu prieš ir po rungtynių, per pertrauką. Matyti, kad motyvuoja savo komandos draugus, puikiai perėmė kapitono funkcijas iš Pauliaus Jankūno, – 15min laidoje „Eurolygos diena“ pabrėžė dukart Eurolygos čempionu tapęs Martynas Gecevičius. – Vienareikšmiškai jis dabar yra karščiausias žaidėjas, iškritus Evansui. Iki šios traumos buvo antras pagal naudingumą komandoje, tad dabar yra pirmas. Žaidžia naudingai, žaidžia puikiai.“

Suprasti akimirksniu

  • E.Ulanovo sezonai Eurolygoje:
  • 2014–2015 m. – 5,4 taško (5,9 naudingumo).
  • 2015–2016 m. – 6,3 taško (9,2 naud.)
  • 2016–2017 m. – 7,7 taško (9,3 naud.)
  • 2017–2018 m. – 7,5 taško (10,9 naud.)
  • 2018–2019 m. – 7,2 taško (8,6 naud.)
  • 2019–2020 m. – 8,3 taško (9,7 naud.)
  • 2020–2021 m. – 4,5 taško (4,7 naud.)
  • 2021–2022 m. – 8,1 taško (11,2 naud.)
  • 2022–2023 m. – 11,5 taško (13,5 naud.)
  • P. S. Aštuoni sezonai – atstovaujant Kauno „Žalgiriui“, o vienas 2020–2021 m. – Stambulo „Fenerbahče“.

Tritaškis priminė Jamesą Hardeną

Nuo jaunystės laikų, kai K.Maksvyčio treniruojama karta su Jonu Valančiūnu priešakyje skynė auksą visose jaunimo pirmenybėse iš eilės, E.Ulanovas mokėjo pataikyti iš toli.

2017–2018 m. sezone, vadovaujant Š.Jasikevičiui, kai žalgiriečiai nukeliavo iki Eurolygos finalo ketverto, jis pataikė 45 proc. tritaškių.

Tačiau iki šiol Eurolygoje dėl gynybos bei gebėjimo pacentruoti labiau vertintas puolėjas įprastai laukdavo, kol atsiras gera proga užkabinti savo spiningu lūkuriuojant prieš tritaškio linijos. Dabar – mojuoja juo drąsiau ir dažniau.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edgaras Ulanovas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edgaras Ulanovas

Iki šiol per sezoną daugiausiai 25 tritaškius Eurolygoje pataikęs E.Ulanovas šį sezoną jau yra įskraidinęs 21 (iš 50).

Taikliausių Eurolygos tritaškininkų 25-uke telpa net trys žalgiriečiai (Keenanas Evansas su 46 proc.), E.Ulanovas su 42 proc. ir Tomas Dimša su 41 proc.), bet iškritus K.Evansui, „Žalgiriui“ reikia ir, matyt, dar reikės lyderio, kuris noriai imtų kamuolį į rankas lemiamais rungtynių momentais.

Pastarosios Kauno komandos pergalės Milane svarbiausiu akcentu tapo E.Ulanovo tritaškis.

Po spurto ketvirtajame kėlinyje „Olimpia“ krepšininkai buvo beveik pagavę žalgiriečius (61:63), kai likus žaisti 27 sek. sustingusį Kauno ekipos puolimą išlaisvino kapitonas, pataikęs tritaškį ir taip padėjęs paskutinius taškus 66:61 laimėtame mače Italijoje.

„Kaip Hardenas“, – E.Ulanovą su NBA žvaigžde Jamesu Hardenu per 15min laidą „Pikenrolas“ palygino sporto komentatorius Rytis Vyšniauskas.

„Kapitonas. Spot-Up tada, kai labiausiai reikia. Su savo meškere – bumt trajekėlį“, – juokėsi buvęs Lietuvos rinktinės lyderis Linas Kleiza.

VIDEO: PIKENROLAS: degantis „Rytas“, „Panathinaikos“ įkaitai ir Eurolygos metų treneris K.Maksvytis

Lemiamą metimą praėjusį penktadienį E.Ulanovas įsmeigė atakuodamas po išsikeitimo per Kyle'ą Hinesą – tris kartus, tarp jų ir pastarąjį sezoną geriausiai besiginančiu Eurolygos žaidėju išrinktą amerikietį.

Bet, jei, kaip pastebėjo M.Gecevičius, kiti žalgiriečiai prieš tai nudegė nagus verždamiesi prieš vis dar mobilų „Olimpia“ vidurio puolėją, tai E.Ulanovas pasirinko kitą atakos būdą.

„Gal atakuoti prieš Hinesą ir nebuvo labai logiškas sprendimas, bet Ulanovas tuo metu buvo karštas ir turėjo imtis iniciatyvos. Taigi jis ėmėsi iniciatyvos ir įmetė, – „Eurolygos dienoje“ sakė M.Gecevičius. – Ulanovas nesiveržė, metė tritaškį, bet jis puikiai pataiko pastaruoju metu – pasitiki savimi.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Edgaras Ulanovas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Edgaras Ulanovas

Pats dėl tritaškių metimų visą karjerą garsėjęs M.Gecevičius pastebėjo, kuo E.Ulanovas pasikeitė po vasaros, kai neatstovavo Lietuvos rinktinei, bet daug laiko skyrė tobulindamas metimus ir kitus krepšinio įgūdžius.

„Anksčiau jis retai mesdavo po driblingo. Iš spot-up situacijų atakuodavo neblogai ir prie Šaro, bet kitų situacijų būdavo nedaug, o dabar matome, kad ir po driblingo paleidžia metimą ir nieko nelaukdamas jau bėga į gynybą, – pastebėjo M.Gecevičius. – Iš šalies net kiek keistai atrodo, bet tai dėl to, kad pasitikėjimas yra didelis. Ir LKL, ir Eurolygos rungtynėse, ypač metant tritaškį iš kampo tai matyti. Tikrai pasitiki savimi, pataiko ir gerai jaučiasi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius