Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min rekomenduoja: įdomiausios vietos 2019-ųjų atradimams Lietuvoje

Vietinis turizmas pastaraisiais metais išgyvena aukso laikus – kelionės po gimtąjį kraštą tampa vienu populiariausių laisvalaikio praleidimo būdų. Atrodo, kad esate jau viską išnaršę? Galbūt naujų idėjų pametės kelionių po Lietuvą entuziastai.
Kelionės Lietuvoje - Rusnė, Mūšos tyrelio pažintinis takas, Rokiškis
Kelionės Lietuvoje – Rusnė, Mūšos tyrelio pažintinis takas, Rokiškis

Portalui 15min keliautojai ir turizmo ekspertai jau rekomendavo, kur geriausia vykti atostogų šiemet užsienyje. O šįkart klausiame – ką įdomaus verta 2019-aisiais aplankyti Lietuvoje?

Arvydas Dotas, kelionių portalo PamatykLietuvoje.lt įkūrėjas (www.pamatyklietuvoje.lt ; FB: facebook.com/pamatykLietuvoje ):

Birštonas, kur atsiras aukščiausias apžvalgos bokštas Lietuvoje

Vaidoto Grigo nuotr./Birštonas
Vaidoto Grigo nuotr./Birštonas

„Jau 2019 metų gegužę turėtų būti atidarytas didžiausias Lietuvoje apžvalgos bokštas. Jo aukštis – 51 metras, o apžvalgos aikštelė – 45 metrų aukštyje“, – 15min teigia A.Dotas. Šiuo metu aukščiausias apžvalgos bokštas – Labanore, jo aukštis siekia 36 m.

„Neabejotina, kad 2019-aisiais tai tikrai bus topas, – įsitikinęs kelionių po Lietuvą entuziastas. – Apžvalgos bokštai apskritai yra labai populiarūs, ir, kaip rodo Turizmo departamento atliktas tyrimas, žmonės dažnai kaip pagrindinį kelionės tašką renkasi juos (arba pažintinius takus, didesnius piliakalnius) ir toliau planuoja kelionę aplink.“

A.Doto nuomone, Birštonas kurį laiką buvo gerokai prisnūdęs kaip kurortas, bet pastaruoju metu daugėja žmonių, pramogų, gerėja infrastruktūra, keliautojams pritaikomos lankytinos vietos.

„Ir reikia nepamiršti, kad ir aplink Birštoną yra daug įdomaus“, – pabrėžia A.Dotas. Jis išskiria Balbieriškio apžvalgos aikštelę (daugiau – čia), Punios šilą, jame esantį Pasakų taką, bunkerį. Įdomiausias lankytinas vietas Birštone rasite čia.

Mūšos tyrelio pažintinis takas

VSTT nuotr./Mūšos tyrelio pelkės takas
VSTT nuotr./Mūšos tyrelio pelkės takas

Žagarės regioniniame parke esantis takas – vienas įspūdingiausių visoje šalyje, mano A.Dotas. Jis yra ir ilgiausias pelkėje medinis takas Lietuvoje, o šiemet dar pailgės. Jo ilgis dabar – 3605,87 m. Planuojama nutiesti dar daugiau kaip 2 km lentų tako.

Šis išskirtinis Šiaurės Lietuvos gamtinis kompleksas susideda iš aukštapelkės, tarpinio tipo pelkės, žemapelkės, durpynų ir šlapių miškų. Pelkės pietinėje dalyje prasideda Mūšos ir Juodupio upės, rytinėje dalyje telkšo natūralus Miknaičių ežeras ir daug mažų ežerėlių.

„O ir pačioje Žagarėje yra tikrai daug įdomaus, ko čia verta užsukti, pamatyti, patirti“, – įsitikinęs PamatykLietuvoje.lt sumanytojas. Lankytinas vietas rasite čia.

Ukmergė

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ukmergės piliakalnis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ukmergės piliakalnis

„Galbūt šis miestas ir nepatenka į, jei galima taip pavadinti, „tradicinių“ kelionių krypčių sąrašą, bet tikrai yra būtina aplankyti vieta“, – tikina A.Dotas. Pasak jo, Ukmergėje galima rasti įdomių istorinių vietų, žydų paveldo, pakeliauti po Ukmergės rajoną „Dvarų žiedo“ maršrutu (jį rasite čia).

„Bet bene labiausiai džiugina ir stebina ukmergiškių iniciatyvumas, aktyvumas ir kūrybiškumas. Mieste „apgyvendinta“ daug meno kūrinių, skulptūrėlių, įvairių kitų darbų. Čia ir šuo Keksas, ir dainuojantys Ukmergės balandžiai. Čia ir apšviestas Ukmergės piliakalnis. O taip pat čia gimė ir po visą Lietuvą pasklido „Surink Lietuvą“ magnetukų „virusas“, – Ukmerge žavisi A.Dotas.

Visas lankytinas vietas Ukmergėje rasite čia.

Fotografas, rašytojas Vytautas Kandrotas, knygų apie keliones Lietuvoje sudarytojas, neseniai išleidęs nuotraukų albumą „123 graži Lietuva“:

Rokiškis

Vytauto Kandroto nuotr. iš knygos „123 graži Lietuva“/Rokiškis
Vytauto Kandroto nuotr. iš knygos „123 graži Lietuva“/Rokiškis

„Savitas miesto urbanistinis planas, architektūra ir dvaro sodyboje itin aktyviai veikiantis Rokiškio krašto muziejus leidžia šiam Aukštaitijos miestui varžytis su žymiausiomis šalies turistinėmis vietovėmis“, – įsitikinęs V.Kandrotas.

„Miestas traukia nuostabia aura. Taip ir norisi pasivaikščioti Nepriklausomybės aikšte – nuo bažnyčios iki pat dvaro rūmų“, – ragina fotografas ir keliautojas.

Šiemet Rokiškis ir yra tapęs Lietuvos kultūros sostine, tad mieste netrūks įvairių renginių. „Belieka tik prisiderinti savo kelionės datą, ir turiningas savaitgalis garantuotas“, – žada albumo „123 graži Lietuva“ sudarytojas. Ką atrasti naujojoje Lietuvos kultūros sostinėje, skaitykite čia.

Mosėdis

Vytauto Kandroto nuotr. iš knygos „123 graži Lietuva“/Mosėdis
Vytauto Kandroto nuotr. iš knygos „123 graži Lietuva“/Mosėdis

„Mosėdis – ne tik Akmenų, bet ir 2019-ųjų metų Mažoji kultūros sostinė“, – atkreipia dėmesį V.Kandrotas. O dar 2019-ieji paskelbti Žemaitijos metais, tad tai puikus pretekstas geriau pažinti šį kraštą.

Ką Mosėdyje aplankyti verta? V.Kandrotas visų pirma rekomenduoja V.Into sodybą ir akmenų muziejų. Netoliese – ir kitos su akmenimis susijusios lankytinos vietos: Šauklių tundra bei didžiausias Lietuvos riedulys – Barstyčių (Puokės) akmuo.

Beje, V.Kandrotas atkreipia dėmesį, kad mažųjų kultūros sostinių titulą laimėję miesteliai paprastai stengiasi, kiek tik gali, ir taip pat surengia ne vieną dėmesio vertą renginį. „Tad sekite Mosėdžio kultūrinę programą ir pateksite į „kietą“ svetingų ir vaišingų žemaičių glėbį“, – ragina jis.

Pagramančio regioninis parkas

Vytauto Kandroto nuotr. iš knygos „123 graži Lietuva“/Akmenos atodanga ties Pagramančiu
Vytauto Kandroto nuotr. iš knygos „123 graži Lietuva“/Akmenos atodanga ties Pagramančiu

Kiek iš jūsų esate lankęsi Pagramantyje? V.Kandrotas pastebi, kad jis vis dar neatrastas Žemaitijos miestelis, bet žavintis nuostabiu kraštovaizdžiu ir gamtos paminklais, kuriuos saugo Pagramančio regioninis parkas.

„Prie dviejų per parką tekančių upių – Akmenos ir Jūros – santakos neseniai pastatytas regioninio parko lankytojų centras. Geriausiai ir artimiausiai su jo turtais susipažinsite išlipę iš automobilio ir persėdę į baidarę“, – pataria kelionių po Lietuvą entuziastas.

Dvi susiliejančios upės – gana skirtingos. „Akmena pateisina savo pavadinimą, joje gausu meandrų, rėvų, akmenų. Jūra lėtesnė ir ramesnė – tiks ir pradedantiems baidarininkams“, – išduoda V.Kandrotas.

Dreverna

Vytauto Kandroto nuotr. iš knygos „123 graži Lietuva“/Dreverna
Vytauto Kandroto nuotr. iš knygos „123 graži Lietuva“/Dreverna

Traukia į pajūrio kraštą, bet įprasti kurortai nusibodę? „Dar vienas neatrastas perliukas – žvejų gyvenvietė Dreverna“, – apie kaimą ant Kuršių marių kranto sako V.Kandrotas.

Kaimelis nedidelis, bet veiklos – apstu. Fotografas pataria užsukti į J.Gižo sodybą, kur galima susipažinti su pamario žvejų gyvenimu, kitapus gatvės nusipirkti žuvies iš autentiškos žvejybos įmonės, upės žiotyse įkurtame mažųjų laivų uoste išsinuomoti valtį ar vandens dviratį, taip pat būtinai užlipti į ant marių kranto pastatytą apžvalgos bokštą. „Vasarą poilsiautojus džiugina švarus paplūdimys su maudynėmis gėlame marių vandenyje“, – priduria jis.

Drevernoje galima apsistoti ilgesniam laikui – yra ir kempingas, ir itin paklausūs nedideli poilsio nameliai. Kaina už namelį nakčiai dviem žmonėms priklausomai nuo sezono svyruoja nuo 40 iki 60 Eur.

Plačiau apie Dreverną skaitykite čia: Pirštinę Palangai ir Neringai metanti Dreverna: ramiau, pigiau ir jaukiau?

Turizmo rinkodaros asociacijos prezidentė Danutė Mažeikaitė:

Didžiausia Lietuvos sala Rusnė

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rusnės salos gyvenimas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rusnės salos gyvenimas

Pažinti Rusnės miestelį ir aplinkinius kraštus galima ne tik pėsčiomis ar automobiliu, bet ir laivu. Tą išbandė 15min žurnalistas Ugnius Antanavičius. Laivyba čia plačiai išvystyta – prie dažnos sodybos išvysi motorinę valtį, katerį ar jachtą, dar daugiau jų stovi prieplaukose. Žvejyba, paukščių stebėjimas, turizmas ar tiesiog susisiekimas – laivai čia naudojami patiems įvairiausiems tikslams.

Bet net ir vaikštinėjant po miestą čia galima rasti daug įdomybių. Pavyzdžiui, miestui gyventojų dovanotus suoliukus, ant kurių ir galima paskaityti, kam jie dedikuojami, arba ko yra linkima kitiems. Arba paminklą žymiam Indijos politikui ir visuomenės veikėjui Mahatmai Ghandi ir Rusnės sūnumi vadinamam Hermanui Kalenbachui atminti.

O kur dar Uostadvario švyturys, vieta, kur Nemunas susitinka su Skirvyte... Daugiau skaitykite čia: Rusnės stebuklai – nuo paminklo Mahatmai Ghandi iki moterims seksualumą grąžinančio medžio

Arūna Kaminskienė, keliautoja, knygos „Žydrojo dangaus kraštas Bavarija. Viena gražiausių planetos vietų“ autorė

Kupiškis

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kupiškio bažnyčia
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kupiškio bažnyčia

Arūna siūlo nepamiršti ir Lietuvos. Šiemet ji rekomenduoja nepravažiuoti Kupiškio. „Kupiškyje gausu įdomių skulptūrų, kurios labai puošia miestą, jis labai tvarkingas ir jaukus“, – miestą giria Arūna.

Keliautoja pataria užlipti ant Kupiškio piliakalnio, nuo kurio atsiveria didžiausios neogotikinės bažnyčios šiaurės Lietuvoje vaizdas, taip pat dirbtinio vandens telkinio – marių – reginys.

„Šalia marių įrengti pliažai, poilsio ir žaidimų zonos, o net ir ne sezono metu smagu pasivaikščioti po salą – Uošvės liežuvį“, – rekomenduoja Arūna.

Daugiau skaitykite čia: Kupiškis: nuo modernizmo monumentų iki laisvamanių kapinių

Trūksta idėjų dar?

Keistai įdomios ir įdomiai keistos vietos Lietuvoje

Aurimo Šrubėno nuotr./ekskursijos akimirka
Aurimo Šrubėno nuotr./ekskursijos akimirka

10 įspūdingiausių apžvalgos bokštų

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Anykščių šilelio medžių lajų takas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Anykščių šilelio medžių lajų takas

10 gražiausių Lietuvos pažintinių takų

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kadagių slėnis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kadagių slėnis

Įdomiausios nakvynės Lietuvoje: ir tūkstančio žvaigždučių viešbutyje, ir tarp vilkų

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Taurų parkas“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Taurų parkas“

Baisiai graži Žemaitija: slaptas pelkių takas, kuriuo eiti galima tik basomis

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Varnių regioniniame parke
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Varnių regioniniame parke

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius