-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 10 19

A.Sabonio planas B: pavėluota kelionė į Rusiją arba nekontroliuojami kvietimai?

Lietuvos krepšinio rinktinei – rusiška blokada. Kuklus Permės „Parma“ klubelis, žaidžiantis kartą per savaitę vietinėje lygoje, Arvydui Saboniui ir Lietuvos krepšinio pasididžiavimui pasakė „ne“. Ar Kazio Maksvyčio kostiumą jau laikas matuoti kažkuriam kitam treneriui? Ir kuriam?
Arvydas Sabonis
Arvydas Sabonis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Permės „Parma“ klubo draudimas nustebino.

Kažkas ne taip su mūsų krepšiniu, jei antro Rusijos ešelono komandėlė diktuoja sąlygas vienai elitinių pasaulio krepšinio rinktinių.

Kažkas ne taip ir su FIBA sistema, kuri verčia samdyti bedarbius trenerius.

Bet stebina ir Lietuvos krepšinio federacijos siunčiama žinia.

Rugsėjo 17-ąją visuomenė sužinojo, kad Kazys Maksvytis gavo Lietuvos krepšinio federacijos užklausą dėl galimybės treniruoti rinktinę.

Spalio 17-ąją Rusijos klubo prezidentas Sergejus Boguslavskijus pranešė, kad „Parma“ nesutinka leisti lietuviui dirbti ant dviejų kėdžių.

15min situaciją komentavęs LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas teigė, kad per tą mėnesį federacija su „Parma“ kontaktavo tik per K.Maksvytį – tiesioginio kontakto nei su ponu S.Boguslavskijumi, nei su kitais Permės ponais nebuvo.

Ar jūs juokaujate?!

VIDEO: „Ginčas“ dėl rinktinės: ar Kazys vertas treniruoti Lietuvos rinktinę?

Atrodo, viskas galėjo būti daug paprasčiau.

Kas jei Arvydas Sabonis būtų nuskridęs į tolimąją Vidurio Rusiją pasikalbėti su ponu Sergejumi? Susėsti prie stalo susipažinti prie stikliuko nealkoholinės netrauktinės. Papasakoti, kaip Permei būtų garbinga turėti trenerį, kuris dar treniruoja ir aštuntą pagal FIBA reitingą pasaulio rinktinę (o buvo laikai, kai reitinge buvome treti). Kaip jų treneris papildomai semtųsi patirties aukščiausio lygio tarptautinėje scenoje ir vėliau ją panaudotų VTB pirmenybėms. Kokių efektyvių dalykų treneris Maksvytis vėliau atsineštų į „Parma“ komandą. Pasidalinti idėjomis apie galimą partnerystę ateityje.

Paspausti rankas, su šypsena išsiskirstyti ir siūti Kaziui Maksvyčiui Lietuvos rinktinės kostiumą (tikslumo dėlei – marškinėlius su kelnėmis).

Tai ne.

Mėnesį Lietuvos krepšinio federacija laukė, kol ten Permėje atsakingam pirmajam sezonui užsienyje besiruošiantis K.Maksvytis pats pristatys šią netikėtą žinią Rusijos klubui.

Gal LKF galvojo, kad rusai atsiklaups ant kelių ir dėkos už tokį įvertinimą, bet 350 tūkst. eurų investiciją į K.Maksvytį suplanavę „Parma“ vadovai šaltu protu priėmė sprendimą. Gal jį būtų sušildę vienas kitas stikliukas nealkoholinės netrauktinės?

Juolab, kai Permės klubas viešai pasisakė atviras diskusijai šiuo klausimu prieš kitą sezoną. O kas keičiasi, brangieji?

Iki 2019-2020 m. krepšinio sezono pabaigos Lietuvos rinktinei K.Maksvyčio reiktų tik kartą – 2021-ųjų Europos čempionato langui vasario 21 ir 24 d. rungtynėms su Belgija ir Čekija. Iki pirmųjų rungtynių, beje, K.Maksvytis VTB lygoje turėtų 10 dienų pertrauką, o po antrųjų – dar savaitės tarpą.

Nors imk ir pastatyk tą „Parma“ pristatytą naująjį K.Maksvyčio robotą-asistentą vesti komandai treniruočių per tuos langus.

Eurohoops nuotr./Kazys Maksvytis su treneriu-robotu
Eurohoops nuotr./Kazys Maksvytis su treneriu-robotu

Žinant, kas yra Arvydas Sabonis Rusijoje ir kaip rusai vertina savo olimpinius čempionus, nelogiška, kad šis menkniekis nebūtų išgvildentas per LKF vadovų vizitą Permėje.

Galbūt LKF galvos mūrijo „Krepšinio namus“ Santakos parke ir neturėjo laiko išlįsti iš tos statybų aikštelės. Bet dabar ši žinia iš Permės siunčia LKF vadovus atgal prie nekontroliuojamų trenerio paieškų.

O jų pasirinkimas, deja, per siauras, kad galėtume pro pirštus praleisti šią K.Maksvyčio blokadą.

(O gal žurnalistams reikėjo važiuoti į Permę kalbėti su S.Boguslavskijumi?)

24sek žiniomis, K.Maksvyčio byla dar neužversta ir LKF dar gali bandyti tiesiogiai kalbėtis su Permės klubo atstovais. Juos gali jaudinti prastas sezono startas – VTB pirmenybes „Parma“ pradėjo trimis pralaimėjimais. Bet ramus A.Sabonio balsas galbūt nuramintų ir karštą sprendimą priėmusios Permės komandėlės bosus.

Jeigu K.Maksvyčio situacija jau nebeišsprendžiama, akys krypsta į gan siaurą patikrintų trenerių pasirinkimą.

24sek gavo signalą iš Graikijos, kad LKF svarsto įteikti kvietimą Kęstučiui Kemzūrai. Bet yra problemėlė – lietuvis stojo pakeisti Davido Blatto Pirėjo „Olympiakos“ komandoje. Nors strategas paskirtas laikinuoju „Olympiakos“ treneriu, pozityvus jo startas prie Pirėjo klubo vairo gali pakeisti vadovų planus.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kęstutis Kemzūra
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kęstutis Kemzūra

24sek žiniomis, „Olympiakos“ pergalės artimiausiuose Eurolygos turuose gali įkvėpti klubo vadovus palikti K.Kemzūrą poste iki sezono galo. Šaltinių teigimu, Pirėjo krepšininkams lietuvis paliko puikų įspūdį. Jį mėgsta ir pamatinės komandos kolonos Vassilis Spanoulis bei Giorgas Printezis. Nikola Milutinovas viešai pasisakė, kad tiki trenerio K filosofija ir mato joje sėkmingą „Olympiakos“ ateitį.

Todėl yra tikimybė, kad „Olympiakos“ nutrauks trenerio paieškas ir įteiks vainiką K.Kemzūrai.

Tiesa, pralaimėjimas Sankt Peterburgo komandai penktadienį gali atimti K.Kemzūros kozirius.

Beje, vos tik pakeitė D.Blattą Pirėjuje, K.Kemzūra 15min patvirtino, kad iki tol su juo LKF nebuvo kalbėję. Tiesa, LKF dar nebuvo sulaukę neigiamo rusų atsakymo dėl K.Maksvyčio.

„Būtų sudėtinga dirbant Eurolygos komandoje. Pačiam dar reikėtų pagalvoti ir atsakyti. Bet kai nekalbėjau, tai negaliu pasakyti, noriu ar ne. Net nesusimąsčiau apie tai“, – spalio 7-ąją 15min sakė K.Kemzūra, paklaustas, ar būtų svarstęs pasiūlymą treniruoti rinktinę.

Jeigu „Olympiakos“ ras kitą vyr. trenerį ir K.Kemzūrą paliks asistentu, matyti jį prie rinktinės vairo būtų realiau. 2012-aisiais jis jau įveikė olimpinę atranką Venesueloje, o labiausiai išgarsėjo 2010-ųjų pasaulio čempionate, kai nelauktai atvedė nacionalinę komandą ant bronzinio laiptelio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kęstutis Kemzūra
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kęstutis Kemzūra

Kol kas darbas Eurolygoje iš Lietuvos rinktinės kandidatų braukia Kęstutį Kemzūrą, Šarūną Jasikevičių ir Rimą Kurtinaitį, nebent Arvydas Sabonis stebuklingu būdu įkalbėtų Šarą treniruoti nacionalinę komandą tik vasarą, per FIBA langus vyr. trenerio vairą patikint jo išsirinktam asistentui.

Bet tokių vadybinių stebuklų Lietuvos krepšinio viršūnėse tikėtis sudėtinga.

Galbūt LKF tada galėtų apsvarstyti Dariaus Maskoliūno galimybes perimti vairą iš Dainiaus Adomaičio.

Šarūno Jasikevičiaus asistentas „Žalgiryje“ jau dirbo Jono Kazlausko štabe rinktinėje. Nacionalinės komandos žaidėjai jį gerbia. Pats strategas per ketverius pastaruosius metus pasisėmė neįkainojamos patirties iš vieno geriausių Europos trenerių. Anksčiau negavęs realių šansų „Žalgiryje“ ir „Ryte“, D.Maskoliūnas vėl galėtų išbandyti jėgas vyr. trenerio poste. Jo griežta krepšinio filosofija galbūt būtų efektyvi žaibiškam olimpiniam atrankos turnyrui birželį, kuriame lietuviai bandytų nugvelbti kelialapį į olimpines žaidynes.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

24sek žiniomis, LKF su D.Maskoliūnu dar nekalbėjo.

Su „Žalgiriu“ galbūt jau tiesiogiai bendrautų pats A.Sabonis, o ne pasiūlymą gavęs D.Maskoliūnas. Asistento klausimu „Žalgirio“ organizacija turbūt būtų kur kas sukalbamesnė, nei derantis dėl Šaro galimybių suderinti darbą klube ir rinktinėje.

M.Špokas pabrėžė, kad LKF bendraus ne su keliais kandidatais iš karto, o po vieną, su labiausiai juos dominančiu pagal eiliškumą. Šįkart be konkursų ir jokių kitokių oficialių žaidimų, kokie buvo režisuojami 2016-aisiais. Tad LKF pasirinkimas gali būti labai platus ir kiek nenuspėjamas.

Būna, kad komandos vairą perima buvusio trenerio asistentas. D.Adomaičio štabe dirbo Benas Matkevičius, Mindaugas Brazys ir Ramūnas Šiškauskas.

Darbo šiuo metu neturi ambicingą sezoną su Talino „Kalev“ turėjęs, o šiuo metu atleidimų didesniuose klubuose laukiantis Donaldas Kairys.

Krepšinio ekspertai vardija Antano Sireikos ar Gintaro Krapiko pavardes.

Užsienietis?

Sunkiai įsivaizduojamas scenarijus.

Lietuvos rinktinės trenerio paieškos tapo sunkiai kontroliuojamos ir be aiškios pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius