Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nedarykite to Londone! 10 klaidų, kurias daro turistai ir praranda pinigų

Didžiosios Britanijos sostinė Londonas yra vienas lankomiausių pasaulio miestų. Per metus jame apsilanko milijonai turistų. Dešimt metų čia gyvenantis Ryanas Gray sako pastebintis, kad daugelis Londono turistų daro tas pačias klaidas ir jos jiems kainuoja krūvą pinigų bei laiko, rašo „The Sun“.
Londonas
Londonas / Abi Ismail / Unsplash nuotr.

„Per savo gyvenimą esu aplankęs ir gyvenęs daugiau nei 50-yje šalių, tačiau Londonas, kuriame esu jau dešimt metų, yra tarp pačių mylimiausių“, – sako R.Gray.

Pasak jo, londoniečiai įpratę prie turistų srautų, nes mato juos kasdien. Deja, labai dažnai vietiniams į akis krinta metai iš metų, diena iš dienos pasikartojančios klaidos, kurias daro turistai, atvykę į Londoną.

Ir tai, anot R.Gray, būdinga daugumai žmonių, nepriklausomai nuo to, iš kurios šalies jie atvykę ar kokio amžiaus yra.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Eskalatorius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Eskalatorius

Stovėjimas kairėje eskalatoriaus pusėje

Šį dalyką daug kas supranta neteisingai ir tai labai erzina mieste gyvenančius žmones.

Vienas dalykas, kurį turite žinoti apie londoniečius, yra tas, kad jie nemėgsta kabinėtis, o jūs, stovėdami kairėje eskalatoriaus pusėje, jiems trukdote. Naudojimosi eskalatoriumi taisyklės paprastos: stovėti dešinėje, eiti kairėje. Laikykitės jų ir neturėsite problemų su vietiniais gyventojais.

Mokėti už įėjimą į dangoraižį „The Shard“

Londone yra nemažai dalykų, už kuriuos nereikėtų mokėti, bet turistai vis tiek tai daro.

Vienas iš jų – 87 aukštų dangoraižis „The Shard“, kuris yra 306 m aukščio ir buvo laikomas aukščiausiu pastatu Europos Sąjungoje (kol JK jai priklausė).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aukščiausia ES apžvalgos aikštelė jau laukia turistų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aukščiausia ES apžvalgos aikštelė jau laukia turistų

Norint pakiltį į dvi jame įrengtas apžvalgos aikšteles turistai sutinka mokėti 28 svarus sterlingų. Londoniečiai to nesupranta: kam mokėti čia, jei kitoje upės pusėje Fenčerčo pastate esančiame Dangaus sode (angl. Sky Garden), dar vadinamame „Walkie Talkie“, galima apsilankyti visiškai nemokamai ir pasigrožėti tokiu pat puikiu vaizdu? Tik reikėtų iš anksto užsisakyti laiką vizitui.

Unsplash nuotr./Turistiniai autobusai Londone važiuoja tais pačiais maršrutais kaip ir viešieji autobusai
Unsplash nuotr./Turistiniai autobusai Londone važiuoja tais pačiais maršrutais kaip ir viešieji autobusai

Mokėti už ekskursijas turistiniu autobusu

Viena populiariausių pramogų Londone – ekskursijos atviru autobusu. Tačiau, vietinių nuomone, turistai moka už „orą“, nes tas pačias vietas galima pamatyti važiuojant viešuoju autobusu ir taip sutaupyti apvalią sumą pinigų.

Per 90 minučių įprastais autobusais už 1,75 svaro sterlingų galite važiuoti tiek, kiek norite. Jei nežinote, kokį maršrutą rinktis, užsukite į interneto svetainę „Visit Britain“: čia nurodoma, kokius maršrutus žmonės turėtų rinktis, kad pamatytų geriausias miesto įžymybes.

Važiuoti metro, kai galima plaukti „Uber“ laivu Temze

Važiavimas metro yra būtina kiekvieno apsilankymo Londone dalis, tačiau ne visada tai yra geriausias būdas nuvykti iš vienos vietos į kitą.

Pavyzdžiui, iš Grinvičo į Londono centrą daug maloniau keliauti „Uber“ laivu, kuris kainuoja šiek tiek brangiau, bet suteikia galimybę nebrangiai apžiūrėti miesto įžymybes.

Nuo upės galima apžiūrėti „The Shard“ dangoraižį, Tauerio tiltą, Švento Pauliaus katedrą ir kitas svarbiausias miesto įžymybes.

Unsplash nuotr./„Uber“ laivas Londone
Unsplash nuotr./„Uber“ laivas Londone

Nepasinaudoja nemokamomis pramogomis

Vienas iš Londono privalumų yra tai, kad dauguma jo muziejų yra visiškai nemokami.

Gamtos istorijos muziejus, V&A, Tate, Britų muziejus ir Mokslo muziejus – tai muziejai, į kuriuos įėjimas nieko nekainuoja. Labai lengva praleisti visą savaitgalį apžiūrint geriausias miesto įžymybes ir neišleisti nė cento.

Tingėjimas pavažiuoti toliau nuo centro

Londono centras yra puiki vieta, todėl suprantama, kad, kaip turistas, norite pamatyti pagrindines lankytinas vietas.

Tačiau kai jau pamatysite Big Beną ir Trafalgaro aikštę, yra ir kitų nuo centro nutolusių vietų, į kurias verta nuvažiuoti metro.

Tai „Hampstead Heath“, kur galima paplaukioti lauko tvenkiniuose, Brikstonas su nuostabiais turgumis ir maistu bei Haknis su savo parkais ir alaus daryklomis.

Samuel Regan Asante / Unsplash nuotr./Haknio rajonas, Londonas
Samuel Regan Asante / Unsplash nuotr./Haknio rajonas, Londonas

Važiavimas rikša

Po kelių gėrimų viename iš daugelio puikių Londono barų galimybė pasivažinėti rikša iki nakvynės vietos gali pasirodyti gera idėja.

Tačiau yra daugybė siaubo istorijų, kai neoficialūs rikšų vairuotojai iš žmonių, ypač išgėrusių, ima nemažus pinigus.

„Tai gali atrodyti smagu, bet tikrai neverta rizikuoti“, – pataria londonietis R.Gray.

Joanos Godinho / Unsplash nuotr./Bulvytės ir žuvis Londone
Joanos Godinho / Unsplash nuotr./Bulvytės ir žuvis Londone

Žuvies ir bulvyčių valgymas bet kur

Kelionė į Londoną nebūtų visavertė, jei neparagautumėte žuvies su bulvytėmis (angl. fish and chips). Tačiau tai daryti reikia gerose vietose. Rekomenduojama prieš apsilankymą skirti šiek tiek laiko ir išsiaiškinti geriausias vietas, kur jų galima gauti.

Tarp jų – „Toff's“ Muswell Hill'e ir „Ken's“ Dulwich'e, o Londono centre puikiai tinka „London Fishcotheque“ ir „Seashell of Lisson Grove“, kur anksčiau valgė tokios garsenybės kaip Lady Gaga ir Stevie Wonderis.

Marco Chilese / Unsplash nuotr./Eilinis baras Londone
Marco Chilese / Unsplash nuotr./Eilinis baras Londone

Ėjimas į blogus barus

Čia panašiai kaip su užkandžiais: jei pasirinksite linksmintis bet kur, tik išleisite pinigus, o laiko gerai nepraleisite. Todėl prieš apsispręsdami, kur leisite vakarus ir naktis Londone, verta pasiskaityti apie geriausias ir tradiciškiausias užeigas, užuot ėjus į pirmą pasitaikiusią „King's Arms“ ar „Red Lion“.

Tarp geriausių miesto užeigų yra „Mayflower“ Roterhite, „Coach and Horses“ Graikų gatvėje, Soho ir „Southampton Arms“ Kentištaune.

Nuolatiniai lankytojai „Southampton“ mėgsta vietinį alų ir nuostabius užeigos užkandžius, tarp jų – škotiškus kiaušinius ir sumuštinius su kepta kiauliena.

Apsipirkimas Oksfordo gatvėje

Daugelis žmonių atvyksta į Londoną apsipirkti Oksfordo gatvėje, tačiau iš tiesų ji mažai kuo skiriasi nuo kitų Europos miestų centrų.

Vietinių nuomone, geriausia apsipirkti turguose, pavyzdžiui, „Spitalfields“, „Shoreditch“ ir „Brick Lane“, kur galima rasti daug geriausių mieste kario patiekalų.

Ne mažiau verta užsukti ir į „Camden“, „Portobello“ ir „Camden Passage“ prie „Angel“.

Čia ne tik rasite originalesnių pirkinių, bet ir patirsite tikrą londonietišką gyvenimą, kuris yra įvairiatautis ir įvairiaspalvis. Bus ką prisiminti!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius