Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teroristinis išpuolis Berlyne lietuvių neišgąsdino: važiuos ir skris švęsti

Pirmadienio vakarą Berlyne įvykdytas teroro aktas, kai didžiulis nuomotas sunkvežimis dideliu greičiu įlėkė į pačiame mieste centre Breitscheidenplatz esantį Kalėdų turgų, neišgąsdino keliautojų. Šventines keliones į Berlyną suplanavę lietuviai neatšaukia jų, teigia kelionių organizatoriai.
Vokietijos sostinėje gedima išpuolio aukų
Vokietijos sostinėje gedima išpuolio aukų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Nesulaukiame skambučių dėl Berlyno. Anksčiau po panašių išpuolių tikrai labai daug skambindavo žmonių, domėjosi dėl kelionės atšaukimo“, – sakė kelionių organizatoriaus „Makalius.lt“ vadovas Rimvydas Širvinskas.

Pasak jo, šiemet parduota daug kelionių savarankiškai vien todėl, kad pigių skrydžių bendrovė „Ryanair“ nuo rudens pradėjo skrydžius į Berlyną.

„Ypač didelis susidomėjimas kilo rudens pabaigoje ir žiemą, kai skrydžių kainos nukrito ir prasidėjo kalėdinės mugės įvairiuose Vokietijos miestuose. Apskritai pagal Kalėdinių mugių lankymą lietuviai labiausiai nori aplankyti vokiškąsias“, – pasakojo R.Širvinskas.

Viena tokių keliautojų, planuojančių keletą dienų tarpušvenčiu praleisti Berlyne ir pasimėgauti ten veikiančiomis kalėdinėmis mugėmis, yra kaunietė Lijana.

„Draugė gyvena Berlyne, tad šiemet nusprendžiau nuo antros Kalėdų dienos keletą dienų praleisti būtent pas ją: galvojome aplankyti muges, pasižvalgyti po menininkų rajonus, pajusti naktinį gyvenimą. Bilietus pavyko įsigyti pigiai dar rudenį“, – pasakojo mergina.

Ji teigė, kad teroristinė ataka Berlyne jos neišgąsdino. „O kur dabar saugu?“, – į klausimą, ar neketina keisti planų ir atsisakyti kelionės į Berlyną, klausimu atsakė keliautoja.

Pasak jos, situaciją kaip grėsmingą ji vertintų tik tuomet, jei rekomendacijas nevykti į Berlyną pateiktų Užsienio reikalų ministerija (URM).

„Dabar, kiek žinau, niekas nesako, kad ten turistams nesaugu. Priešingai, po atakos greičiausiai ten saugiau nei bet kur kitur“, – įsitikinusi pašnekovė.

URM praneša, kad Lietuvos ambasada Vokietijoje nuolat palaiko ryšį su vietos institucijomis ir pagal naujausius duomenis, gautus iš ambasados, jokių apribojimų atvykstantiems į Vokietiją nėra.

Visas rekomendacijas keliautojams apie saugias ir nesaugias šalis bei regionus, rasite puslapyje keliauk.urm.lt/location įvedę reikiamą kelionės kryptį, nurodoma ministerijos pateiktame atsakyme.

VIDEO: Tragedija Berlyne: policija nėra tikra, kad sulaikė tikrąjį išpuolio vykdytoją

Nebėra tokia populiari žiemos kryptis

Keletą metų Berlynas buvo labai populiari gruodžio mėnesio kryptis keliautojams, mėgstantiems keliones autobusu. Tačiau pastaruosius porą metų tendencijos pasikeitė – į Berlyną keliones autobusu šiemet organizuoja nedaug kelionių agentūrų ir organizatorių.

„Prieš kokius trejus metus buvo bumas: buvo labai populiarios trijų dienų kelionės į Berlyną šventiniu laikotarpiu. Bet pernai jau sunkiai surinkome autobusą, tad šiemet kelionės net nebesiūlėme. Šiemet masiškai važiuoja į Taliną. Tokias keliones siūlo beveik visi organizatoriai“, – sakė Kristina Butvilė, bendrovės „Excursus“ marketingo ir pardavimų vadovė.

Linos Ever nuotr./Kalėdinis Berlynas
Linos Ever nuotr./Kalėdinis Berlynas

Vienas rimčiausių išpuolių per daugybę metų

Priminsime, kad 2016 m. gruodžio 19 d. Vokietijos sostinę Berlyną sudrebino teroro išpuolis. Pirmadienio vakarą į Kalėdų mugę Berlyne įsirėžė sunkvežimis, žuvo daugiau 12 žmonių, apie 50 gali būti sužeistų.

Sunkvežimyje su lenkiškais numeriais (sunkvežimis registruotas Lenkijoje, Gdansko mieste) sėdėjo du vyrai, iš jų vienas žuvo avarijos metu, kitam pavyko pabėgti, bet nepraėjus nei valandai po įvykio Berlyno policija pranešė jį sulaikiusi. Tačiau antradienį paaiškėjo, kad pareigūnai tikriausiai sulaikė ne tą asmenį, o tikrasis teroristinio išpuolio organizatorius ar organizatoriai tebėra laisvėje.

Lietuvos ambasadorius Vokietijoje Deividas Matulionis teigia, kad įvykis, kuomet Berlyne pirmadienio vakarą į minią įsirėžęs vilkikas nusinešė keliolika gyvybių, yra vienas rimčiausių išpuolių Vokietijoje per daugelį metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius