-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vievio viaduko statytojai: pabaigti darbus anksčiau buvo galima, bet nesutarta dėl finansavimo

Daugiau nei metus vargstantys dėl labai pailgėjusių kelionių namo ar į darbą Vievio ir jo apylinkių gyventojai pyksta, kad vienu metu čia vykdomi du dideli kelių infrastruktūros projektai, o sužibusi viltis, kad Paparčių viadukas bus pabaigtas dar rudenį, užgeso. Pasirodo, techninių galimybių darbus pabaigti anksčiau būta, tik dėl finansavimo nesutarta. Bent jau taip sako projekto rangovai.
Naujas viadukas virš kelio Vilnius-Kaunas Vievyje
Naujas viadukas virš kelio Vilnius-Kaunas Vievyje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Apie tai, kad viadukas bus pabaigtas iki to, kaip dėl geležinkelio tunelio teksią uždaryti privažiavimą į greitkelį Kauno link, Vievio ir jo apylinkių gyventojai kalbėjo dar rudens pradžioje. Šis gandas tapo viltimi, kad pagaliau susisiekimas pagerės. Tačiau šiai vilčiai tapti realybe nebuvo lemta.

Apie tai kalbėta šią savaitę Seime – Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ pasikvietė pasikalbėti susisiekimo viceministrą Mindaugą Tarnauską ir Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) atstovą Aivarą Vilkelį.

Buvo galimybių ar ne?

Jiems ir teko atsakyti į klausimus apie tai, ar buvo galimybių viaduką pabaigti anksčiau, nelaukiant kitų metų gegužės. Elektrėnų tarybos narys, pretenduojantis į mero postą būsimuose rinkimuose Gintaras Jančiauskas teiravosi, ar išties tereikėjo skirti papildomų pinigų bendrovei „Tilsta“, laimėjusiai rangos konkursą, ir nepatogumai Vievio gyventojams būtų buvę išspręsti kur kas greičiau.

Kalba esą ėjusi apie 400 tūkst. eurų.

„Ankstyvą rudenį rangovas nekėlė klausimo dėl papildomo finansavimo, kadangi rangovas dar rugpjūčio mėnesį kalbėjo apie tai, kad darbus galima spėti pabaigti dar šiais metais, jeigu oro sąlygos leis. Deja, neleido pabaigti.

Laikinas įvažiavimas „LTG Infrai“ į A1 kelią kainavo papildomus 200 tūkst. eurų. Jeigu nebūtume turėję šito laikino kelio, net neabejoju, bendruomenės pasipiktinimas taip pat būtų didžiulis, kadangi turėtume dar vieną didelę apylanką. Aš džiaugiuosi, kad šioje vietoje tą sprendinį turime. Suprantu, kad galbūt ten yra tam tikrų ekspertų, bet specialistai dirba, kad eismas toje vietoje vyktų sklandžiai.

Lapkričio mėnesį buvo vertinama, kas būtų, jeigu būtų skirtas papildomos lėšos rangovui, ar tai leistų šiais metais pabaigti darbus. Atsakymas buvo ne“, – kalbėjo susisiekimo viceministras M.Tarnauskas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vievio gyventojų piketas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vievio gyventojų piketas

Rangovas sako kitaip

Tačiau projekto rangovas, UAB „Tilsta“, sako, kad darbus tikrai galėjęs pabaigti anksčiau.

Kaip 15min teigė Eduardas Grinaveckas, bendrovės „Tilsta“ vadovas, tam reikėję papildomo finansavimo, tačiau dėl jo nesutarta.

„Pagal su užsakovu sutartą viaduko statybos planą ir galutinio pridavimo terminą, darbų grafiką šiuo metu lenkiame keturiais mėnesiais. Kilus visuomenės susirūpinimui dėl darbų spartos, gavome projekto užsakovo paklausimą, ar būtų įmanoma užbaigti projektą greičiau.

Spalio mėnesį informavome užsakovą, kad tokia techninė galimybė yra, tačiau tam reikia papildomo finansavimo, kuris nebuvo numatytas rangos sutartyje. Kaip sprendimą pasiūlėme viaduką uždengti specialia palapine, kurios viduje baigiamieji įrengimo darbai galėtų vykti net ir žiemos sąlygomis.

Spalio mėnesį informavome užsakovą, kad tokia techninė galimybė yra, tačiau tam reikia papildomo finansavimo.

Nesutarus dėl šio papildomo techninio sprendimo finansavimo, laikomės patvirtinto plano užbaigti viaduką, kai bus palankios meteorologinės sąlygos, nes kitu atveju atlikti trūkstamus darbus dėl netinkamų oro sąlygų draudžia normatyviniai dokumentai. Esant tinkamai oro temperatūrai, galėtume viaduką užbaigti per vieną mėnesį, tad laukiame pavasario, kad kuo greičiau galėtume atnaujinti darbus“, – teigė E.Grinaveckas.

Jis nenurodė, apie kokią sumą ėjo kalba.

Šiuo metu jau daugiau nei mėnesį ant Paparčių viaduko jokie darbai nevyksta – anksti prasidėjusi žiema juos sustabdė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius