Patarimai varškėčių kepėjams:
- Varškėčiams, kaip ir daugeliui varškės pyragų, spurgoms, rinkitės riebesnę varškę (pvz., 9 proc. riebumo). Kepinukai bus skanesni, minkštesni;
- Jei norite, kad varškėtukų vidus būtų itin švelnus, varškę pertrinkite per sietelį ar sutrinkite elektriniu smulkintuvu (blenderiu), taip pat galite rinktis ir rikotą. Jei, atvirkščiai, mėgstate varškės „kruopeles“ varškėtukuose, tuomet varškę trinkite šakute, tačiau persistengti nebūtina;
- Visi mėgsta purius, išsipūtusius varškėtukus. Kildinimo efektą padės pasiekti 2 dalykai. Nesvarbu, ar pagal receptą naudojami tik kiaušinių tryniai, ar ir baltymas, gerai išsukite juos su cukrumi iki balkšvos, purios masės, o tik tada maišykite su varške. Kitas kildintojas, žinoma, yra kepimo milteliai, galima be jų ir apsieiti, tačiau varškėtukai bus ne tokie išsipūtę, labiau primins blynelius.
- Miltų varškėtukų masei prireiks, tačiau stenkitės jų naudoti tik tiek, kiek būtina – kuo miltų daugiau, tuo kietesni, gumiškesni varškėčiai;
- Jei norite papildomo akcento, varškėčius gardinkite vanile, įtarkuokite citrinos žievelės ar įberkite saujelę nuplikytų aguonų;
- Jei norite išvengti pridėtinio cukraus, galite į varškės masę įtrinti vieną gerai sunokusį ar net pernokusį bananą. Tiesa, varškėtukai bus vos šlapesni, sunkesni, tačiau maloniai jausite banano skonį;
- Kai formuojate varšėtukus, geriausia tą daryti šlapiomis rankomis, o ne gausiai miltuoti ir rankas, ir stalviršį. Jei rinksitės miltus, kad apsisaugotumėte nuo tešlos lipimo, varškėtukus dengs miltų sluoksnelis, kuris kepant ima labai greitai degti;
- Varškėčius kepkite ant vidutinės kaitros, kad jie nepradėtų degti dar neiškepus vidui, idealas – gražiai apskrudusi išorė ir puikiai iškepęs vidus. Galite varškėtukus kepti ir orkaitėje, bet jei neturite garų režimo, jie gali būti sausoki.
O štai ir receptų rinkinys:
1. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.
2. Varškę kelis kartus pertrinkite per sietelį, tada įmaišykite į išplaktus kiaušinių trynius. Suberkite miltus, kepimo miltelius, cukrų, druską, citrinos žieveles, razinas.
3. Vanilės ankštį perpjaukite išilgai ir išskobkite šiek tiek sėklyčių.
4. Varškėčių masę gerai išsukite, tada berkite miltus, įmaišykite baltymus ir užminkykite tešlą – ji turi būti ne kieta, bet nelipti prie rankų.
5. Iš tešlos formuokite blynelių dydžio varškėčius ir tinkamu atstumu (kepdami varškėčiai iškyla) išdėliokite riebalais išteptoje skardoje.
6. Varškėčius apšlakstykite aliejumi arba lydytu sviestu ir kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Tiekite su mėgstamu padažu.
1. Varškę su cukrumi, druska ir atskirtu kiaušinio tryniu išplakite iki purumo. Įmaišykite miltus.
2. Kiaušinio baltymą išplakite ir įmaišykite į tešlą. Jeigu ji per skysta, įberkite dar šiek tiek miltų ir gerai išmaišykite.
3. Rankas pamirkant į šaltą vandenį suformuokite varškėčius (galima pavolioti džiūvėsiuose) ir iškepkite įkaitintame aliejuje.
![]() |
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Varškę ištrinkite su kiaušiniu. Suberkite miltus, cukrų, vanilinį cukrų, aguonas, citrinos žieveles, citrinos sultis ir druską. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Imkite po šaukštą paruoštos masės ir tarp drėgnų ar pamiltuotų delnų suformuokite nedidelius apvalius paplotėlius.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ar ištirpinkite gabalėlį sviesto. Sudėkite varškėčius. Kepkite apie porą minučių, kol gražiai apskrus. Tuomet apverskite ir lygiai taip pat apkepkite kitą pusę.
- Iškepusius varškėčius išimkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų riebalus. Tuomet perdėkite į lėkšteles.
- Patiekite su uogomis, grietine, jogurtu ar kitais mėgstamais priedais.
- Į varškę įmuškite kiaušinius, įdėkite miltus, cukrų, vanilinį cukrų, druską.
- Viską išmaišykite, padalinkite į 25 vienodas dalis, iš kiekvieno padarykite rutuliuką, apvoliokite miltais ir padarykite mažus blynelius.
- Trumpai apkepkite aliejuje iš abiejų pusių.
- Ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, sudėkite varškėčius, o skardą dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
- Kepkite 5 min.
- Varškėčius patiekite su uogiene ir grietine.
Recepto autorius: Ruslanas Bolgovas
- Išvirkite manų košę ir atvėsinkite (tinka ir vakarykštė).
- Į varškę įmaišykite manų košę, išplaktus kiaušinius. Suberkite kepimo miltelius, cukrų, druską, citrinos žieveles. Gerai išsukite.
- Keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų. Suformuokite blynus ir iškepkite.
- Patiekite su jogurtu, mėgstama uogiene ir pan.
1. Į dubenėlį sudėkite varškę ir sutrinkite. Berkite sėlenas, muškite kiaušinį, įpilkite sirupo ir viską gerai išmaišykite.
2. Suformuokite nedidelius, centimetro storio blynelius. Kai padarysite visus blynelius, sudėkite juos į kepimo indą ir kepkite iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

1. Varškę mediniu šaukštu pertrinkite per smulkų sietelį, kad varškėčiai būtų puresni. Įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, druską ir viską gerai išmaišykite.
2. Sudėkite miltus, suberkite nutarkuotą citrinos žievelę. Dar kartą viską gerai permaišykite. Tešla bus limpanti prie rankų, bet kuo mažiau miltų, tuo varškėčiai minkštesni! Tad geriau sudrėkinkite rankas vandeniu ar aliejumi.
3. Kepkite įkaitintoje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus po 3–4 min. iš abiejų pusių.
1. Sutarkuotas cukinijas suberkite į dubenį, pabarstykite 2 šaukšteliais druskos ir palikite apie 10 minučių, kad išsiskirtų skystis. Gerai nusunkite ir nuspauskite tarkuotas cukinijas, kad liktų kuo sausesnės (geriausia – sūrmaišyje arba keliais sluoksniais sulankstytu gabalėliu marlės).
2. Dubenyje išplakite kiaušinį su cukrumi ir trupučiu druskos (su druska elkitės atsargiai, mat jei labai gerai nenusausinsite cukinijų, tai druskos tikrai pakaks tiek, kiek jau subėrėte į cukinijas). Įmaišykite varškę ir ištrinkite šakute, sumaišydami su kiaušiniu. Tada sudėkite cukinijas, vėl sumaišykite. Galiausiai suberkite miltus ir sumaišykite minkštą nelipnią tešlą.
3. Suformuokite nedidelius paplotėlius. Kepkite iš abiejų pusių įkaitintuose riebaluose (labai tiks kokosų aliejus, jei mėgstate!).
4. Patiekite su grietine, medumi, uogiene ar šviežiomis uogomis.
- Varškę ištrinkite su kiaušiniu. Įmaišykite tarkuotą obuolį. Suberkite miltus, cukrų, vanilinį cukrų, cinamoną ir druską, sudėkite vanilinį jogurtą. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Imkite po šaukštą paruoštos masės ir tarp drėgnų ar pamiltuotų delnų suformuokite nedidelius apvalius paplotėlius.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ar ištirpinkite gabalėlį sviesto. Sudėkite varškėčius. Kepkite apie porą minučių, kol gražiai apskrus. Tuomet apverskite ir lygiai taip pat apkepkite kitą pusę.
- Iškepusius varškėčius išimkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų riebalus. Tuomet perdėkite į lėkšteles.
- Patiekite su obuoliene, uogomis, karamelės padažu, grietine, jogurtu ar kitais mėgstamais priedais.
- Varškę ištrinkite su kiaušiniu. Suberkite miltus, druską ir maltus juoduosius pipirus. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Špinatus nuplaukite ir perliekite karštu vandeniu. Kiek įmanoma geriau nusausinkite ir šiek tiek pasmulkinkite. Įmaišykite į varškės masę.
- Imkite po šaukštą paruoštos masės ir tarp drėgnų ar pamiltuotų delnų suformuokite nedidelius apvalius paplotėlius.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ar ištirpinkite gabalėlį sviesto. Sudėkite varškėčius. Kepkite apie porą minučių, kol gražiai apskrus. Tuomet apverskite ir lygiai taip pat apkepkite kitą pusę.
- Iškepusius varškėčius išimkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų riebalus. Tuomet perdėkite į lėkšteles.
- Patiekite su grietine, daržovėmis ar kitais mėgstamais priedais.
- Virtas bulves ir varškę sumalkite mėsmale, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, cukrų.
- Tešlą gerai suminkykite ir iš jos suformuokite paplotėlius, apvoliokite juos miltais iš abiejų pusių ir kepkite svieste, kol pagels.
- Patiekite su grietine ar sviestu.
Recepto autorė: Gintarė