-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 26

Šie 15 garsių Lietuvos grupių ir atlikėjų karjeros pradžioje atrodė ir skambėjo kitaip

Ar žinojote, kad „G&G Sindikato“ nariai karjerą pradėjo nuo pankroko, o „Naktinės personos“ kūrė ir tamsią elektroninę muziką? Kad Radžis savo „O Sole mio“ versija sužavėjo „Dainų dainelės“ žiūrovus, o Stasys Povilaitis atliko dainą, skirtą čiliečių komunistui?
Jauni Vidas Bareikis ir Saulius Prūsaitis
Jauni Vidas Bareikis ir Saulius Prūsaitis / Irmanto Gelūno ir Andriaus Vaitkevičiaus nuotr., 15min montažas

15min kviečia susipažinti su tuo, kaip dar 15 garsių Lietuvos muzikos grupių ir atlikėjų skambėjo tada, kad dar nebuvo tokie garsūs visoje Lietuvoje.

Tai jau antrasis toks straipsnis – pirmąjį rasite čia.

Daugelis šių įrašų ir dabar „Youtube“ turi vos kelis ar keliolika tūkstančių peržiūrų, o ne milijonus, kaip vėlesnė kūryba. Įsijunkite ausines ar kolonėles ir pasiruoškite nustebti!

Vidas Bareikis

Studijuodamas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Vidas Bareikis skambėjo stipriai kitaip būdamas „Stipriai kitaip“.

Jis, tada dar mažai kam žinomas studentas, karjerą pradėjo su dainuojamosios poezijos grupe „Stipriai kitaip“, kurią taip pat sudarė Ainis Storpirštis ir Pranas Dapšauskas.

„STIPRIAI KITAIP galima vadinti nesibaigiančia gaivališka improvizacija, kurioje žiūrovas visada tampa aktyviu ir svarbiu veiksmo dalyviu“, – skelbė grupės koncertų pristatymai.

VIDEO: Stipriai kitaip - Levutė

Po kurio laiko jau tuomet aktyvus ir visur spėjęs Vidas Bareikis pradėjo vystyti dar vieną projektą – avangardinės muzikos projektą „Suicide DJ‘s“, kurį sudarė visi trys „Stipriai kitaip“ nariai bei dar keli muzikantai.

VIDEO: Suicide DJs Sea boat (ORIGINAL VIDEO)

Abi grupės aktyviai koncertavo keletą metų, bet vėliau V.Bareikis pasuko į solinę karjerą. Visgi paskutinis „Stipriai Kitaip“ koncertas įvyko ne taip ir seniai – 2016 m.

„Naktinės personos“

„Naktinės personos“ geriausiai žinomos dėl tokių popmuzikos dainų kaip „Kaltas ruduo“ ar „Aš jaučiuosi taip keistai“. Bet pirmasis „Naktinių personų“ albumas „Muzika ir daugiau“, įrašytas 1993 m., pasižymėjo gerokai tamsesne muzika – tiek ritmais, pagal kuriuos nelabai pašoksi, tiek žodžiais, kurie ne vienoje dainoje buvo niūrus ir tamsūs.

Geras to pavyzdys – daina „Žudyti kitus“ apie žudymo polinkių turintį vaiką. „Keistas tas vaikas ir keistas pasaulis, kuris moko vaiką žudyti kitus...“, – dainuoja A.Chošnau.

VIDEO: Naktinės Personos - Žudyti kitus

Be to, albume galima išgirsti ne tik Alano Chošnau, bet ir Aro Vėberio balsą. Jį girdėti galite, pavyzdžiui, dainoje „Iš gimties“.

VIDEO: Naktinės Personos - Iš gimties

„G&G Sindikatas“

„G&G Sindikatas“ pirmaisiais XXI a. metais su trenksmu ir su „Tomu“ įsiveržė į Lietuvos muzikos sceną bei tapo žymiausia Lietuvos repo grupe. Tačiau šios grupės šaknys slypi kitame žanre – pankroke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius