-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytoja dietologė E. Gavelienė: baimė valgyti – didelė klaida

Sveikos gyvensenos ir mitybos patarimais mirga visi žurnalai ir interneto portalai. Sunku susigaudyti, kur tiesa, o kur tiesiog bandymas įtikti visuotinei madai? Taip dar neseniai jautėsi ir trečiasis lieknėjimo projekto „Mes tikim – tu gali!“ dalyvis Konstantinas Daunaras. Tačiau lieknėjimo kelyje jis ne vienišas – patarimus Konstantinui dosniai dalija mitybos ir sporto specialistai.
 „Mes tikim – tu gali!“
„Mes tikim – tu gali!“ / Projekto partnerio nuotr.

Savo mitybos įpročius ir gyvenimo būdą Konstantinas aptarė su dietologijos klinikos „Dietos sistema“ gydytoja dietologe doc. Edita Gaveliene. Jos patarimai Konstantinui tikrai pravers kiekvienam, siekiančiam sveikesnio gyvenimo.

Pusryčiai pusryčiams nelygu

Pasiryžęs dalyvauti projekte „Mes tikim – tu gali!“ Konstantinas priėmė lieknėjimo iššūkį ir 10 dienų vartojo vien labai mažo kaloringumo „Nutriless“ kokteilius ir sriubas. Pasak doc. E. Gavelienės, šių produktų sudėtyje yra pakankamas baltymų kiekis, užtikrinantis sotumo jausmą iki kito valgymo. Konstantinas pastebėjo, kad sočiau jaučiasi suvalgęs sriubos nei išgėręs kokteilį. Tačiau, anot gydytojos dietologės, sotumo trukmę reguliuojantis baltymo kiekis yra visuose produktuose. „Be abejo, angliavandenių kiekis saldumyne taip pat yra svarbus sotumo jausmui, – sako E. Gavelienė. – Bet dar vienas iš lemiamų veiksnių yra psichologinis. Todėl, kad sriuba psichologiškai yra maistas, o kokteilis panašesnis į desertą“.

Projekto partnerio nuotr./ „Mes tikim – tu gali!“
Projekto partnerio nuotr./ „Mes tikim – tu gali!“

Anksčiau Konstantinas intensyviai sportavo, tačiau pastaraisiais metais sportą apleido. Kadangi vartojant labai mažo kaloringumo „Nutriless“ produktus didelis fizinis aktyvumas nerekomenduojamas, projekto dalyvis greitai pamėgo žingsniavimą. „Ryte ir vakare stengiuosi nuo namų Pilaitėje nueiti iki ežero, – sako jis. – Pirmyn ir atgal – apie 7 tūkst. žingsnių. Vakar ėjau pasivaikščioti per pietus, tai iki vakaro surinkau 20 tūkstančių žingsnių“.

Konstantinas dar besimokydamas mokykloje vienu metu svėrė net 120 kilogramų, bet maždaug per trejus metus svorį numetė iki 82 kg. Primindama šią patirtį, doc. E. Gavelienė patarė lieknėjančiam vyrui jau dabar pratintis prie minties, kad ateityje mažiausiai triskart per savaitę reikės rimtesnio fizinio krūvio. „Pats esate pajutęs, kad nukritęs svoris nesilaiko ties mažiausia padala, – aiškino gydytoja dietologė. – Yra daug dalykų, įtakojančių mūsų svorio didėjimą: niekur nedingsta genetinis faktorius, turi reikšmės bėgantys metai, bet labai svarbūs ir fizinio krūvio sumažėjimas, maisto pagausėjimas. Todėl ateityje jums būtina svorio kontrolė – kas antrą trečią rytą turite lipti ant svarstyklių ir neleisti svoriui padidėti daugiau negu dviem kilogramais“.

Kada valgyti pusryčius, jei keliamės anksti ir skubame pasivaikščioti ar į sporto salę? Vieno atsakymo nėra. Pasak doc. E. Gavelienės, jeigu nutiktų taip, kad rytinės treniruotės taptų intensyvesnės, nutartume bėgti ar eiti sparčiai, taip, kad suprakaituotume, alkaniems iš namų išeiti negalima. Pusvalandį iki treniruotės reikėtų suvalgyti bananą, kelis džiovintus vaisius – kažką švelniai natūraliai saldaus. Priešingu atveju mažės raumeninio audinio kiekis, nes per naktį kūnas sunaudoja gliukozės atsargas kraujyje ir sportuodami naudosite raumenų, o nebe gliukozės energiją. Tuo tarpu riebalinis audinys liks ramus. Neintensyvaus žingsniavimo atveju skubėti valgyti nereikia.

Svarbiausia – valgymo režimas

Dalyvavimas projekte „Mes tikim – tu gali!“, anot doc. E. Gavelienės, Konstantinui yra ir puiki galimybė permąstyti ateitį. Maistas, ruoštas aliejuje, riebaluose, ant stalo galės būti tik išskirtinių progų metu, tikrai ne kasdien. Pirmenybė nuo šiol – šviežiai ruoštam maistui.

Projekto partnerio nuotr./ „Mes tikim – tu gali!“
Projekto partnerio nuotr./ „Mes tikim – tu gali!“

„Didelė klaida, kai kontroliuodami svorį žmonės bijo valgyti, – kalbėjo gydytoja dietologė. – Nevalgęs kūnas negyvena, maistas privalo būti, bet jį kaip ir darbo dieną planuoti reikia. Mažiausiai 4 valgymai per dieną turi būti, o planuoti reikia net kada valgysite obuolį ar morkos gabaliuką. Nes įvairiausi kąsniukai tarpuose virškinimo sistemoje kelia sumaištį“.

Labai svarbu, pasak doc. E. Gavelienės, kokia yra visos savaitės darbotvarkė, taip pat kuriuo dienos metu sportuojate: „Jeigu sportuojate triskart per savaitę po darbo, tomis dienomis turėtumėte valgyti pusryčius, pietus, vakarienę, tada eiti sportuoti ir po treniruotės per valandą-dvi dar suvalgyti švelniai saldaus baltyminio maisto, pavyzdžiui, geriamo proteininio jogurto, jogurto su šaukštu uogienės, varškės“. Tačiau jeigu sportuojate dienos viduryje, tuomet papusryčiaukite, tada sportuokite, po poros valandų papietaukite ir įprastu laiku suvalgykite vakarienę. Dar galite suvalgyti papildomą užkandį: riešutų, jogurto indelį.

Konstantinui rūpi, kada gydytoja dietologė rekomenduoja valgyti vaisius? „Jeigu giminėje yra sergančių cukralige arba jūsų paties cukraus lygis svyruojantis, vaisius turėtumėte valgyti pirmoje dienos pusėje, priešpiečiams, – aiškina doc. E. Gavelienė. – Konstantino situacijoje galima juos valgyti ir po vakarienės. Svarbu neviršyti kasdienės maždaug 300 g vaisių normos. Geriau juos nukelti į atskirą valgymą, kad ir priešnakčiams“.

Dar viena svarbi sveiko gyvenimo sąlyga – pakankamas vandens kiekis. Gerti galima bet kada: valgant, prieš ir po valgio, tarp valgymų, svarbu išgerti apie 1,5 litro, tačiau nereikėtų viršyti 2 l, nes tuomet labiau apkrausime organizmą.

Gydytoja pataria nesukti sau galvos, ar valgome baltymus, ar angliavandenius. Svarbiausia išlaikyti valgymo režimą, nebadauti.

Projekto partneriai:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius