Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 11

Balsavimas su jau numanomu nugalėtoju: ką reikia žinoti apie rinktinės trenerio rinkimus

Antradienio rytą Kaune prasidės Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vykdomojo komiteto posėdis, kuriame greičiausiai bus išrinktas naujasis nacionalinės komandos treneris. 15min pasakoja, ką jau žinome apie rinktinės trenerio rinkimus ir galimą jų baigtį.
Darius Maskoliūnas
Darius Maskoliūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kas renka trenerį?

Lietuvos rinktinės trenerį renka Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vykdomasis komitetas.

LKF vykdomąjį komitetą sudaro 14 narių, bet 13 iš jų turi balso teisę. LKF garbės prezidento pareigas užimantis Vladas Garastas balsuoti negali.

Bet kuris Vykdomojo komiteto atstovas gali pateikti savo kandidatūrą.

Pristačius visas kandidatūras, Vykdomasis komitetas balsuoja. Dvigubo balso teisę turi Algimantas Stasys Anužis, kuris balsuoja kaip LKF viceprezidentas ir Lietuvos krepšinio veteranų lygos atstovas.

LKF vykdomasis komitetas:

Arvydas SABONIS – prezidentas Lietuvos krepšinio federacija

Mindaugas ŠPOKAS – generalinis sekretorius Lietuvos krepšinio federacija

Algimantas Stasys ANUŽIS – viceprezidentas Lietuvos krepšinio veteranų lyga

Mindaugas PLŪKAS – viceprezidentas

Remigijus MILAŠIUS Lietuvos krepšinio lyga

Remigijus ŠTARAS Nacionalinė krepšinio lyga

Vaidas JURGILAS Regionų krepšinio lyga

Giedrius GUSTAS Moterų krepšinio lyga

Rolandas SKAISGIRYS 3×3 krepšinio asociacija

Martynas RAČKAUSKAS Lietuvos moksleivių krepšinio lyga

Rimantas CIBAUSKAS Lietuvos studentų krepšinio lyga

Kęstutis PILIPAUSKAS Lietuvos krepšinio teisėjų asociacija

Vydas GEDVILAS Lietuvos krepšinio trenerių asociacija

Vladas GARASTAS – Garbės prezidentas LKF Garbės taryba

Kokie pagrindiniai kandidatai užimti postą?

Lietuvos krepšinio trenerių asociacijos vadovas Vydas Gedvilas pirmasis viešai paskelbė, kad su bendražygiais posėdyje kels Antano Sireikos kandidatūrą. „Šiaulių“ specialistas patvirtino, kad jeigu LKF nuspręstų, galėtų priimti pasiūlymą treniruoti rinktinę.

„Šioje situacijoje geresnio kandidato kaip Antanas Sireika mes nematome. Jis turi istoriją. Treniravo stipriausią Lietuvos klubą Kauno „Žalgirį“, tapo Europos čempionu, o ir su „Šiauliais“ jam sekasi dirbti“, – 15min sakė V.Gedvilas.

Vėliau LKL prezidentas Remigijus Milašius 15min pasisakė, kad siūlys Joną Kazlauską. Šis ne viename interviu jau buvo užsiminęs, kad neketina grįžti į nacionalinės komandos stratego postą, tačiau LKL vadovas tiki, kad sėkmingiausią Lietuvos rinktinės trenerį dar būtų galima bandyti įkalbėti.

„Jeigu būčiau prezidentas, padaryčiau viską, kad Jonas Kazlauskas ateitų toms kelioms rungtynėms“, – 15min teigė R.Milašius.

Savo kandidatą pristatys ir Lietuvos krepšinio federacija (LKF). 15min žiniomis, ši posėdžio metu ketina pateikti Dariaus Maskoliūno pavardę.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas

15min šaltinių teigimu, D.Maskoliūnas yra favoritas tapti rinktinės treneriu. Apie tai beveik kaip apie faktą kalbama ir LKF vykdomojo komiteto koridoriuose. Apie Šarūno Jasikevičiaus asistentą „Žalgiryje“ gerai atsiliepia ir nacionalinės komandos žaidėjai.

Kauno „Žalgiris“ laimintų tokį pasirinkimą ir išleistų į rinktinę Šaro bendražygį.

„Aš manau, kad mes tikrai išleistume – nedarytume tam kliūčių, – 15min sakė „Žalgirio“ sporto direktorius Robertas Javtokas. – Yra pagrindinis treneris, yra asistentas, jei Dariui Maskoliūnui būtų pateiktas pasiūlymas ir jis jį priimtų, nemanau, kad „Žalgiris“ keltų nors kokią kliūtį.

Aš net būčiau „už“. Treniruoti Lietuvos rinktinę, jei turi norą, sugebėjimus – kodėl ne?“

Mažai tikėtina, kad Vykdomajame komitete bus pateikta dar viena kandidatūra.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ką Vykdomojo komiteto nariai sako apie trenerio rinkimus

Ką apie rinkimus sako A.Sabonis?

Nieko. Spaudos konferencijoje praėjusią savaitę LKF prezidentas nedaugžodžiavo.

„Vyksta, – paklaustas apie trenerio paieškas, atsakė LKF vadovas. – 12 dieną bus Vykdomasis, o tada svarstysime kandidatūras.“

Kodėl kandidatai tik šie?

LKF, bent jau kaip skelbia oficialiai, nesirenka iš Eurolygoje dirbančių specialistų. Tad iš kandidatų sąrašo iškrenta Kauno „Žalgirį“ treniruojantis Šarūnas Jasikevičius, Maskvos srities „Chimki“ vadovaujantis Rimas Kurtinaitis ir Pirėjo „Olympiakos“ vairą perėmęs Kęstutis Kemzūra. Jie vadovauja savo klubams sezono metu, kuris kertasi su FIBA rinktinių tvarkaraščiu.

Teoriškai, Eurolygos treneriai galėtų dirbti per čempionatus, o FIBA turnyrų atrankos langams galėtų pasiųsti savo asistentus. Bet bent jau viešai LKF nesvarsto tokios galimybės.

Praėjusią savaitę spaudos konferencijoje paklausus, ar gali Eurolygoje dirbantys specialistai pretenduoti į rinktinės stratego postą, A.Sabonis atsakė klausimu į klausimą: „O kaip jūs galvojate, ar gali vasarį?“

Paklaustas, ar tada rinktinei galėtų vadovauti Eurolygos klubų asistentai, A.Sabonis aiškiai neatsakė: „Asistentas gal ir gali, priklauso nuo klubų. Man vėl skambinti jiems?“

Kada bus išrinktas treneris?

Teoriškai, naujasis nacionalinės komandos strategas gali ir nepaaiškėti per lapkričio 12-osios posėdį. Tačiau tokia galimybė minimali.

Kaip LKF atstovai informavo 15min, A.Sabonis jau gali turėti atsakymą dėl naujojo trenerio antradienį apie 13 val. 30 min.

Kada debiutuos trenerio poste?

Pirmąsias oficialias rungtynes naujasis treneris su Lietuvos rinktine žais vasarį. Per pirmąjį 2021-ųjų Europos čempionato atrankos langą vasario 21-ąją lietuviais svečiuose susitiks su Belgija, vasario 24-ąją – namuose su Čekija. Atranka finišuos jau 2021-ųjų vasarį. Į Europos pirmenybes pateks trys grupės geriausios komandos. Lietuvių grupėje dar bus Danija.

Rimčiausias iššūkis

Europos čempionato atranka bus tik apšilimas prieš svarbiausią iššūkį.

Kitų metų birželį Lietuvos rinktinė kausis dėl keturių paskutinių bilietų į Tokijo olimpines žaidynes. Olimpinis atrankos turnyras vyks birželio 23–28 d.

Lietuviai bandys laimėti vieną iš keturių atrankos turnyrų. 24 atrankos dalyvės bus suskirstytas į keturias grupes po 6 komandas. Kiekvienos grupės nugalėtojai pateks į olimpiadą. Savo priešininkus mūsiškiai sužinos po burtų ceremonijos lapkričio 27-ąją.

FIBA Afrika FIBA Amerika FIBA Europa FIBA Azija ir Okeanija
Tunisas Brazilija Serbija Naujoji Zelandija
Angola Venesuela Čekija Kinija
Senegalas Puerto Rikas Lenkija Pietų Korėja
Dominikos Respublika Lietuva
Kanada Italija
Meksika Graikija
Urugvajus Rusija
Vokietija
Turkija
Kroatija
Slovėnija

Lietuvos krepšinio federacija pateikė kandidatūrą rengti vieną iš atrankos turnyrų. Atrankų organizatoriai turėtų paaiškėti jau greitu metu.

Neįprasta situacija

Naujasis Lietuvos rinktinės treneris įsipareigotų treniruoti nacionalinę komandą mažiau nei metams. 2020-aisiais baigsis Arvydo Sabonio kadencija ir krepšinio federacija turės naują prezidentą. Naujojo stratego likimą, priklausomai ir nuo rezultatų, gali lemti naujųjų LKF vadovų vizija. Teoriškai, realu, kad lapkričio 12-ąją išrinktas rinktinės strategas vadovautų komandai tik iki 2020-ųjų rugpjūčio.

VIDEO: „Ginčas“: kas turi tapti geriausiais metų krepšininkais Lietuvoje?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius