Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 22

Apie metimą į savo krepšį galvojęs G.Žibėnas: „Ar nesportiška siekti pergalės?“

Vilniaus „Rytas“ paskutiniame FIBA Čempionų lygos „Top 16“ susitikime 96:95 įveikė Manresos BAXI, tačiau liko be istorinio Lietuvai bilieto į šio turnyro atkrintamąsias varžybas. Rungtynių pabaigoje – desperatiški sostinės komandos bandymai siekiant iššvaistyti nedidelį sukauptą pranašumą ir iškovoti papildomas penkias pratęsimo minutes.

Vilniaus „Rytas“ buvo arti istorinės FIBA Čempionų lygos žymos Lietuvos klubams. Dar nė viena mūsų šalies komanda, tarp kurių – ir Panevėžio „Lietkabelis“ bei Klaipėdos „Neptūnas“, nėra žaidusi šio trečio pagal pajėgumą Senojo žemyno turnyro atkrintamosiose.

Giedriaus Žibėno komanda jau rankomis lietė išsvajotą „aštuntuką“, tačiau sugriuvo lemiamomis akimirkomis, o dvikovos pabaigoje „Rytas“ mąstė net ir apie metimą į savo krepšį.

Po ilgosios pertraukos prisikėlę Giedriaus Žibėno auklėtiniai ketvirtojo kėlinio viduryje jau turėjo savo rankose reikiamą 13 taškų pranašumą prieš Pedro Martinezo vadovaujamą praėjusio sezono finalininkę Manresos BAXI, tačiau aikštelės šeimininkai visiškai sugriuvo po lyderio Marcuso Fosterio nedovanotinos klaidos ir po to sekusios Gyčio Masiulio nesportinės pražangos. Kertinį ruožą „Rytas“ pralaimėjo 0:11.

„Jeep“ arenos šeimininkų neišgelbėjo ir fantastiškai užsikūrę sirgaliai.

Susitikimo pabaigoje – kuriozinė situacija, kai pražuvęs „Rytas“ pergalės siekė svarstydamas net apie metimą į savo krepšį bei penkias papildomas pratęsimo minutes.

Jau ketvirtąją dvikovos minutę, kai BAXI krepšininkai buvo įsmeigę keturis tolimus metimus, į aikštelę lyg gelbėjimosi ratas buvo mestas ilgai sostinėje lauktas „Ryto“ naujokas Justinas Gorhamas, pasižymėjęs staigiu dvitaškiu po Margirio Normanto perdavimo bei keliais pasiaukojančiais skrydžiais link kamuolio.

„Pirmyn, vilniečiai!“, – po pirmojo kėlinio su rungtynių pranešėju Jonu Radzevičiumi bendravę sirgalių konkurso nugalėtojai įvardijo savo mėgstamiausią „B Tribūnos“ skanduotę, sulaukę tribūnų identiško atsako.

Įsielektrinusi „Jeep“ arena „Ryto“ žaidėjus gynyboje sutelkė po ilgosios pertraukos. Pirmuosius du kėlinius uraganinėmis greitomis atakomis pasižymėję Manresos krepšininkai puolime jautėsi ypač laisvai, o po poros abejotinų arbitrų švilpukų G.Žibėnas sprogo emocijomis ir užsidirbo techninę pražangą.

„Pelnome taškus ir švenčiame“, – auklėtiniams per minutės pertraukėlę sakė G.Žibėnas, įpynęs porą rusiškų keiksmažodžių. Ir išties, vilniečiai pernelyg dažnai po sėkmingų išpuolių negrįždavo į gynybą.

„Jeep“ tvirtovės šeimininkai per pirmuosius du kėlinius parodė solidų puolimą, bet tragiška gynyba, varžovų nusiimti kamuoliai puolime ir iš to sekę laisvi tolimi metimai lėmė „Ryto“ atsilikimą 44:52.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Manresos BAXI
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Manresos BAXI

Užsikūręs ir gintis po ilgosios pertraukos pradėjęs Marcuso Fosterio vedamas „Rytas“ trečiąjį ketvirtį laimėjo net 30:18 bei atgaivino Vilniuje Čempionų lygos atkrintamųjų viltį.

Pasiekus trokštamą 13 taškų persvaros ribą, „Ryto“ žaidėjas Gytis Masiulis puolime buvo nubaustas apmaudžia nesportine pražanga po neapdairaus M.Fosterio perdavimo. Atkarpą 0:11 po šio epizodo pralaimėjusi G.Žibėno kariauna sugriuvo bei išleido iš rankų ketvirtfinalio šansą.

„Sveikinimai Manresai su patekimu į atkrintamąsias. Jie to nusipelnė, – po mačo kalbėjo Giedrius Žibėnas. – Galbūt skaudžiausias pergalė turbūt mūsų istorijoje. Mums nepakako 6-7 taškų persvaros, tad bandėme ištraukti pratęsimą, bet nepavyko. Kaip bebūtų, mes nusileidome Manresai taškų skirtumu, o tai nėra blogai, turint omenyje, kad praėjusį sezoną ši komanda žaidė Čempionų lygos finalo ketverte. Jie žaidė finale. O komandą treniruoja vienas gerbiamiausių visų laikų Ispanijos strategų. Nėra didelės gėdos. Skaudu tai, kad likome devintoje turnyro vietoje. Aštuntukas buvo arti. Galvoju, jog su sirgalių nuo ginčo kamuolio sukurta atmosfera mes nusipelnėme eiti tolyn. Norint patekti į atkrintamąsias turėjome būti pastovesni ir aikštelėje palikti viską. Mes šiandien atidavėme viską, bet tą daryti reikia visose rungtynėse. Manresoje to nebuvo. To mums pritrūko kovojant dėl vietos aštuntuke.“

– Papasakokite apie sprendimą bandyti ištraukti pratęsimą. Ir kaip galvojate, ar tokia taisyklė apskritai yra sąžininga, kad pratęsime taškų rezultatas skaičiuojasi?

– Parodykite komandą, kuri to nedarytų? Visų pirma, pripažinkime, tai nėra dažnas atvejis krepšinyje, bet visos komandos tą darytų. Koks tikslas tiesiog laimėti rungtynes? Vienintelis šansas buvo siekti pratęsimo. Mes buvome sutarę, kad paskutinę dvikovos minutę, jei rezultatas bus 4 taškai ar mažiau, bandysime siekti pratęsimo. Vienintelis šansas griebtis kažko, nes ne pergalė, o rezultatas buvo svarbiausias. Visi tai darytų, nes visi nori laimėti. Ar nesportiška siekti pergalės?

Taisyklės neleidžia sau įsimesti į krepšį, nes tai yra techninė pražanga. Tokia yra taisyklė. Taisyklė neleidžia statyti už rungtynes. Tai būtų nesportiška ir neteisinga. Mes norėjome patekti į kitą etapą. Su šiais sirgaliais buvome to verti. Reikia gerbti žaidėjus, nes mus daug kas buvo nurašę. Likome devinti, buvome labai arti. Šiandien paaiškėjo paskutinė aštuntuko komanda.

– Ką arbitrai jums sakė rungtynių pabaigoje?

– Aš paklausiau, ar įmetus į savo krepšį būtų techninė pražanga. Teisėjas atsakė, kad taip, jei tai daroma tyčia. Nebūtų techninė, jei po baudų metimų kažkas kamuolį „netyčia“ į krepšį pamuštų. Reikia pripažinti, kad iš trenerio pusės tai buvo nestandartinė situacija. Nesusikalbėjimo buvo daug, tad ir pražanga per vėlyva. Bet situacija buvo tikrai nestandartinė ir mums nauja.

Gytis Masiulis turėjo variantą, kad pamušame kamuolį į krepšį. Žinoma, tai buvo variantas. Neišėjo. Prieš rungtynes vienas uždavinių buvo palikti rungtynes su jausmu, kad viską atidavėme. Taip ir buvo. Tai yra svarbiau net už rezultatą. Galvoju, kad žaidėjai važiuoja namo ilsėtis su šiuo jausmu.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Manresos BAXI
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Manresos BAXI

– Ar sutinkate, kad Marcuso Fosterio prastas perdavimas ir Gyčio Masiulio nesportinė pražanga buvo kertinis momentas?

– Vienas iš tokių momentų. Turėjome persvarą, bet per paskutines dvi minutes užsidirbome dvi nesportines pražangas, nors kamuolį turėjome savo rankose. Nepadarėme pražangos, kai reikėdavo. Mažos detalės nulėmė didelį skirtumą tokiose rungtynėse prieš tokią stiprią komandą. Pabaigoje mūsų nedomino 6-7 taškų persvara, tad siekėme pratęsimo.

– Pirmoji mačo pusė jums buvo labai sunki, kai praleidote 52 taškus. Kas nesiklijavo?

– Žiūrėkite, turime atiduoti didžiulę pagarbą varžovams. Tai labai gera komanda, kuri žaidė Čempionų lygos finale. Jie turi visus šansus pasiekti finalą ir šiame sezone.

Turiu atiduoti pagarbą ir žaidėjams, trenerių štabui bei visai organizacijai. Kaip ir minėjo Marcusas, mes prieš sezoną Čempionų lygos reitinge buvome 22-oje pozicijoje. Aplenkėme daugybę gerų komandų su žymiai geresniais biudžetais sau už nugaros. Reikia apie šiuos dalykus garsiai ir atvirai pasakyti. Žaidėjai šiandien atidavė viską.

Ką ir sakiau rūbinėje, turime eiti toliau. Tokiose rungtynėse pastangų neužtenka, reikia ir šaltesnės galvos. To mums ir pritrūko lemiamomis atkarpomis ir pirmajame susitikime Manresoje, kai buvome švieži po serijos su Salonikų PAOK. Tos rungtynės mums nulėmė aštuntuką. Galvoju, kad po tokių rungtynių ir pamokų žaidėjai ir treneriai paaugs ir išmoks. Taip mes augsime toliau.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Manresos BAXI
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Manresos BAXI

– Treneri, ar neapmaudu, kad aukštaūgio paieškos užsitęsė iki paskutinio „Top 16“ turo? Ar ankstyvas Justino Gorhamo atvykimas būtų kažką pakeitęs?

– Gal ir palikime šį retorinį klausimą. Mes šiame „Top 16“ etape turėjome daug smulkių problemų. Kažkas pavėlavo į autobusą. Nėra lengva pasiruošti rungtynėms. Kažkur kažkas dar... Visa tai susijungia į visumą. Mes mokomės iš tokių pamokų. Žinosime, kaip formuoti komandą ir į ką labiausiai kreipti dėmesį, kokias žaidėjų savybes ir panašiai. Tai mums irgi yra pamoka. Nieko naujo – gyvename ir mokomės kiekvieną dieną.

– Kaip vertinate J.Gorhamo debiutą?

– Man patiko jo energija. Manau, kad ir sirgaliai tai suprato. Jis griūna ant kiekvieno kamuolio, lipa ant lentos ir duoda daug fiziškumo. Jis nėra kažkoks išskirtinis atletas, bet fiziškumo tikrai pridės. Sunku dar spręsti kažką, nes buvo vos dvi treniruotės. Atrodo, kad atvyko su gera sportine forma. Su kiekvienomis rungtynėmis tikimės vis daugiau ir daugiau.

– „Rytas“ trečią sezoną iš eilės nepatenka į Čempionų lygos atkrintamąsias. Ar tai yra klubo lubos?

– Galbūt ne man reikėtų vertinti šį rezultatą. Ką aš bepasakyčiau, vis tiek bus blogai. Jei sakysiu, kad rezultatas geras, tuomet sakysite, kad mes neturime ambicijų. O mūsų ambicijos yra aukštos. Mes tikrai norime eiti toliau. Jei sakysiu, kad rezultatas labai blogas, fiasko ir krachas, tuomet būsiu neteisingas prieš faktus. Kokias mes komandas aplenkėme ir prieš kokias komandas mes laimėjome? Šie klubai turi didesnius biudžetus. Bet koks mano atsakymas į tokį klausimą būtų neteisingas.

– Gal turite informacijos, kur Čempionų lygoje „Rytas“ rikiuojasi pagal biudžetą?

– Šito skelbti negaliu. Tai jūsų darbas. Ką, jūs nežinote, žurnalistai? Jūs viską žinote, tai galite pakasinėti ir tokius dalykus, kad vaizdas būtų kiek aiškesnis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Manresos BAXI
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Manresos BAXI

– Treneri, „Rytui“ liko tik LKL kovos. Koks rezultatas šiame turnyre jums būtų geras?

– Mums nepavyko taurėje. Ambicijos buvo didesnės ir Čempionų lygoje. Mums liko LKL, o kad pasiektume kažką įsimintino, šiame turnyre turime būti sėkmingi. Kaip sakė Marcusas, mūsų tikslas yra žaisti finale, o į jį patekus, žiūrėsime, koks jėgų balansas ir kokios yra sveikatos. Galvoju, kad prieš bet ką būsime konkurencingi.

– Ar jaučiate spaudimą patekti į LKL finalą?

– Visiškai nejaučiame. Vienintelis spaudimas man – jei treniruotė buvo žemo lygio ir nepavykus, nes žaidėjai neatsinešė geros koncentracijos. Tai yra dalykai, už ką mes esame atsakingi ir ką mes galime kontroliuoti. Jei gerai treniruosiesi ir gerai dirbsi, krepšinio dievas sezono pabaigoje automatiškai vilkės raudoną spalvą.

– Ar pokyčių „Ryto“ sudėtyje dar gali būti?

– Šis klausimas yra truputį „ant karštų“. Paklauskite vėliau, bet labai realu, kad viskas liks taip, kaip yra. Jei klaustumėte manęs, man atrodo, kad viskas taip ir liks. Reikia, kad emocijos nusėstų, tuomet apsvarstysime su vadovybe.

VIDEO: PIKENROLAS: meilė ir neapykanta Utenoje bei „Žalgirio“ dėmesys Ą.Tubeliui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius