Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką reikėtų žinoti keliaujant į Kiprą: lietuvius čia nustebintų ne tik kitoks eismas

Viduržemio jūroje įsikūrusį Kiprą savo atostogoms vis dažniau renkasi ir lietuviai. Čia atvykti vilioja puikus oras, gardus vietinis maistas, įdomios lankytinos vietos. Visgi šioje šalyje ne viskas yra taip, kaip mums įprasta. Kokių staigmenų galima tikėtis Kipre ir ką būtina žinoti čia keliaujant?
Kipras
Kipras / Ados Alejūnaitės / 15min nuotr.

Apie tai, kad Kipre kai kurie dalykai skiriasi nuo to, prie ko esame pripratę Lietuvoje, įsitikino ir neseniai šioje Viduržemio jūros valstybėje apsilankę „15min“.

Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Kipro palmės viešbutyje
Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Kipro palmės viešbutyje

Atvirkščias eismas

Planuojantiems keliauti į Kiprą verta išsinuomoti automobilį, su kuriuo būtų galima aplankyti daugybę įdomių šios šalies vietų. Tačiau tai suplanavusius ir čia atvykusius lietuvius gali nustebinti netikėta staigmena keliuose.

Pasirodo, Kipre eismas vyksta atvirkščiai, t. y. kairiąja kelio puse. Taip, čia automobiliai juda taip pat, kaip ir Jungtinėje Karalystėje (Kipras 1960 m. rugpjūčio 16 d. paskelbė nepriklausomybę nuo Jungtinės Karalystės). Beje, ir vairas transporto priemonėse čia irgi yra kitoje pusėje.

Tad, jei ketinate Kiprą apvažiuoti patys, įsitikinkite, kad nekils problemų dėl eismo neįprasta kelio puse. O jei turite abejonių, gal vertėtų pasisamdyti vairuotoją, keliauti su ekskursijų grupėmis ar viešuoju transportu.

Kitokios rozetės

Įsivaizduokite, visą dieną keliaujate po Kiprą, fotografuojate lankytinus objektus, o prieš vykstant nakvynei į viešbutį, pastebite, kad baigia išsikrauti jūsų telefonas. Nieko baisaus, pagalvotumėte, jį įkrauti bus galima viešbutyje.

Tačiau ten nuvykus, galite likti nemaloniai nustebinti – elektros rozetės čia taip pat britiškos, t. y. pritaikytos įkrovikliams su trijų galų antgaliais (taip, tokiais pačiais, kokie yra Jungtinėje Karalystėje). Bebaigiantis išsikrauti telefonas ar kita įranga gali sukelti nemažai streso, bet verta žinoti, kad Kipro viešbučių personalas visada mielai jums pagelbės.

Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Vaizdas nuo vieno iš Kipro viešbučių
Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Vaizdas nuo vieno iš Kipro viešbučių

Tereikia kreiptis į viešbučio darbuotojus ir pasakyti, kad negalite įkrauti savo įrenginių ir norėtumėte specialaus antgalio rozetei. Nespėsite nė pajusti – prie jūsų durų jau stovės viešbučio darbuotojas su jums reikalingu daiktu.

Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Vienas iš Kipro viešbučių
Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Vienas iš Kipro viešbučių

Žinoma, jei skaitote šias eilutes ir ketinate atostogauti Kipre, šiuo dalyku galite pasirūpinti iš anksto.

Laukia labai daug maisto

Kipro restoranuose, kavinėse, žinoma, ir namuose vietiniai žmonės mėgsta ilgai šnekučiuotis ir išragauti daugybę patiekalų. Vietinis maistas čia tikrai labai gardus.

Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Maistas Kipre
Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Maistas Kipre

O jei jus čia kažkas vaišintų pietumis, žinokite, kad nuo įvairių patiekalų gausos ant stalo neliks laisvos vietos. Suprantama, viską norėsis išragauti. Tačiau kartu su dideliu maisto kiekiu ir gal dėl ne itin lietuvio skrandžiui įprastų patiekalų, gali sustreikuoti virškinimo sistema.

Kiprietiškai virtuvei pasakyti „ne“ – tikrai labai sunku.

Būtent dėl to keliaujant į Kiprą reikėtų pasirūpinti ir virškinimui skirtais vaistais. Aišku, kelionėje galima susilaikyti ir valgyti ne viską, ką pamatysite ant stalo ar meniu, bet kiprietiškai virtuvei pasakyti „ne“ – tikrai labai sunku.

Du metų laikai

Kipriečiai sako, kad jų šalyje tėra du metų laikai – vasara ir pavasaris. Jei norėtųsi šią salą pamatyti su gražiausiu jos „rūbu“, čia verta atvykti ankstyvą kovo mėnesį, kai viskas sužysta, laukai nusidažo žaluma. Ilgai besitęsiančios vasaros metu Kipro gamta nėra tokia žalia, nuo šilumos ir kaitinančios saulės žolė ir augalai nugelsta.

Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Kipro citrinos kovo mėnesį
Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Kipro citrinos kovo mėnesį

Svarbu paminėti, kad jūros vanduo Kipre ne visada maloniai šiltas. Kuomet Lietuvoje žiema, Kipro paplūdimiai tikrai nėra kupini turistų. Žinoma, toks metas gali patikti norintiems pasidžiaugti ramybe ir mažesnėmis kainomis. Viešbučių apartamentų kainos vėsesniu metų laiku, lyginant su liepos mėnesiu ar rugpjūčiu, Kipre gali skirtis ne vieną ir ne du kartus.

Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Pavasaris Kipre
Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Pavasaris Kipre

Jei čia vykstate dar neprasidėjus didiesiems karščiams, pasiimkite šiltesnių drabužių. Pavyzdžiui, pavasarį Kipro pajūrio kurortuose gali būti vėjuota. Šiltesnių drabužių taip pat nepamirškite keliaudami į kalnuotas Kipro vietas. Taigi, Kipras turi kalnų. Aukščiausias šios šalies taškas yra Olimpo kalnas (1952 m). Taip, garsusis dievų kalnas yra Kipre, o ne Graikijoje.

Nustebins vietinių religingumas

Didžioji dalis Kipro gyventojų yra stačiatikiai, tad čia esančiuose maldos namuose nerasite katalikams įprastų šventųjų skulptūrų, vyraus – sakraliniai paveikslai – ikonos.

Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Ikonos spindi auksu, Kipras
Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Ikonos spindi auksu, Kipras

Stebėtina, kad Kipro stačiatikių maldos namuose ikonoms ypatingą pagarbą atiduoda net ir vaikai. Gali sau ramiai sėdėti bei grožėtis pastato interjeru, o iš lauko į jį atbėgs vaikų būrelis, išbučiuos ikonas ir išbėgs kieman.

Tiesa, nors Kipro stačiatikių maldos namuose ir nėra minėtų skulptūrų, ikonų puošnumas čia atima žadą. Viskas žėri aukso spalva.

Kačių draugija

Planuojate keliauti į Kiprą? Nusiteikite pamatyti ir daug kačių. Jų galite sutikti net prabangiausių viešbučių terasose, kiemuose. Katės net gali meiliai trintis į jūsų kojas pusryčiaujant lauko kavinėje.

Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Kipro katinėlis prausiasi viešbučio terasoje
Ados Alejūnaitės / 15min nuotr. / Kipro katinėlis prausiasi viešbučio terasoje

Murkiančių gyvūnėlių sutiksite ir prie lankytinų vietų, miestų aikštėse ir t. t. Tad jei mėgstate kates, žinokite, kipriečiai su jomis irgi tikrai puikiai sutaria. O jei katės nėra jūsų mėgstamiausias padarėlis – teks apsišarvuoti kantrybe ir bandyti jų nepastebėti.

Suprantama, kad Kipre yra lietuviams neįprastų dalykų, tačiau ši Viduržemio jūros šalis tikrai turi ką pasiūlyti net ir išrankiausiam turistui. Iš Lietuvos Kipras pasiekiamas gana greitai, pavyzdžiui, „Wizz Air“ skrydis iš Vilniaus į Larnakos oro uostą (Kipras) trunka apie 4 valandas.

„15min“ kelionę į Kiprą organizavo Kipro turizmo ministerija (Cyprus Ministry of Tourism) ir oro linijų bendrovė „Wizz Air“.

Daugiau įdomių lankytinų Kipro vietų galite pamatyti šiose galerijose:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius