-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 09 15

Čempionus paguldęs Lenkijos herojus nustebo pats: „Esame šio turnyro Pelenė“

Lenkija – Europos krepšinio čempionato pusfinalyje. Jeigu jums nėra per 50 metų, tokio sakinio savo gyvenime dar nebuvote girdėję. Bet dabar tai realybė – įspūdingai Europos čempionus paguldę mūsų kaimynai penktadienį sieks bilieto į žemyno pirmenybių finalą.
Mateuszas Ponitka
Mateuszas Ponitka / FIBA nuotr.

Grupių etape 30 taškų skirtumais prieš Suomiją ir Serbiją pralaimėję, bet Nyderlandus, Čekiją ir Izraelį įveikę lenkai pagal prognozes turėjo krautis lagaminus ir važiuoti namo dar sekmadienį.

Jie nebuvo laikomi favoritais aštuntfinalyje prieš Ukrainą, bet pasiekė pergalę 94:86 ir iškopė į ketvirtfinalį pirmąsyk nuo 1997 metų.

Vis dėlto čia lenkai nesustojo. Ketvirtfinalyje jie dar pirmoje rungtynių pusėje turėjo 23 taškų persvarą prieš titulą gynusius slovėnus, trečiajame kėlinyje pranašumą iššvaistė ir net atsiliko 4 taškais, bet galiausiai nukeliavo link istorinės pergalės 90:87 ir pirmo bilieto į Europos čempionato pusfinalį nuo 1971 metų, kai lenkai liko ketvirti.

FIBA nuotr./Mateuszas Ponitka
FIBA nuotr./Mateuszas Ponitka

„Žinojome, kad mūsų laukia sunkios rungtynės. Turiu pripažinti, buvau nustebintas to, kaip gerai žaidėme pirmoje rungtynių pusėje, – po mačo prisipažino Lenkijos rinktinės lyderis, siela ir kapitonas Mateuszas Ponitka. – Pirmavome daugiau nei 20 taškų prieš Europos čempionus, to šiame turnyre dar nebuvo. Tai buvo įspūdinga. Žinojau, kad Slovėnija, kuri turi labai gerus žaidėjus ir yra labai konkurencinga, ims mus spausti ir padarys spurtą. Galbūt tas spurtas buvo per didelis, nes trečio kėlinio pabaigoje rungtynės jau buvo apylygės.

Kalbėjomės, kad turime likti drąsūs, neatsitraukti ir eiti pirmyn. Turime suprasti, kad neturime daug patirties tokiose situacijose, nes nedažnai žaidžiame ketvirtfinalyje. Mūsų komanda atidavė visą širdį, visą energiją, visi žaidė išvien.

Labai didžiuojuosi šia komanda, žaidėjais, o dabar grįžtame į situaciją, kai mumis niekas netiki. Prieš savaitę sakiau, kad kiekviename turnyre atsiranda Pelenės istorija. Mes ir esame ta Pelenė šiame čempionate.“

Prieš savaitę sakiau, kad kiekviename turnyre atsiranda Pelenės istorija. Mes ir esame ta Pelenė šiame čempionate.

M.Ponitkai trečiadienio vakaras buvo ypatingas dar ir dėl to, kad jis tapo vos trečiu krepšininku „EuroBasket“ turnyrų istorijoje, užfiksavusiu trigubą dublį.

Neįtikėtinai žaidęs lenkas pelnė 26 taškus, atkovojo 16 kamuolių ir atliko 10 rezultatyvių perdavimų bei prisijungė prie kroato Toni Kukočo ir rumuno Andrejaus Mandache, kurie trigubus dublius užfiksavo atitinkamai 1995 ir 2017 m. turnyruose.

Trigubas dublis ir bilietas į pusfinalį – M.Ponitka po rungtynių pripažino, kad jam dar sunku apdoroti tai, kas ką tik įvyko.

„Šiuo metu dar negalvoju ir nejaučiu to, ką pasiekėme. Rytoj galėsiu atsakyti į šį klausimą, nes dabar dar galvoju apie rungtynes, galvoju, kodėl iššvaistėme 20 taškų persvarą. Bet žinoma, esu labai laimingas. Tai – pirmas trigubas dublis mano gyvenime. Nesitikėjau jį užfiksuoti Europos čempionate, bet jeigu turi galimybę, turi ja pasinaudoti. Jaučiuosi puikiai, bet žinoma, rytoj jausiuosi dar geriau“, – kalbėjo lenkas.

Tęsdamas mintį apie trigubą dublį, M.Ponitka išskyrė, kad jam svarbiau laimėti, o ne susirinkti savo skaičius.

„Visada sakau, kad man nerūpi statistika, noriu tik laimėti. Prisimenami tik laimėtojai – gali įmesti 50 taškų ir pralaimėti, tada tavęs niekas neprisimins“, – sakė Lenkijos rinktinės žvaigždė.

Lenkija prieš trejus metus jau žaidė pasaulio čempionato ketvirtfinalyje, bet pergalė prieš Slovėniją su Luka Dončičiumi priešakyje neabejotinai yra didžiausias šios šalies laimėjimas per mažiausiai pusę amžiaus.

FIBA nuotr./Mateuszas Ponitka
FIBA nuotr./Mateuszas Ponitka

Ką tai reiškia visam Lenkijos krepšiniui?

„Sunku pasakyti. Mums tai reiškia viską – esame turnyre, esame laimingi čia būdami. Ką tai reiškia Lenkijai? Krepšinis nėra toks populiarus Lenkijoje. Galbūt tai greitai pasikeis, – vylėsi M.Ponitka. – Jei žmonės žiūri rungtynes, jie mato, kaip mes stengiamės, kaip mes mėgaujamės, tikiuosi, kad jie vertina mūsų darbą. Prieš trejus metus buvome aštunti pasaulyje, dabar esame mažiausiai ketvirti Europoje, tad tai istoriniai pasiekimai. Esu laimingas dėl komandos, dėl savęs, dėl trenerių, dėl visų Lenkijos krepšininkų.“

Dabar lenkų lauks akistata su olimpiniais vicečempionais prancūzais, kurie link pusfinalio nukeliavo stebuklingai per pratęsimus išsigelbėdami prieš Turkiją ir Italiją.

„Kai žiūri į Prancūzijos rezultatus, sakai, kad jiems pasisekė prieš Turkiją, jiems pasisekė prieš Italiją, jie vos pateko į pusfinalį. Bet tai viena iš keturių geriausių komandų Europoje, sėkmė visada būna jų pusėje, – apie būsimus oponentus kalbėjo M.Ponitka. – Peržiūrėsime jų praėjusius mačus, įvertinsime, kur galime įgauti pranašumus. Jie turi labai gerus aukštaūgius, beveik visi gynėjai žaidžia NBA.

FIBA nuotr./Prancūzijos krepšininkai
FIBA nuotr./Prancūzijos krepšininkai

Prancūzija yra labai gera komanda. Daugelis jų rimtai nebevertina, nes jiems pasisekė, bet, kaip sakiau, jie pusfinalyje ir tai nuostabi komanda. Jie įveikė labai sunkią grupę, jie žaidžia vis geriau, tad mūsų laukia sudėtingos rungtynės.“

Lenkija ir Prancūzija dėl bilieto į finalą varžysis penktadienį 18.15 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius