Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar girdėjote apie kivių uogas? Kuo jos ypatingos ir su kuo dera

Buvo laikai, kai net bananai laikyti egzotika, o dabar taip apsipratome su įvairiausių vaisių gausa, jog įdomesnių kartais nė nepastebime. Tačiau galbūt jūsų akį patraukė įdomios uogos, primenančios kivius? Kartais jos taip ir vadinamos – kivių uogos, kitaip – aktinidijos. Kaip tik dabar atkeliauja naujas jų derlius, tad ką verta apie šias gėrybes žinoti ir kur jas skaniai panaudoti?
Giminaičiai – kiviai ir kivių uogos
Giminaičiai – kiviai ir kivių uogos / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, tai nedideli vaisiai, išvaizda primenantys vynuoges ar agrastus, o skoniu savo giminaičius – kivius. Visgi, aktinidijos – minkštesnės ir saldesnės už kivius.

Skanios ir vienos, ir desertuose, ir su mėsa

Šių vaisių gimtinė – Rytų Sibiras, Japonija, Kinija, Pietų ir Šiaurės Korėja bei Kurilų salos. Tačiau kivių uogos gausiai auginamos ir Kanadoje, Amerikoje, Čilėje, Naujoje Zelandijoje ir Europoje. Per metus pasaulyje užauginama daugiau nei milijonas tonų kivių uogų. Pasak J.Sabaitienės, kaip ir visi vaisiai, šios uogos yra ne tik skanios, bet ir gausios maistinėmis medžiagomis.

Kivių uogos yra saldžios, o jų skonis turi pasiflorų, ananasų, braškių užuominų.

Kivių uogos – puikus užkandis. Jos dažnai valgomos vienos, tačiau yra plačiai naudojamos ir kulinarijoje. Kivių uogos savo skoniu panašios į kivius – tai yra saldūs vaisiai. Jų skonis turi pasiflorų, ananasų, braškių užuominų. Kivių uogų minkštimas yra ryškiai žalios spalvos, o jo vidus užpildytas daugybe mažų juodų sėklyčių. Skirtingai nuo kivių, kurie pasižymi stora, pūkuota oda – šie vaisiai turi žalią, lygią odelę, kurios prieš valgant nulupti nereikia.

Vida Press nuotr./Giminaičiai – kiviai ir kivių uogos
Vida Press nuotr./Giminaičiai – kiviai ir kivių uogos

Kivių uogos dedamos į uogienes, džemus, jomis gardinamos salotos, salsos, įvairiausi vaisių kokteiliai. Šios gėrybės naudojamos ir ruošiant pyragus, bandeles, ledus bei sorbetus gamyboje. Jos puikiai dera su apelsinais, medumi ir šokoladu. Tačiau aktinidijos tinka ne tik prie įvairiausių saldėsių, bet ir prie pikantiškų patiekalų: jas valgyti mėgstama su jūros gėrybėmis, tokiomis kaip krevetės, šukutės ar balta žuvis. Jos taip pat tinka ir prie kiaulienos, jautienos, elnienos ir vištienos patiekalų. Iš jų gaminami įvairiausi pikantiški padažai, jos dažnai kepamos kepsninėje ir naudojamos, kaip garnyras.

J.Sabaitienė siūlo išbandyti ir porą receptų su kivių uogomis.

Salsa su kivių uogomis

Ingredientai:

  • 10 kivių uogų, perpjautų perpus;
  • 10 vynuoginių pomidoriukų, perpjautų perpus;;
  • saujelė supjaustytų šviežių kalendrų;
  • 1 arbat. šaukšt. aitriųjų paprikų pastos;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Dubenyje sumaišykite visus ingredientus, patiekite su ant grotelių kepta žuvimi arba vištiena.

Vaisių salotos su kivių uogomis

Ingredientai:

  • 16 kivių uogų, perpjautų perpus;
  • 1 nuluptas ir supjaustytas bananas;
  • 1/2 mažos nuluptos ir kubeliais supjaustytos papajos;
  • 2 valg. šaukšt. skysto medaus;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių.

Gaminimas:

Dubenyje sumaišykite kivius, bananą ir papają. Nedideliame indelyje sumaišykite medų ir citrinų sultis. Gautu padažu apšlakstykite vaisius. Šias salotas galima valgyti vienas arba maišyti jas su natūraliu jogurtu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius