Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 04 15

J.Valančiūno rekordas liko Lukos magijos šešėlyje: įkritęs kamuolys nustebino patį slovėną

Jonas Valančiūnas sužaidė dar vienas puikias rungtynes ir pratęsė dvigubų dublių seriją, bet aidint ketvirtojo kėlinio sirenai lietuvis tik nuleidęs rankas galėjo stebėti fantastišką ir pergalę „Dallas Mavericks“ (30-24) komandai išplėšusį Lukos Dončičiaus metimą, kuris nustebino ir patį lemiamo šūvio autorių.
Jono Valančiūno komandą pražudė kosminis Lukos Dončičiaus metimas
Jono Valančiūno komandą pražudė kosminis Lukos Dončičiaus metimas / „Scanpix“ nuotr.

„Memphis Grizzlies“ (27-26) šios rungtynės buvo labai svarbios.

Aštuntąją vietą Vakarų konferencijoje užimanti ekipa pergalės atveju turėjo progą sumažinti atsilikimą nuo septintoje pozicijoje esančių „Mavericks“ – „grizlių“ sėkmės atveju komandas būtų skyrusi vos viena pergalė, o pralaimėjimų kraičiu ekipos būtų susilyginusios.

Rungtynių pabaigoje atrodė, kad Memfio komandai pavyks išplėšti labai svarbų laimėjimą prieš Dalaso „vienišus kaubojus“ (angl. maverick).

„Grizlius“ ketvirtajame kėlinyje truktelėjo ne kas kitas, o J.Valančiūnas.

Antroje lemiamo ketvirčio pusėje uteniškis pelnė aštuonis taškus iš eilės ir išlaikė savo komandą žingsneliu priekyje, o iš viso rungtynėse pelnė 19 taškų, atkovojo 15 kamuolių ir užfiksavo jau 40-ąjį dvigubą dublį šiame sezone.

VIDEO: Jono Valančiūno pasirodymas prieš „Dallas Mavericks“

Tai – naujas asmeninis J.Valančiūno karjeros rekordas. Iki šiol per sezoną JV daugiausiai buvo surinkęs 39 dublius, ką padarė pernai, 2019-2020 m. sezone.

Įspūdinga tai, kad tąkart jam surinkti 39 dvigubus dublius prireikė 70 rungtynių, kai šiemet pasiekti 40 dvigubų dviženklių pasirodymų jam užteko viso labo 48 mačų.

Jau 16 iš eilės tokių pasirodymų surengęs Jonas dar praėjusiose rungtynėse prieš „Chicago Bulls“ pagerino Zachui Randolphui priklausiusį „Grizzlies“ paeiliui surinktų dvigubų dublių rekordą, o pagal taškų ir atkovotų kamuolių dvigubus dublius lietuvis pirmauja tarp visų beveik penkių šimtų NBA žaidėjų, tarp jų – ir prieš Nikolą Jokičių (39), Rudy Gobert'ą (38) bei Domantą Sabonį (37).

Visgi priešingai nei po ankstesnių rungtynių, šį kartą J.Valančiūnas iš džiaugsmo po rungtynių nespindėjo. Šventę Memfyje sugadino paskutinę sekundę sudėtingą tritaškį krisdamas į priekį pataikęs L.Dončičius, įmetęs jau antrą pergalingą metimą aidint sirenai per savo trumpą, vos trečią sezoną trunkančią, NBA karjerą.

„Labai nustebau, kai kamuolys įkrito, – po mačo pripažino pats 22-ejų slovėnas, komandos draugų išmaudytas dar ant parketo. – Man šiek tiek pasisekė. Bet tai – pats geriausias įmanomas jausmas.“

Pernai atkrintamųjų rungtynėse „Los Angeles Clippers“ klubą lemiamu tritaškiu aidint sirenai pražudęs Luka susilygino su Bojanu Bogdanovičiumi iš „Utah Jazz“, kuris per pastaruosius du sezonus taip pat du sykius išplėšė savo komandos pergalę lemiamu metimu paskutinę sekundę. Joks kitas NBA krepšininkas per šį laikotarpį nėra pataikęs daugiau negu vieno pergalingo šūvio.

Beje, prieš mažiau nei du mėnesius Luka panašiu būdu išplėšė pergalę ir mače prieš „Boston Celtics“, bet tąsyk po jo lemiamo metimo švieslentėje dar degė 0,1 sekundės, tad teoriškai tai nesiskaito kaip metimas, uždarantis rungtynes aidint sirenai.

Iš viso per trumpą NBA karjerą Slovėnijos rinktinės žvaigždė jau metė 25 metimus, kurie galėjo išlyginti arba persverti rezultatą per paskutines 30 rungtynių sekundžių. 10 iš jų Luka pataikė, o tai yra 40 proc. tikslumas – geresnis negu LeBrono Jameso (57/178, 32 proc.), Kevino Duranto (43/143, 30 proc.) ar Damiano Lillardo (37/106, 35 proc.), dažnai įvardijamų tarp geriausius sprendimus lemiamomis rungtynių akimirkomis priimančių krepšininkų.

„Vau vau vau! Nagi, Luka, ar tu rimtai?!“ – tviteryje po neįtikėtino L.Dončičiaus metimo išraiškingai reagavo pats LeBronas.

„Sudėtingas“, – vienu žodžiu paklaustas apie Lukos pergalingą šūvį atsakė „Portland Trail Blazers“ žvaigždė D.Lillardas.

„Absurdiška“, – savo emocijas irgi vienu žodžiu išreiškė „Golden State Warriors“ snaiperis Stephenas Curry.

„Kartais pataikai tokius metimus, bet kartais ir prameti. Turi tai priimti. Manau, kad tai ir yra svarbiausia. Jeigu komanda manimi pasitikės svarbiausiais momentais, stengsiuosi jų nenuvilti“, – apie pergalingus šūvius kalbėjo pats „Mavericks“ vedlys L.Dončičius, nuo karjeros pradžios pataikęs jau ketvirtą pergalę išplėšusį tritaškį – daugiau už bet kurį kitą NBA žaidėją nuo 2018-2019 m. sezono.

„Tai nenutinka dažnai. Luka pataikė vieną iš įsimintiniausių ir ypatingiausių metimų per ilgą laiką, – po rungtynių kalbėjo Dalaso klubo treneris Rickas Carlisle'as. – Tai – vienas džiugiausių vakarų šį sezoną, nes sugebėjome iš čia ištrūkti gyvi.“

Tiesa, kalbėdamas apie L.Dončičių, „Mavs“ treneris pabrėžė, kad jis ir tikisi iš jo tokių metimų. Ypač žinant tai, ką su kamuoliu Luka išdarinėja net nebūtinai rungtynių metu, o per treniruotes ar apšilimus, kuomet Luka įskraidina į krepšį ir sunkiai protu suvokiamais būdais paleistus kamuolius.

Tikėjimą L.Dončičiaus galimybėmis pataikyti net pačius beprotiškiausius metimus akcentavo ir slovėno komandos draugai.

„Tik stebėkite – štai ką galvojau tuo metu, – atskleidė „Mavs“ centras Dwightas Powellas. – Tikrai tikėjau, kad jis bent jau gaus šansą, tačiau būčiau statęs pinigus ir už tai, kad jis pataikys.“

Panašu, kad L.Dončičiaus šūvis pernelyg nenustebino ir „Grizzlies“ atstovų. Nors jie po rungtynių neslėpė nusivylimo dėl išsprūdusios pergalės, tačiau džiaugėsi nebloga gynyba prieš slovėną visų rungtynių metu bei gūžčiojo pečiais kalbėdami apie paskutinį jo metimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

„Sužaidėme puikias rungtynes, galėjome laimėti, bet Luka pataikė sudėtingą metimą. Tai jau ne pirmas toks jo metimas. Bandėme jį priversti mesti kuo sudėtingesnį metimą, bet jis jį pataikė ir laimėjo jiems rungtynes. Tačiau man patiko tai, kaip žaidėme“, – nosies nenukabino jaunoji „Grizzlies“ žvaigždutė Ja Morantas.

„Prieš jį gintis labai sunku, ne veltui jis – kandidatas į MVP apdovanojimą. Jis įjungė aukštesnę pavarą antroje rungtynių pusėje, reikia atiduoti jam nuopelnus, bet manau, kad Dillonas Brooksas gynėsi gerai, kaip ir visa komanda, – sakė komandos strategas Tayloras Jenkinsas, vertindamas gynybą prieš 29 taškus pelniusį L.Dončičių. – Viskas išsisprendė vienu sudėtingu metimu pabaigoje, tačiau tikrai esu patenkintas mūsų, o ypač Brookso, gynyba.“

Kitas rungtynes J.Valančiūno atstovaujami „Grizzlies“ žais naktį iš penktadienio į šeštadienį, kai viešės Čikagoje ir rungtyniaus prieš Artūro Karnišovo valdomą „Bulls“ klubą. „Mavericks“ tą pačią naktį namuose priims „New York Knicks“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius