-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 06 04

Mindaugas Špokas – apie grėsmę iš NBA ir Igno Brazdeikio klausimą

Nėra gerai linkėti prastų rezultatų, bet Lietuvos krepšinio rinktinės sirgaliams gali tekti pageidauti nesėkmių „Memphis Grizzlies“ ir „Indiana Pacers“ komandoms, kad kitų vasarą olimpinės atrankos varžybose šaliai galėtų atstovauti NBA klubų žaidėjai Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis.
Jonas Valančiūnas (dešinėje) įsitikinęs, kad Ignas Brazdeikis Lietuvos rinktinei būtų reikalingas.
Jonas Valančiūnas (dešinėje) įsitikinęs, kad Ignas Brazdeikis Lietuvos rinktinei būtų reikalingas. / Martyno Jociaus pieš. ir Žygimanto Gedvilos nuotr.

15min jau rašė, kad Lietuvos rinktinei kyla grėsmė netekti savo lyderių dėl NBA čempionato poslinkių, vykstančių dėl pandemijos.

Reikalų yra ir dėl „New York Knicks“ puolėjo Igno Brazdeikio, kuris Prezidentūrai nėra pateikęs visų dokumentų prie prašymo suteikti Lietuvos pilietybę.

Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas ketvirtadienį per spaudos konferenciją Vilniuje atsakė į aktualius klausimus dėl NBA žaidėjų – Jono Valančiūno, Domanto Sabonio, o taip pat Lietuvos pilietybės siekiančio Igno Brazdeikio.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Špokas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Špokas

– Atnaujintas NBA sezonas veikiausiai baigsis spalį, o kitas prasidės gruodį. Kiek realu, kad dėl to kitą vasarą mes rinktinėje neturėsime savo dviejų žaidėjų?

– Pagal šią sistemą, jei NBA sezonas prasidėtų gruodį, – būtų nerealu (turėti Joną Valančiūną ir Domantą Sabonį rinktinėje). Nebent jų komandos greitai baigtų pasirodymus.

Mes linkime jiems visada geriausio, bet dar liko daug spekuliacijų. Pirmiausia, NBA sezonas dar turi prasidėti liepą. Dar kalbame su FIBA, diskutuojame su žaidėjais. Mus ramina, kad viskas turėtų tilpti į kalendorių.

Per konferenciją, kurioje buvo ir amerikiečiai bei kanadiečiai, kilo klausimų, ar bus žaidėjai, draudimas, ar turėsime pilnas rinktines atrankoje ir olimpinėse žaidynėse. Šiai dienai sakoma, kad su NBA glaudžiai dirbama tam, kad geriausi žaidėjai būtų rinktinėse. Bet gyvenimas diktuoja savo sąlygas. Kas galėjo pagalvoti, kad olimpinės žaidynės bus nukeltos dėl pandemijos.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas

– Kalbant apie NBA žaidėjus – kokia dabar padėtis dėl Lietuvos pilietybės prašančiu Ignu Brazdeikiu?

– Yra vienas dokumentas, kurio Ignas fiziškai negali pateikti – tai teistumo pažyma. Visi žinome, kad jis nėra teistas, bet iš Kanados reikia gauti pažymą. Per pandemiją jis pats yra JAV. Artimiausiu metu turėtų tai išsispręsti.

Norime padėkoti Prezidentūrai, kuri jau padarė daug, bet be to dokumento negali net svarstyti. Dokumentų pluoštui trūksta vieno dokumento, kurį sunku gauti per pandemiją.

Kai techninius dalykus išspręsime, Prezidentūra turi savo komisiją. Mes džiaugiamės, kad bendravome su prezidentu, jis kaip žmogus yra „už“, bet reikia teisiškai viską sutvarkyti.

– Ar Ignui Brazdeikiui neturint pilietybės galima būtų sulaukti jo Lietuvos rinktinės stovykloje?

– Tai nėra taip paprasta atkeliauti iš kitos Atlanto pusės. Yra karantinas, jis rengiasi NBA sezonui kaip „New York Knicks“ krepšininkas. Jis treniruojasi ir ruošiasi.

Man svarbiausia, kad jis nekeičia nuomonės, tvirtai nori dalyvauti.

Primenu, kad praėjusiais metais jis galėjo laisvai atstovauti Kanadai pasaulio čempionate. Bet ir kanadiečiai man patvirtino, kad jis atsisako rungtyniauti Kanados rinktinėje, nes nori žaisti už savo šalį – Lietuvą. Kanadiečiai tai irgi supranta. Pagal tarptautinę teisę Kanada turėtų pirmumo teisę spręsti, ar jam leisti atstovauti kitai šaliai nei jis yra atstovavęs jaunimo rinktinėje, kai žaidė už Kanadą, bet dabar mes turime žodinį sutikimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

Blogiausias variantas, – jis būtų laikomas natūralizuotu žaidėju. Nors skambėtų keistai – jis gimęs, pradėjęs augti Kaune, išvažiavęs ne savo valia, nes trejų metų vaikas dar negali spręsti.

Bet dabar jis nori žaisti už Lietuvą. Keista situacija – Kanadoje jis laikomas lietuviu, o Lietuvoje – tarsi kanadietis, nors jo gimimo vieta yra Kaunas, Lietuva.

Su FIBA daug diskutavome, ar jis būtų laikomas natūralizuotu žaidėju. Sutarėme, kad pirmiausia sutvarkysime pilietybės reikalus, pateiksime visus dokumentus.

Mes nematome grėsmės, nes yra du variantai – jam suteikiama pilietybė ir FIBA tai pripažįsta arba turėsime panaudoti natūralizuoto žaidėjo kvotą. Niekada jos neturėjome, bet šiuo atveju nebūtų problema. Nedidelė nuodėmė lietuviui gauti tokią teisę.

Žiūrime į ateitį, stebime žaidėjų branduolį, matėte paties Jono (Valančiūno) pasisakymus, ką jis mano apie Igną, kad jo mums reikia. Tai patvirtino iš pradžių ir Dainius (Adomaitis), o dabar ir Darius (Maskoliūnas).

Dar pernai kalbėjomės su Ignu, ar jis galėtų atvažiuoti. Tada jis minėjo didelius kelionės kaštus, nes važiuotų su visa šeima – broliu, tėvu. Sutarėme, kad tada dar važiuoti nevertėjo, nes reikėjo kabintis į NBA per vasaros lygą.

Dabar turėsime olimpinę atranką. Manau, kad ir Darius (Maskoliūnas) norėtų jį matyti artimiausioje stovykloje, nes reikėtų išsibandyti. Dar lieka klausimų, ar jis tiktų, niekas iš mūsų trenerių jo nėra čiupinėjęs krepšinio pratybose. Mes nusiteikę pozityviai, norime, kad tai įvyktų, bet liko laiko klausimas.

Pirmiausia, Prezidentūrai reikia dokumento. Mes už jį ten nuvažiuoti negalime – pristatyti turi jis pats.

– Kaip sekasi derinti Lietuvos rinktinės stovyklą ir ieškoti varžovų kontrolinėms rungtynėms liepą?

– Dar nepaskelbėme, bet trenerių norus žinome, manau, kad rytoj turėsime atsakymus. Dirbame šiuo klausimu, bet nėra paprasta.

Jau turime atsakymus dėl žaidėjų draudimo, deja, mūsų kolegos stringa.

Tai pas mus žaidėjai nebeklausia „kas ir kaip“. Turime ką pasiūlyti, kaip apdrausti.

Ši stovykla yra krepšininkų ir trenerių poreikis. Mes matome tai kaip vientisą pasirengimą olimpinei atrankai ir lapkričio mėnesio „langams“.

Be to, po vyrų rinktinės Palangoje savo stovyklą Druskininkuose pradės ir Lietuvos moterų rinktinė.

Treneriai dar pristatys sąrašus, bet, kiek žinome, visi žaidėjai sutiko dalyvauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius