Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kam buvo skirtas didžiulę žalą galėjęs padaryti grandininis sviedinys?

Šis neįprastai atrodantis daiktas iš tiesų yra patrankos sviedinys. Naudojamas jis buvo įprastai – juo šaudyta iš paprastų paraku užtaisomų patrankų. Bet ar atspėtumėte, kam jis skirtas?
Grandininis sviedinys
Grandininis sviedinys / commons.wikimedia.org nuotr.

Tai – grandininis sviedinys, naudotas burinių laivų amžiuje. Jį sudaro du masyvūs metaliniai rutuliai (arba diskas ir rutulys) sujungti stipria grandine. Kadangi masinės gamybos grandinių tais laikais nebuvo, tokie sviediniai buvo labai brangūs – kalvis prie vieno tokio sviedinio turėjo praleisti nemažai laiko. Todėl jie buvo naudojami gana retai ir tik gerai nusitaikius. Kiek paprastesni gamybos prasme buvo panašūs sviediniai, kuriuose skirtingi rutuliai buvo sujungti strypu, o ne grandine.

commons.wikimedia.org nuotr./Grandininis sviedinys
commons.wikimedia.org nuotr./Grandininis sviedinys

Kaip jau supratote, grandininiai sviediniai padėdavo kovoje prieš priešo laivus. Jie buvo skirti svarbiausiems burlaivio komponentams suplėšyti ar sulaužyti. Geras grandininis sviedinys galėjo sulaužyti stiebus, nuplėšti juos laikančias virves ar palikti didžiulę skylę laivo korpuse. Todėl grandininiai sviediniai buvo naudojami iki pat burlaivių eros pabaigos. Tiesa, skirtingais istorijos laikotarpiais jie buvo naudojami ir prieš žmones.

Grandininiai sviediniai prieš pėstininkus yra toks žiaurus ginklas, nes jie plėšo žmones pusiau.

Grandininio sviedinio naudojimas prieš pėstininkus yra vienas žiauriausių karo veiksmų per visą istoriją. Magdeburgo gynėjai 1631 metais naudojo grandininius sviedinius prieš pėstininkus, o pats Otto von Guericke vėliau teigė, kad tai sukėlė užpuolikų pyktį ir žiaurumą. Grandininiai sviediniai prieš žmones naudoti ir Anglijoje, Indijoje, JAV. Jie siaubą kėlė Vaterlo ir Getisbergo mūšiuose.

Grandininiai sviediniai prieš pėstininkus yra toks žiaurus ginklas, nes jie plėšo žmones pusiau. Nutraukiamos galūnės, laužomi kaulai, trupinamos kaukolės. Kelis žmones apsivijusi grandinė dažniausiai jų nenužudo, tačiau stipriai sužaloja. Kita vertus, pats vaizdas pakerta aplinkinių moralę, todėl tai – ir psichologinis ginklas.

commons.wikimedia.org nuotr./Grandininis sviedinys
commons.wikimedia.org nuotr./Grandininis sviedinys

Grandininiai sviediniai buvo ne tik brangūs – jie turėjo ir kitų trūkumų. Jie buvo lėtesni, greičiau sudėvėdavo patrankų vamzdžius. Kita vertus, šiais laikais jie turi atitikmenį – lygiavamzdžių šautuvų tūtelėse gali būti pora sujungtų šratų. Jie palieka didesnę žaizdą, todėl tokia amunicija daug kur yra uždrausta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius