-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar žinote, kaip išsirinkti ir išsivirti sveiką košę? Pasitikrinkite!

Dubenėlis šiltos košės – sveikos mitybos specialistų labiausiai rekomenduojamas maistas dienos pradžiai. Tik ar visos košės tokios pat vertingos? Ar tikrai padėsime savo organizmui, jei košę virsime su pienu, o gardinsime sviestu ir saldžia uogiene? Mitybos ir sveikos gyvensenos specialistas Artūras Sujeta padės išsiaiškinti, kur slypi košių nauda ir pavojai.
„Mes tikim – tu gali!“
„Mes tikim – tu gali!“ / Projekto partnerio nuotr.

– Kiek svarbios mūsų kasdienėje mityboje yra įvairios košės? Ar skirtingų grūdų košes reikia valgyti kasdien?

– Košės yra lengvai virškinamas, šiltas ir mūsų sveikatai palankus maistas. Jose esančios mūsų žarnynui labai svarbios maisto medžiagos – maistinės skaidulos – užtikrina gerą žarnyno veiklą, prisideda prie peristaltikos (natūralūs žarnyno judesiai).

Žinoma, reikėtų išskirti svarbiausias ir sveikiausias košes – grikių, avižų, ryžių. Retais atvejais esant alergijai glitimui, žmogus turėtų rinktis košes be jo, tačiau bendrai košės tikrai rekomenduotinos daugeliui žmonių ir tūrėtų būti vartojamos jei ne kasdien, tai bent kelis kartus per savaitę.

Vida Press nuotr./Avižinė košė
Vida Press nuotr./Avižinė košė

– Kokių grūdų košės vertingiausios? Žinome, kad mažiausiai vertinga ir rekomenduojama – manų košė. Kokių košių dar nepatartum valgyti?

– Manų košės maistinė vertė tikrai nėra didelė, todėl vartoti jos nepatarčiau. Nerekomenduočiau ir baltųjų ryžių košės, joje daug cukraus ir mažai maistinių skaidulų. Košės, kuriose daug pridėtinio cukraus, netinka antsvorio turintiems žmonėms.

– Ar dribsniai ir nesmulkintos (pilno grūdo) kruopos turi tokią pačią maistinę vertę?

– Priklausomai nuo grūdų apdirbimo skiriasi ir košių maistinė vertė. Labiau smulkintos košės turės žymiai mažiau maistinių skaidulų, betagliukano (vandenį augaluose sulaikanti medžiaga). Mažai kam žinoma, kad ši medžiaga saugo mūsų odą, ypač jei ji linkusi skilinėti, yra sausa. Todėl verčiau rinkitės košes iš neskaldytų grūdų, avižų, nes tokie pusryčiai pagerins bendrą odos būklę, leis išvengti bakterijų, kurių gausu aplinkoje ir ant mūsų odos.

– Ar piene virta, druska, cukrumi, uogiene ir sviestu pagardinta košė – tinkamas pasirinkimas? Ar turime kruopas virti vandenyje, o gardinti košes cinamonu, kitais prieskoniais?

– Verdant košes pirmenybę teikčiau vandeniui. Pienas nėra geras pasirinkimas tiems, kas vengia papildomų riebalų. Vandenyje virta košė neturės cholesterolio, o tai aktualu nutukusiems bei dislipidemija sergantiems žmonėms. Uogienės, cukrus ir kitos saldumynų formos taip pat nesuderinami su košėmis – tai cukrus cukruotas.

Jei pusryčiams renkamės košę, suvokime, kad joje gausu lėtųjų kompleksinių angliavandenių ir labai mažai baltymų. Pridėkite cukraus ir gausite tikrą angliavandenių bomba, kuri pakels gliukozės kiekį jūsų kraujyje ir neleis jausti energingam – greičiau priešingai. Kita vertus, prieskoniai – cinamonas, kakava nekaloringi, bet suteikia skonio. Žiemą pridėkime džiovintų vaisių ar uogų, ir gausime puikų derinį, mūsų organizmą papildantį antioksidantais. Tačiau artėjant vasarai patariu neignoruoti ir „sezoninio kuro“ – avietės, mėlynės, braškės ir kitos uogos bei vaisiai yra puikus mėgstamos košės skonio patobulinimas.

Projekto partnerio nuotr./„Mes tikim – tu gali!“
Projekto partnerio nuotr./„Mes tikim – tu gali!“

– Dabar košių, taip pat įvairiausių grūdų-sėklų mišinių pasirinkimas ypač didelis. Kaip nepasiklysti? Į ką svarbu atkreipti dėmesį?

– Lietuviams vis įprastesnis tampa naujas maisto ženklinimo būdas – „Rakto skylutės“ ženklas. Žalias rakto skylutę simbolizuojantis ženklas padės nepaklysti renkantis sveikatai palankesnius produktus. Juo ženklinami produktai, kuriuose mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose daugiau maistiniu skaidulų. Paprastai tariant, venkite priedų bei dirbtinių saldiklių ir nepagailėkite 5 minučių maistinės vertės analizei, kuri nurodyta ant pakuotės.

Projekto partneriai:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius