-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 13

Žmogus, kurio Jono Valančiūno tritaškiai nenustebino

„Welcome to Lithuania“, – rėkauja NBA komentatoriai po sėkmingų Jono Valančiūno epizodų. Seniau tai dažniausiai būdavo dėjimai ar blokai, o nuo šio sezono – ir tritaškiai. Kol daugelis stebisi puikiu „centro“ pataikymu, jaunystėje J.Valančiūną treniravęs Gintautas Regina tikina, kad jam buvusio auklėtinio tolimi šūviai – ne staigmena.
Gintautas Regina ir Jonas Valančiūnas
Gintautas Regina ir Jonas Valančiūnas / „Scanpix“ nuotr.

Į G.Reginos rankas J.Valančiūnas pakliuvo būdamas 14-kos, kai iš Utenos atvyko į Vilnių. Treneris prisimena, kad jau tada aukštaūgis turėjo minkštą metimą ir gerą techniką.

Per pirmus penkis sezonus NBA JV iš toli išmetė vos 4 metimus, tačiau šiame sezone jau švystelėjo 56 tritaškius, iš jų tikslą pasiekė net 25, o tai – net 44,6 procento taiklumas.

Apžvalgininkų antraštėse „dinozauru“ dėl senamadiškumo pradėtas vadinti J.Valančiūnas vėl tapo atradimu, tačiau kyla klausimas, kodėl tolimus metimus jis pradėjo mesti tik dabar?

VIDEO: J.Valančiūno tritaškė bomba, po kurios uždainavo komentatoriai

„Visada būna pirmas kartas“, – šypsodamasis sakė G.Regina, tačiau surimtėjęs pabrėžė, jog Jonas Valančiūnas – senosios kartos žaidėjas, kuris klusniai vykdo trenerio reikalavimus.

Tai reiškia, kad, jei treneris mato krepšininką kaip jėgą po krepšiu, jis nepradės mėtyti iš toli. „Galbūt, kai padarė žingsnį į vyrų krepšinį, treneriai norėjo matyti jį kaip kitokį žaidėją, buvo kitokie reikalavimai. Jei dabar treneris sako, kad laikas mesti – jis tą daro“, – kalbėjo buvęs JV treneris.

Pradėti mesti – viena, tačiau pataikyti beveik pusę metimų – kas kita, bet ir J.Valančiūno taiklumas G.Reginai nebuvo netikėtumas. Treneris pirštu beda į krepšininko baudų metimų taiklumą, kuris per šešerius metus NBA svyravo ties 80 proc. riba.

„Šis žaidėjas gali mesti ne tik iš vidutinio nuotolio ar iš po krepšio. Kaip jau minėjau, tai yra daugiau trenerių įvestos taisyklės. Jis yra didelis žaidėjas, todėl galbūt jo darbas yra arčiau krepšio, tolimus metimus meta snaiperiai.

Aš suprantu, kad NBA treneris dabar jam leidžia bent porą metimų išmesti, tai, kada pataiko, viskas einasi gerai“, – dėstė prie J.Valančiūno tobulėjimo prisidėjęs krepšinio specialistas.

VIDEO: J.Valančiūno tritaškis Brukline

Po nesėkmingo pasirodymo 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse JV sulaukė kritikos iš Jono Kazlausko, kuris užsiminė, jog išsilaikyti vien talentu elite bus sudėtinga – reikia ir daug darbo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Regina
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Regina

G.Regina sako iš dalies pritariantis J.Kazlausko žodžiams: „Šis žmogus turi daug talento ir tai parodo tai, jog jis dar nenustojo tobulėti. Aš manau, kad jis savo lubų dar nepasiekė. Džiugu matyt, kad su kiekvienu sezonu NBA jis parodo kažką naujo.

Jis gauna kritikos, bet gal tai yra varomoji jėga. Iš tikrųjų tai yra talentas, žmogus, kuris, galbūt jaunas būdamas gavo daug dėmesio, gal apsvaigimas pirmas būna, bet manau, kad jis dabar subrendo kaip žmogus ir kaip žaidėjas. Supranta, kad reikia dar tobulėti ir kažko siekti.“

Su buvusiu auklėtiniu G.Regina palaiko artimą ryšį, o vasarą, kai nevyksta NBA sezonas, vyrai kartu ir į žvejybą išvažiuoja. Paklaustas, kur yra J.Valančiūno ribos, buvęs treneris ilgai nedvejojo: „Manau, kad jo tikslas yra tapti NBA čempionu. Gal net ne kartą.“

O tai padaryti, atrodo, neblogus šansus „Toronto Raptors“ turi jau šį sezoną. Rytų konferencijos viršūnėje įsitaisiusi Kanados komanda su tritaškiais prapliupusiu J.Valančiūnu tampa vis sunkiau perkandamu riešutu NBA lyderiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius