TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 08

Įspūdingai Kanadą palaužusi Serbija – pasaulio čempionato finale

Serbijos rinktinė – pirmoji pasaulio čempionato finalininkė. Pusfinalio rungtynėse Svetislavo Pešičiaus auklėtiniai įspūdingai atakavo, supančiojo varžovų lyderį ir 95:86 (23:15, 29:24, 23:24, 20:23) palaužė Kanados ekipą.

Sekmadienį vyksiančiame finale Serbija susitiks su Vokietija arba JAV. Antrasis pusfinalis startuos penktadienį, 15:40 val.

Planetos pirmenybių finale Serbija pastarąjį kartą žaidė 2014 metais ir pralaimėjo galimai savo šio turnyro varžovei JAV.

Pirmoji pusfinalio rungtynių pusė buvo įspūdinga Serbijos rinktinei. 72 proc. dvitaškių (13/18) ir 50 proc. tritaškių (5/10) pataikę Lietuvos skriaudėjai suvertė 52 taškus ir turėjo 13 taškų pranašumą.

Vienas pagrindinių serbų laimėjimų buvo Shai Gilgeous-Alexanderio izoliavimas – po daugiau nei 30 naudingumo balų iki pusfinalio rinkęs gynėjas tesurinko 5 taškus iki pertraukos ir susirinko 3 asmenines pražangas.

Po pertraukos Kanada buvo sumažinusi atsilikimą iki šešių taškų, bet Serbija, vedama Bogdano Bogdanovičiaus, atsakė į visus oponentų spurtus.

VIDEO: Tarp Kanados trenerio ir serbų žurnalisto užvirė konfliktas: „Jis mums pasakė eiti velniop“
VIDEO: Serbai švenčia pergalę prieš Kanadą: šūksniai, apsikabinimai ir džiaugsmas

B.Bogdanovičius pelnė 23 taškus (5/8 dvit., 3/4 trit.), atkovojo 4 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir surinko 28 naudingumo balus.

Kanadiečių puolimą traukė RJ Barrettas, surinkęs 23 taškus. Sh.Gilgeous-Alexanderis finišavo su 15 taškų ir 9 rezultatyviais perdavimais.

Kovą dėl kamuolių serbai laimėjo 33:22, abi komandos atliko po 18 rezultatyvių perdavimų. Serbijos komanda suklydo 17 kartų, tačiau kanadiečiai po varžovų klaidų tepelnė 13 taškų.

Serbija: B.Bogdanovičius 23, O.Dobričius ir N.Milutinovas (10 atk. kam.) po 16, M.Guduričius 12, A.Avramovičius 10.

Kanada: RJ Barrettas 23, D.Brooksas 16, Sh.Gilgeous-Alexanderis 15 (9 rez. perd.), N.Alexanderis-Walkeris 10, K.Olynykas 9.

VIDEO: Kanadiečiai po pralaimėjimo Serbijai palieka aikštę nusivylę

Rungtynių eiga. Serbija – Kanada

Ketvirtas kėlinys.

40 min. Viskas.

39 min. Tai yra viskas. B.Bogdanovičiaus dar du taškai greitoje atakoje – 95:79.

38 min. Laikas bėga, skirtumas nemažėja, kanadiečiai nesugeba pataikyti iš toli...

37 min. Penki iš eilės B.Bogdanovičiaus taškai. Nuostabus serbų lyderis – 91:76.

36 min. Kanadiečiams liko pusė kėlinio. Serbija pirmauja 10 taškų – 86:76.

34 min. Jau 15. N.Milutinovo dvitaškis – 86:71.

33 min. A.Avramovičius toliau drasko varžovų gynybą, jam atsakė RJ Barrettas, pataikęs iš toli. Serbų persvara – 13 taškų.

32 min. M.Guduričiaus tritaškis – 82:65.

31 min. Kokia Serbijos gynyba! A.Avramovičius pavogė kamuolį iš Sh.Gilgeous-Alexanderio ir rinko taškus – 77:63.

Trečias kėlinys. 75:63

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Sh.Gilgeous-Alexanderis be keitimų sužaidė antrąją mačo pusę prieš Slovėniją. Toks pat likimas, panašu, jo laukia ir šiandien. Kanados lyderis per trečiąjį kėlinį įmetė 9 taškus, bet jo komanda likus 10 minučių turi 12 taškų deficitą ir rizikuoja likti be finalo.

30 min. Na ką, liko 10 minučių veiksmo.

29 min. Serbai tvarko reikalus. Jie vėl truktelėjo pirmyn – 69:58.

27 min. Kanadiečiai ėmė pulti užtikrintai ir rinkti taškus, bet apsiginti labai sunku. Serbai laikosi priekyje – 63:56.

25 min. N.Jovičiaus dvitaškis su pražanga, K.Olynykas irgi baudžiamas ketvirta pražanga. Serbijos situacija vis gerėja – 57:47.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Emocinis Kanados lyderis Dillonas Brooksas timptelėjo savo komandą dviem tritaškiais, bet Bogdanas Bogdanovičius pasirūpino, jog kanadietis prasižengtų ketvirtą kartą ir keliautų nuleidęs galvą link suolo. Kol kas Šiaurės Amerikos komandai gintis prieš serbą sekasi sunkiau nei prieš Luką Dončičių, juolab, kad ir teisėjai šiandien leidžia žymiai mažiau kontakto.

24 min. D.Brooksas gavo jau ketvirtą pražangą. Smūgis kanadiečiams, B.Bogdanovičius toliau renka taškus – 55:45.

22 min. Kiek apkarpė skirtumą Kanada, o D.Brooksas dar įšveitė tritaškį – 45:54.

Antras kėlinys. 52:39

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Dar jokia komanda pasaulio čempionate per pirmąją mačo pusę į Kanados krepšį nebuvo įmetusi tiek daug taškų, kiek pirmajame pusfinalyje sukratė užsidegę serbai (52). Arčiausiai to buvo ketvirtfinalio varžovė Slovėnija su Luka Dončičiumi, kai iki ilgosios pertraukos įmetė 50 taškų, bet galiausiai emocijų pliūpsniais ir išvarymais pažymėtame mače krito 89:100. Šįkart kanadiečiams teks ropštis iš 13 taškų deficito.

20 min. S.Gilgeous-Alexanderis gavo neprotingą trečią pražangą, o treneris J.Fernandezas užsidirbo techninę. Serbai naudojasi tuo – 52:37.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Nors su greitu puolimu dažnai asocijuojamos daug NBA žaidėjų turinčios komandos, tačiau serbai, o ne kanadiečiai tuo pasižymi Maniloje. Po 21,8 taško greitais išpuoliais renkantys Svetislavo Pešičiaus vyrai skuodžia į priekį ir prieš Kanadą, o taškus greitame puolime renka net augalotas centras Nikola Milutinovas. Pagal greito puolimo taškus serbai pirmauja 10:4.

18 min. Du iš eilės N.Milutinovo dėjimai – 45:35.

17 min. Serbai labai pikti. Teisėjas nefiksuoja pražangos, serbai ginasi keturiese, nes vienas žaidėjų ant grindų, o RJ Barrettas įkrečia tritaškį. Tiesa, Kanada toliau atsilieka – 35:41.

15 min. Komandas skyrė jau 10 taškų, tačiau tuomet pirmuosius savo taškus pelnė S.Gilgeous-Alexanderis. Tai kol kas ne jo rungtynės. Serbai juda puikiai – 35:25.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Kur dingo naudingiausias pasaulio čempionato žaidėjas Shai Gilgeous-Alexanderis? Kanados rinktinės įžaidėjas pirmuosius savo taškus pusfinalyje pelnė vos 14-ąją dvikovos minutę, nors per pirmąsias šešerias rungtynes fiksavo įspūdingą vidutinę statistiką – 25 taškai, 7,2 atkovoto kamuolio, 5 rezultatyvūs perdavimai, 30,2 naudingumo balo ir pagrindinė paraiška turnyro MVP titului. Kanada be ryškaus šio krepšininko indėlio apie pergalę prieš Serbiją gali net nesvajoti.

13 min. Dar vienas B.Bogdanovičiaus dūris iš toli – 31:23.

11 min. L.Dortas įkrėtė tritaškį, kiek pagyvino jis Kanados puolimą, tačiau taiklus ir M.Guduričius. Štai, dar ir N.Alexanderis-Walkeris pataikė tolimą metimą. Gal pasikurs kanadiečiai, jie atsilieka – 21:28.

Pirmas kėlinys.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Kanada ir Serbija yra tarp aštuonių mažiausiai prasižengiančių turnyro komandų, bet šių rungtynių pirmajame kėlinyje žaidimas stabdomas kas keliasdešimt sekundžių – kartu sudėjus komandos taisykles pažeidė jau 14 kartų ir metė 13 baudų metimų. Logiška, kad toks klampus žaidimas palankesnis komandai iš Europos, turinčiai persvarą po pirmojo kėlinio.

10 min. Kol kas serbų gynyba – neįtikėtina. Jie priekyje 8 taškais – 23:15.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Tragiška keturių minučių atkarpa Kanadai, kuri per šį laiką atliko vos 1 metimą į krepšį, o suklydo – net 5 kartus. Kaip ir lietuviams ketvirtfinalyje, taip ir kanadiečiams pusfinalyje Serbija siūlo itin didelį, dažnai ties pražangos riba esantį kontaktą gynyboje, kuris S.Pešičiaus komandai leido spurtuoti 11:0 ir anksti perimto mačo kontrolę 21:13.
Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Aleksos Avramovičiaus efektas – prieš Lietuvą keturis kamuolius perėmęs ir labai svarbiu pergalės faktoriumi tapęs serbas išprovokuoja antrąją Kanados lyderio Shai Gilgeous-Alexanderio pražangą ir siunčia jį ant atsarginių suolo. Pirma mažytė Serbijos pergalė.

8 min. Puolime atkovojo kamuolį B.Bogdanovičius ir pelnė dvitaškį su pražanga – 17:13.

7 min. Koks smūgis kanadiečiams! Jų lyderis Shai Gilgeous-Alexanderis gavo greitą antrą pražangą.

5 min. Labai greitai Kanada užgesino serbų entuziazmą – jie jau priekyje 11:10.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Prieš šį pusfinalį mintys galvoje kirba dėl dviejų dalykų. Kaip Kanadai seksis realizuoti tolimus metimus? Bendras pataikymo procentas pasaulio pirmenybėse siekia 39,7 proc. Tai – puikus rezultatas. Vis dėlto vieninteliame pralaimėtame mače su Brazilija kanadiečiai įmetė tik 8 tritaškius iš 30 (26,7 proc.) ir pelnė vos 65 taškus. Galime nuspėti, jog Svetislavo Pešičiaus auklėtiniai provokuos atletiškus, bet geru metimu nepasižyminčius Kanados krepšininkus mesti iš toli. Antras momentas – kaip Kanada stabdys Serbijos bokštą Nikolą Milutinovą, prieš kurį sunku buvo ir Lietuvos didžiavyriams? Šiaurės Amerikos atstovai propaguoja itin mobilią ir besikeičiančią gynybą, kai pagrindinio vidurio puolėjo vaidmenį užima 211 cm ūgio Kelly Olynykas. Koks bus 213 cm ūgio N.Milutinovo stabdymo planas ir ar serbų atkovoti kamuoliai puolime taps rungtynių faktoriumi?

3 min. Galingas B.Bogdanovičiaus startas. Galingas Serbijos startas. Lietuvos skriaudėjai priekyje – 8:1.

2 min. N.Milutinovas atidaro rungtynes dėjimu iš viršaus – 2:1.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Linkėjimai iš Manilos, kur šiandien – pusfinalių diena! Dėl pirmojo bilieto į finalą kaposis Serbijos ir Kanados vyrai. Serbai „Mall of Asia“ arenoje turės galingą ir agresyvų kelių šimtų tautiečių palaikymą, tuo tarpu Kanados NBA žvaigždes įsimylėję filipiniečiai kol kas vangiai renkasi į tribūnas. Bet kuriuo atveju, jei ne šalia aikštės, tai joje tikrai bus labai karšta – gal net karščiau negu lauke, kur temperatūra beveik niekada nekrenta žemiau 30 laipsnių stulpelio.

Pradžia – 11:45 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius