Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 21

Keturi Lietuvos rinktinės debiutantai: kokie jų šansai patekti į galutinį dvyliktuką?

Edgaro Ulanovo, Mariaus Grigonio ir Vaido Kariniausko kelionė autostradoje Kaunas-Klaipėda neprailgo. Trys kauniečiai pirmą kartą leidosi į Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės stovyklą. „Pasikalbėjome, kas mūsų laukia, apie ateitį, kas ką galvoja. Pagrindinė tema – krepšinis“, – šyptelėjo daugiausia šioje kompanijoje matęs žalgirietis Edgaras Ulanovas. Kauniečių trijulė ir klaipėdietis Mindaugas Girdžiūnas pirmą kartą turi realią galimybę atstovauti nacionalinei komandai. Kokie debiutantų šansai patekti į dvyliktuką?
Rinktinė renkasi Palangoje
Rinktinė renkasi Palangoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Edgaras Ulanovas

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Duomenys: 24 m., 196 cm, Kauno „Žalgiris“
Statistika: Eurolyga | 23 min. | 7,3 tšk. | 4,6 kam. | 11,5 naud.
Konkurentai: Jonas Mačiulis, Mindaugas Kuzminskas, Deividas Gailius, Marius Grigonis

Labiausiai patyręs iš visų rinktinės debiutantų. Nors E.Ulanovui dar tik 24-eri, lengvasis krašto puolėjas jau antrąjį sezoną žaidė Eurolygoje, o pernai buvo vienas pagrindinių Kauno „Žalgirio“ žaidėjų.

„Jaučiau nedidelį jaudulį, bet viskas gerai. Daug žaidėjų pažįstu, – 24sek sakė E.Ulanovas. – Didžiausias jaudulys – susipažinti su treneriu Kazlausku. Su juo neteko nei dirbti, nei bendrauti. Bus labai įdomu.“

Edgarui praėjusį sezoną Šarūnas Jasikevičius ir Gintaras Krapikas nebijodavo patikėti svarbių užduočių. Jis dar nežino, ko tikėtis iš J.Kazlausko, bet krepšininkas pasirengęs viskam.

„Atsakomybė didelė, todėl stengsiuosi daryti tai, ko prašys. Aš galiu savo indėlį įsivaizduoti vienaip, treneris – kitaip. Viską parodys pasiruošimas ir treniruotės“, – samprotavo E.Ulanovas.

E.Ulanovo galimybės patekti į galutinį dvyliktuką – labai ribotos. Lengvojo krašto puolėjo pozicijoje dar žaidžia Mindaugas Kuzminskas ir Jonas Mačiulis.

Kita vertus, Edgaras galėtų tikti J.Kazlauskui kaip specifinių užduočių atlikėjas. Tiesa, pavyzdžiui, pernai rinktinei labai trūko metikų, o E.Ulanovas nepasižymi solidžiu metimu.

E.Ulanovo galimybės ūgtelėtų, jei dar didesnę skylę sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje pravertų potencialios Donato Motiejūno ar Domanto Sabonio netektys. Tada J.Mačiuliui arba M.Kuzminskui dažniau tektų žaisti sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje.

Viskas E.Ulanovo rankose. Bet puolėjas turi pademonstruoti, kuo jis geresnis už tokius konkurentus kaip Deividas Gailius, Rokas Giedraitis ar Marius Grigonis.

Mindaugas Girdžiūnas

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinktinė renkasi Palangoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinktinė renkasi Palangoje
Duomenys: 27 m. | 188 cm | Klaipėdos „Neptūnas“
Statistika: Europos taurė | 19 min. | 8,1 tšk. | 1,9 perd. | 6,7 naud. bal.
Konkurentai: Mantas Kalnietis, Adas Juškevičius, Vaidas Kariniauskas

Turbūt geriausiai praėjusį sezoną užsirekomendavęs potencialus Manto Kalniečio dubleris ir galimas naujas J.Kazlausko eksperimentas.

Nuo 2013-ųjų J.Kazlauskas eksperimentavo su vis nauju M.Kalniečio dubleriu: išbandė Tomą Delininkaitį, Šarūną Vasiliauską ir Luką Lekavičių, testavo Vytenį Čižauską, bet po patikrinimo vėliau nė vienas nebebuvo kviečiamas į rinktinę.

Dabar šansą turi M.Girdžiūnas. „Neptūno“ įžaidėjas praėjusį sezoną demonstravo brandų, stabilų ir akiai patrauklų krepšinį. Jis gali šaltakraujiškai pataikyti iš toli, apžaisti priešininką perkišdamas kamuolį pro varžovo kojas ar sužaidęs du prieš du asistuoti komandos draugams.

Dėl vietos rinktinės dvyliktuke klaipėdietis stumdysis su Adu Juškevičiumi ir Vaidu Kariniausku.

„Rinktinėje visi siekia bendro tikslo. Nemanau, kad turėtų būti kažkokios kovos. Juk visi esame vienoje komandoje. O konkurencija yra geras dalykas. Reikia siekti, sportuoti ir manau, kad viskas gerai. Tai bus jau trenerio pasirinkimas“, – 24sek pasakojo M.Girdžiūnas.

Prognozuojama, kad su neblogą sezoną turėjusiu A.Juškevičiumi Mindaugo laukia svarbiausia mikrodvikova. Abu jie stiprūs individualistai, bet į dvyliktuką turėtų patekti tas, kuris ne taikliau atakuoja krepšį, o gerai sustato komandos žaidimą.

„Matome, kad tos Manto Kalniečio dublerio paieškos, kurios vyksta jau trečius metus, yra ilgos ir kol kas nelabai sėkmingos, – pripažino J.Kazlauskas. – Tai sakydamas nenoriu kaip nors įžeisti ar sumenkinti žaidėjų. Tačiau jei dar pridėsime Vytenį Čižauską, kurį bandėme prieš trejus metus, daugiausia pagalbos ir geriausio rezultato sulaukėme iš Ado Juškevičiaus, kuris yra labiau antrosios pozicijos, bet reikiamu momentu gali žaisti ir kaip atakų organizatorius.

Dabartinėje rinktinėje mums svarbiau yra ne taškai, kuriuos gali pelnyti įžaidėjas, bet kaip komanda atrodo per tas minutes, kai Manto nėra aikštėje. Be to, krepšininkams, kuriuos bandėme, dėl jų fizinių duomenų nėra lengva sėkmingai žaisti gynyboje. Kiekvieną kartą matėme, kaip vos tik jiems įėjus į aikštę, varžovai iškart bando pasinaudoti ta didele ūgio ir jėgos persvara.“

Vaidas Kariniauskas

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Spaudos konferencija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Spaudos konferencija
Duomenys: 22 m. | 197 cm | „Kymis“ (Graikija)
Statistika: II Graikijos divizionas | 30 min. | 10,7 tšk. | 4,3 perd. | 3,9 atk. kam.
Konkurentai: Mantas Kalnietis, Adas Juškevičius, Vaidas Kariniauskas

V.Kariniauskas – mįslingiausias rinktinės kandidatas. Į antrąją Graikijos lygą praėjusį sezoną pabėgęs įžaidėjas buvo nematomas Lietuvos krepšinio bendruomenei.

„Priaugau raumenų masės, nes Graikijoje žaidžiamas labai grubus krepšinis, – pabrėžė po sunkaus sezono Kauno „Žalgiryje“ Graikijoje save iš naujo atradęs V.Kariniauskas. – Iš pradžių buvo sunku. Kai daug žaidi, pagerini viską. Svarbiausia buvo psichologija. Komandos žaidimas laikėsi ant mano pečių, didžiulį stresą kėlė žiūrovai, komandos vadovai, todėl tai sutvirtino mane psichologiškai. Žaidimo praktika duoda vaisių.“

Kalbėdamas apie M.Kalniečio dublerio paieškas J.Kazlauskas ne veltui užsiminė apie fizinius duomenis. Vaidas kaip tik atitinka idealų J.Kazlausko ieškomo įžaidėjo sudėjimą.

Be to, jis jau žino, ką reiškia vesti komandą paskui save – jo atstovaujamas „Kymis“ klubas triumfavo antroje Graikijos lygoje.

VIDEO: Pirmoji krepšinio rinktinės treniruotė surengta Palangoje

„Vaidas Kariniauskas yra jaunas žaidėjas, kažkada konkuravęs su Luku Lekavičiumi, turintis neblogus fizinius duomenis. Tada davėme galimybę Lukui, dabar atėjo Vaido eilė, – pasakojo J.Kazlauskas. – Juk tas kvietimas dar nieko negarantuoja – viskas priklausys nuo pačių krepšininkų. Kaip dirbs, toks bus ir galutinis rezultatas.“

„Sveiki, Vaidas“, – kukliai rinktinės personalo nariams pirmąją stovyklos dieną prisistatinėjo V.Kariniauskas.

J.Kazlauskas laukia tvirto Vaido žodžio rikiuojant komandos puolimą. Vieta galutiniame dvyliktuke jam neprognozuojama, bet jauniausias debiutantas savo rankose turi šansą tapti pasirengimo Rio staigmena.

„Nėra ten ko važiuoti, jei nekelsi tikslo patekti į dvyliktuką. Aišku, kad norisi, –24sek tvirtino V.Kariniauskas. – Jei yra šansas dalyvauti stovykloje, yra ir šansas patekti. Neaišku, koks jis. Bet jei gerai atrodysiu, kodėl gi ne?“

Marius Grigonis

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Spaudos konferencija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Spaudos konferencija
Duomenys: 22 m. | 198 cm | Manresos „La Bruixa d'Or“
Statistika: Ispanijos lyga | 25 min. | 9,7 tšk. | 3 kam. | 9,8 naud.
Konkurentai: Jonas Mačiulis, Mindaugas Kuzminskas, Marius Grigonis, Deividas Gailius, Rokas Giedraitis, Renaldas Seibutis, Artūras Milaknis

„Jaučiuosi ne savo kailyje. Bet yra pažįstamų veidų. Viskas bus gerai. Normalu, kad pirmą kartą jaudinuosi“, – pirmąją Lietuvos rinktinės stovyklos dieną Palangoje entuziazmu tryško Marius Grigonis.

Atakuojančio gynėjo ir lengvojo krašto puolėjo pozicijoje rungtyniaujantis krepšininkas atkreipė J.Kazlausko dėmesį po neblogo sezono Ispanijoje. Vos 22-ejų krepšininkas žaidė šešioliktoje pagal pajėgumą komandoje, tačiau ten demonstravo solidų 9,7 taško vidurkį ir tritaškius metė 39,4 proc. tikslumu.

Vis dėlto M.Grigonio laukia negailestinga konkurencinė kovoje, kurioje laimėtojo vardas jam neprognozuojamas.

Panašu, kad Mariaus minutės Lietuvos rinktinėje laukia ateityje. Tačiau jaunasis kandidatas neketina kaip pilka pelytė prabėgti nacionalinėje komandoje nepastebėtas.

„Esu jaunas ir žinau, kaip visada jaunimui sunku rinktinėje. Bus sunku, bet esu tokius dalykus praėjęs. Turėsiu ką įrodyti, – 24sek pasakojo M.Grigonis. – Suprantu, kad šansų yra, bet jie maži. Niekam ne naujiena. Aš tai suvokiu. Bet atiduosiu visą save. Kas išeis, pamatysime.“

Paklaustas, kokiame vaidmenyje būtų naudingiausias rinktinei, Marius tik šyptelėjo: „Galiu žaisti atakuojančiu gynėju ir lengvuoju kraštu. Bet jei reikės, žaisiu bet kur.“

Geriausias galimybes, ko gero, pirmuoju bandymu patekti į galutinį dvyliktuką turi M.Girdžiūnas. Tačiau ir jam, ir visiems kitiems naujokams reikės parodyti geriausią savo krepšinį, kad įgytų privilegiją atstovauti Lietuvai olimpinėje scenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius