Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Skaitmeninis klajoklis“ Tomas Laurinavičius: „Mūsų kartai svarbiausias dalykas yra laisvė“

23 metų Tomas Laurinavičius priklauso tai kartai, kurių svajonių ir planų nevaržo baimė. Jei nori keliauti – ieškai bilietų ir skrendi. Sugalvoji gerą idėją – darai tai pats arba ieškai bendraminčių ir įgyvendini kartu su jais – iš šalies žiūrint tai atrodo be galo paprasta. „Taip ir yra“, – sako pašnekovas, kuris jau būdamas 21-erių žinojo, jog nenori dirbti „ofisinio“ darbo ir sąmoningai darė viską, kad galėjo pragyventi iš mėgstamos veiklos.
Dirbti Tomas gali iš bet kur – svarbiausia, kad būtų interneto ryšys.
Dirbti Tomas gali iš bet kur – svarbiausia, kad būtų interneto ryšys. / Asmeninė nuotr.

Kaip ir dažnas bendraamžis Tomas šiuo metu gyvena „kažkur“, t.y. dažniausiai ne vienoje šalyje ir net žemyne.

„Namai buvo ir bus Lietuva, tačiau nesvetimas jaučiuosi bet kurioje pasaulio vietoje“, – tvirtino pašnekovas.

Nors yra jaunas, Tomas save laiko žmogumi, jau galinčiu pasidalinti gerąja patirtimi ir įkvėpti kitus. Sričių, kuriose jaučiasi stiprus, – ne viena. Tačiau šįkart daugiausia kalbėsimės apie keliones. Būtent jos, anot Tomo, jam suteikia daugiausia aistros gyventi ir pradėti naujus darbus.

Asmeninio albumo nuotr./Tipinė darbo vieta – kavinė Ho Chi MInh mieste, Vietnamas
Asmeninio albumo nuotr./Tipinė darbo vieta – kavinė Ho Chi MInh mieste, Vietname.

Keliauja ir dirba

„Oficialiai metus esu benamis, t.y. neturiu pastovios gyvenamosios vietos, kadangi daug keliauju ir vienoje vietoje ilgiausiai praleidžiu 1-2 mėnesius“, – pokalbį pradėjo pašnekovas.

Nusėdėti vietoje jam visada buvo sunku. „Jau mokykloje buvau aktyvus: beveik 10 metų užsiiminėjau lengvąja atletika, vaidinau teatre, buvau mokyklos prezidentu, atstovavau savo mokyklą Panevėžio rajono moksleivių parlamente.

Besimokydamas pradėjau domėtis skaitmeniniu dizainu bei interneto svetainių kūrimu. Baigdamas mokyklą jau dirbau su klientais iš Europos ir JAV – kūriau jiems svetainių dizainą, vizitines korteles, taip pat rašiau apie skaitmeninę grafiką ir dizainą“, – pasakojo Tomas.

Nieko keisto, kad po abitūros egzaminų jis nusprendė studijuoti ne Lietuvoje, bet Danijoje, Orchuso mieste esančioje „Business Academy Aarhus“. Čia buvo jam patikusi multimedijos dizaino ir komunikacijos specialybė.

Po metų jis išvyko į Londoną atlikti praktikos vienoje iš Anglijos sostinės dizaino studijų. Per tris mėnesius, kiek truko praktika, vaikinas spėjo atlikti ne tik jam, kaip praktikantui, pavestus darbus, bet ir pradėjo rašyti internetinį žurnalą – tinklaraštį „Despreneur“, skirtą dizaineriams ir verslininkams, kurio turinys dabar jau pasiekė daugiau nei 2 mln. žmonių.

Baigęs mokslus Danijoje nusprendė, jog formalių studijų užteks – metas dirbti sau. 2013 metais su draugu Justu Markumi jiedu pradėjo projektą „Dare With Us“ (Išdrįsk kartu su mumis) ir išvyko į kelionę aplink Europą.

Asmeninio albumo nuotr./Kalėdos Vietname. Kairėje – Justas Markus, su kuriuo Tomas keliauja.
Asmeninio albumo nuotr./Kalėdos Vietname.
Kairėje – Justas Markus, dešinėje – Tomas.

Ši kelionė buvo tikra gyvenimo mokykla – draugai keliavo autostopu, autobusais, traukiniais, automobiliais, lėktuvu ir aplankė 11 šalių bei 17 miestų jose.

„Kelionės metu tapo visiškai aišku, kad nenorime dirbti nuo 9 val. iki 17 val. Geriau užsiimti tuo, ką patys mėgstame. Tad grįžę į Lietuvą įsitraukėme į startuolių pasaulį ir po kelių mėnesių paleidome savo startuolį – skaitmeninių nuotraukų prekybvietę“, – pasakojo Tomas.

Tuo pat metu jis dirbo ir su savo tiklaraščiu „Despreneur“, kurį pastebėjo tokie pasaulinės žiniasklaidos grandai kaip „Forbes“.

Pernai rugpjūčio pradžioje kartu su J.Markumi Tomas įgyvendino dar vieną savo svajonę – pradėjo kelionę aplink pasaulį.

„Kadangi mano veikla nepriklauso nuo fizinės vietos – galiu dirbti bet kur, kur yra interneto prieiga, tereikėjo supažindinti Justą su laisvai samdomo tinklaraštininko darbu. Per kelias savaites jis tai perkando ir sėkmingai prisijungė prie „dirbk iš bet kur“ arba „skaitmeninių klajoklių“ genties. Taip mes iškeliavome“, – pasakojo vaikinas.

Reikia pridurti, jog į kelią jis leidosi ne tuščiomis kišenėmis: 2013 m. kartu su lenkų kilmės amerikiete Paula Borowska pradėjo rašyti knygą apie mobilųjį dizainą. O 2014 m. jau keliaudamas išleido skaitmeninį knygos variantą „Mobile Design Book“, kuris jau uždirbo virš 5 000 JAV dolerių.

Asmeninio albumo nuotr./Dirbti Tomas gali bet kur – svarbu kompiuteris ir interneto ryšys
Asmeninio albumo nuotr./Dirbti Tomas gali bet kur – svarbu kompiuteris ir interneto ryšys

Šie pinigai ir nuolat gaunamos pajamos iš anksčiau minėtos veiklos leido Tomui aplankyti tris žemynus ir pagyventi 14 valstybių 23 miestuose.

„Įveikę 46 000 km po pusės metų šiemet vasarį grįžome į Lietuvą. Tada aš nusprendžiau, jog žiemosiu ne čia, o Pietryčių Azijoje, kadangi kelionės metu tiesiog įsimylėjau Balį ir Tailandą“, – pasakojo pašnekovas.

Maždaug penkis mėnesius iki tikros lietuviškos vasaros vidurio jis ir praleido Pietryčių Azijoje, kur startavo dar vienas jo projektas – „Despreneur Academy“. Šios virtualios akademijos tikslas – mokyti žmones dizaino, verslo ir technologijų. Visa medžiaga perduodama video pamokomis.

„Jau išleidau pirmąjį kursą Udemy platformoje, Learn Web Design and Start Your Freelance Business ir dirbu prie unikalios platformos kūrimo“, – pasakojo Tomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius