Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujai paženklinta gatvė Vilniaus Karoliniškėse: kokia tokio siaurinimo prasmė?

Vilniaus Sausio 13-osios gatvėje atsirado naujas ženklinimas, kurį vietos gyventojai įvertino kaip nesuprantamą sprendimą, esą netarnausiantį nei automobiliams, nei dviračiams ar pėstiesiems. Tad kokia prasmė susiaurinti gatvę? Gatvių humanizavimui pritariantys miestiečiai tvirtina, jog sprendimas tinkamas, va tik informuoti Vilniaus savivaldybei nesiseka. Savivaldybė teigia, kad pokyčiai padaryti dėl saugumo.
Gatvės žymėjimas Sausio 13-osios g.
Gatvės žymėjimas Sausio 13-osios g. / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Kas man gali paaiškinti to siaurinimo prasmę, kai parkuotis reikia viduryje gatvės, o užbrūkšniuota gatvės dalis nei dviračių takas, nei pėsčiųjų šaligatvis keistai susiaurėjantis?“ – tokiu įrašu pasidalijo vienas feisbuko grupės „Karoliniškės“ narys, pasidalijęs Sausio 13-osios gatvės vaizdu.

Išties – ties išvažiavimu iš Sausio 13-osios g. 5 ir 7 namų kiemų gatvės važiuojamoji dalis gerokai susiaurėjo. Šioje vietoje dalis eismo juostos horizontaliai paženklinta, taip nepaliekant vietos kelkraštyje statyti automobilius.

„O tai bent parkavimo, statmeno ar įstrižo, negalėjo padaryt? Auto kur statyt ir taip nėra vietos, bent kažkokia reali nauda būtų buvusi...“ – piktinosi vienas įrašo komentatorius.

Tiesa, ten pat pasirodė ir visiškai kito pobūdžio pastebėjimų, tokių kaip „o ne, vėl automobilistą muša! gelbėkit!“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gatvės žymėjimas Sausio 13-osios g.
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gatvės žymėjimas Sausio 13-osios g.

Kitoje apie miesto problemas rašančioje grupėje feisbuke irgi dalijamasi tuo pačiu įrašu, tik su pastaba, kad esą atėjus pavasariui vėl pasipils nepasitenkinimas pokyčiais gatvėse, tačiau kartu pridedama ir tai, jog Vilniaus miesto savivaldybė nesugeba tinkamai ir aiškiai informuoti, kam šis ženklinimas reikalingas.

Savivaldybė aiškina, kad tokiu būdu mėginama saugoti pačius vairuotojus.

„Šioje vietoje anksčiau buvo greitėjimo juosta išsukantiems iš daugiabučių namų kiemo, tačiau ji niekada nebuvo naudojama pagal paskirtį – gyventojai ją užstatydavo automobiliais. Tai kėlė papildomų eismo saugumo problemų, nes išsukantys iš kiemo vairuotojai negalėjo saugiai matyti iš kairės atvažiuojančių automobilių.

Šiuo horizontalaus ženklinimo sprendimu be didesnių gatvės rekonstravimui reikalingų investicijų buvo pagerintas eismo saugumas: dabar išsukti iš kiemo saugiau, o Sausio 13-osios gatve abiem kryptimis važiuojantys automobiliai nebegali nepagrįstai smarkiai įsibėgėti, ką vairuotojai darydavo matydami gatvės kategorijos neatitinkantį eismo juostų plotį.

Šiuo horizontalaus ženklinimo sprendimu be didesnių gatvės rekonstravimui reikalingų investicijų buvo pagerintas eismo saugumas.

Be to, užbrūkšniuotas plotas šalia parkavimo vietų dabar leidžia saugiai išlipti iš automobilio ir saugiau pasiekti artimiausią šaligatvį“, – taip šį pokytį Karoliniškėse paaiškino Vilniaus miesto savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius