Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15 faktų apie kiaušinius: ar rudi – vertingesni, kokio vieno vitamino neturi, kodėl nešvieži plūduriuoja

Artėja Velykos, kurių svarbiausiu simboliu yra kiaušinis. Net jei įprastai jų nemėgstate (nors visai be reikalo!) šia proga suvalgykite nors vieną kitą. O kad nepavargtumėte ieškoti šventinių receptų, trumpai smagiai pertraukėlei dalinamės keliolika įdomybių apie kiaušinius. Jie iš tiesų ypatingas produktas!
Kiaušiniai
Kiaušiniai / Vida Press nuotr.
  • Kiaušiniai laikomi vienu vertingiausių (kartais teigiama, jog net ir vertingiausiu!) produktų pagal maistinę vertę. Juose yra visų vitaminų, išskyrus vitaminą C, gausu baltymų, seleno, cinko, kalcio, geležies, antioksidantų ir dar daugybės kitų vertingų maisto medžiagų.
  • Vienas vidutinio dydžio vištos kiaušinis sveria apie 55 g ir turi 70 kalorijų.
  • Vis dar yra žmonių, kurie tiki, jog kiaušiniai rudu lukštu pagal maistinę vertę yra geresni, nei turintys baltą lukštą. O iš tiesų lukšto spalva ir kiaušinio maistingumas niekaip nėra susiję. Dar viena įdomybė – kadaise žymiai geidžiamesni buvo kiaušiniai baltu lukštu, nes jie laikyti švaresniais, tad buvo tarsi kokybiško kiaušinio etalonas.
Vida Press nuotr./Kiaušiniai
Vida Press nuotr./Kiaušiniai
  • Ar žinojote, kad jei kiaušinius laikysite smailuoju galu žemyn, jų galiojimas bus ilgesnis? Tai paaiškinama tuo, kad laikant tokioje pozicijoje išvengiama kiaušinio viduje susidarančios oro pūslelės kontakto su tryniu, o tai ir lemia ilgesnį kiaušinio galiojimą.
  • Netiesa, jog „žalių“ (termiškai neapdorotų) kiaušinių vartojimas padeda greičiau auginti raumenis. Mes suvirškiname maždaug 51 proc. baltymų, kuriuos turi „žalias“ kiaušinis ir net 91 proc. virto kiaušinio.
Vida Press nuotr./Virti kiaušiniai minkštu tryniu
Vida Press nuotr./Virti kiaušiniai minkštu tryniu
  • Vienas populiariausių ir paprasčiausių kiaušinių patiekalų yra omletas. Teigiama, jog kai ką panašaus į omletą ruošdavo jau senovės romėnai, tiesa, kiaušinius jie išplakdavo su trupučiu medaus, o tada šis mišinys būdavo kepamas. Klasikinio omleto meną ištobulino prancūzai. Dažnai teigiama, jog paprasčiausias ir tiksliausias virtuvės šefo meistrystės patikrinimas yra pažiūrėti, kaip jam seksis iškepti omletą.
Vida Press nuotr./Omletas su smidrais ir sūriu
Vida Press nuotr./Omletas su smidrais ir sūriu
  • Ar žinojote, kad druska padeda iš kiaušinių aktyviau pasišalinti drėgmei? Štai kodėl norint drėgno, o ne išsausėjusio omleto ar plaktos kiaušinienės, sūdyti patariama jau pačioje kepimo pabaigoje.
  • Populiarus būdas patikrinti, ar kiaušiniai švieži, pamerkti juos į indą su vandeniu – jei kiaušiniai iškart grimzta, jie švieži, jei vos vos kyla į viršų, yra vidutinio šviežumo, o jei plūduriuoja paviršiuje, turėtumėte susirūpinti dėl jų šviežumo. Kaip tai paaiškinti? Kai kiaušinis ką tik padėtas vištos, jame esanti oro pilna pūslelė yra maža, o kuo ilgiau kiaušinis stovi, tuo labiau toji pūslelė didėja. Taigi, kuo daugiau oro kiaušinyje, tuo labiau jis kyla į paviršių.
VIDEO: Du triukai su kiaušiniais, kuriuos verta žinoti
  • Daugiausiai kiaušinių suvalgoma Meksikoje – vienam žmogui per metus vidutiniškai tenka 321 kiaušinis, toliau rikiuojasi JAV su 255 kiaušiniais, o trečioje vietoje Prancūzija su 248 kiaušiniais, vidutiniškai tenkančiais vienam žmogui.
  • Ką tik vištos padėto kiaušinio temperatūra siekia net 71°C!
  • Jei višta deda rudos spalvos kiaušinius, pastebėta, jog su amžiumi jos dedami kiaušiniai ima vis šviesėti (žinoma, tai negalioja dedančioms baltus kiaušinius). Kiaušiniai taip pat pašviesėja, jei višta patiria daug streso!
  • Višta, dedanti kiaušinius, vienu metu „gamina“ ne vieną kiaušinį, o net kelis iš karto, tiesiog jie būna skirtingo išsivystymo lygio.
  • Salmonella bakterijos, kurių nemažai žmonių baiminasi, aptinkamos ant kiaušinio lukšto. Štai kodėl prieš perskeliant kiaušinio lukštą būtina jį kruopščiai šiltu tekančiu vandeniu nuplauti (galima netgi patrinti su soda). Įdomu, kad JAV, kad būtų sumažinta apsikrėtimo rizika, parduodami tik nuplauti kiaušiniai, o Europoje, dažniau nenuplauti. Nuplauti kiaušiniai galioja žymiai trumpiau ir tokius reikia laikyti šaldytuve. O nenuplauti kiaušiniai išsaugo natūralią plėvelę, kurią kiaušinis turi vištai jį padėjus. Ši plėvelė yra tarsi natūrali kiaušinio apsauga, kuri ir leidžia jam ilgiau išlikti šviežiam, nenuplautą jį galima laikyti ne šaldytuve.
Vida Press nuotr./Kiaušiniai
Vida Press nuotr./Kiaušiniai
  • Yra nemažai priežasčių, kodėl būtent vištų, o ne, tarkim, didesni kalakutų ar ančių kiaušiniai tapo patys populiariausi. Tai siejama su tuo, jog vištos kiaušinius deda dažniau, nei kiti paukščiai, jos pačios yra gana nedidelės, vadinasi, joms reikia mažiau vietos laikyti, taip pat mažiau pašaro šaltuoju metų laiku. Vištos taip pat turi silpnesnį motinystės instinktą, nei kalakutės ar žąsys, tad kiaušinius yra tiesiog lengviau surinkti.
  • Dar iki krikščionybės atsiradimo daugybėje senovės kultūrų kiaušinis laikytas labai svarbiu simboliu, dažniausiai jis sietas su gyvybės pradžia, atgimimu, vaisingumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius