Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bamba“ vadinta „Rotonda“ atgyja: verslininkai sako – investicijų reikėjo daugiau nei planuota

Kažkada legendinė, paskui daug metų apleista kavinė „Rotonda“ Gedimino kalno papėdėje mėgina prisikelti naujam gyvenimui. Dabartiniai šeimininkai neslepia, kad remontai užtruko ilgai ir kainavo brangiau, nei jie planavo. Vis dėlto, kaip sako viena iš jų Viktorija Emde, kavinė pradeda rašyti savo istoriją iš naujo – nebe kaip bohemos susirinkimo vieta, o parko restoranas su daug erdvės vaikams.
Atnaujintos „Rotondos“ spaudos konferencija
Atgimusi kavinė „Rotonda“ / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Istorija – nuo 1957 m.

Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija savo feisbuko paskyroje rašo, kad „garsioji Vilniaus „Rotonda“ gan ilgai buvo svarbiausia Lietuvos kelių „sankryža“.

„Pastatą Vilniaus širdyje dažnas vadino „bamba“ arba „grybu“. „Rotonda“ iškilo 1957 m jau pravalius subombarduotą Vilnių, kiek atsikvošėjus po deportacijų. Beje, niekas iš pat pradžių nevadino ledainės „Rotonda“. Tai buvo pati tikriausia „Pasaka“.

„Rotondoje“ būdavo visko, ko širdis geidžia – rislingo, kavos ar ledų.

Tuo metu Vilniaus pilių teritorijoje, šalia „Rotondos“ kūrėsi visokiausi juoko kambarėliai, lauko scenos, kioskai, buvo čia ir karuselių, sūpynių, dramblių fontane.

„Rotondoje“ būdavo visko, ko širdis geidžia – rislingo, kavos ar ledų. Kaštonų kritimo dienom čia sėdėdavo dailininkų ir poetų būriai, veteranai ir senutės“, – cituodama Jurgį Kunčiną rašo direkcija.

„1983 metais čia, dėvėdami senus tėvų švarkus ir paltus bei odinius sovietinius sandalus, rinkdavosi pirmieji Vilniaus pankai. „Rotondoje“ jie valgydavo ledus, gerdavo kavą su efedrinu ar be jo, o per pertraukas su naujomis diskusijomis ateidavo „dailioškės“ (Vilniaus dailės akademijos) studentai“, – rašė direkcija, o viena jų feisbuko skaitytoja papildė: „Pirmieji „elektrovenikai“ (baltų baskečių „Inkariukai“ nešiotojai) ir jiems prijaučiantys rinkdavosi Rotondoj dar truputį prieš pankus nuo 1982... ir būdavo konfliktų su „saducha“.

„Žiemą kavinė neveikdavo, bet kiekvieną pavasarį, baltai perdažius sienas, su nauju entuziazmu, sugrįždavo šlovingieji senosios „Rotondos“ laikai.

Vėliau „Rotonda“ buvo tiesiog palikta likimo valiai. Bet dar šį mėnesį kavinė vėl atvers savo duris!

Stovinti Vilniaus širdyje, ji taps tos širdies varinėjantis kraują „skilvelis“ – tikime, kad „Rotonda“, būdama istorinėje vietoje, bus draugiška ne tik šunims, bet ir Vilniaus pilių istorijai“, – rašo Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija.

Iki atnaujinimo – ilgas nesėkmių kelias

Ir išties – artėjant kalendorinei žiemai ir Vilniui atidarant kalėdinių renginių sezoną Katedros aikštės eglės įžiebimu, duris atvers ir atnaujinta „Rotonda“. Nebe vasaros kavinė, o parko restoranas, kuriame be vidaus erdvių būsią ir staliukų lauke visą žiemą.

Kava ir ledai. Šios didžiulės raidės vis dar puošia „Rotondą“. Kaip sako Viktorija Emde, atnaujintos, bet tos pačios.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Rotonda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Rotonda

Senosios legendos naujieji kavinės šeimininkai neišsižada, sako mielai klausysią atėjusių svečių prisiminimų, tačiau vis dėlto dabar tai jau neturėtų būti bohemos susitikimų vieta.

Ši kavinė ne vieną dešimtmetį stovėjo apleista, ji veikė iki 1992 metų. Planų ją atnaujinti ir vėl paversti traukos objektu būta, tačiau vis nesisekė atrasti tokį nuomininką, kuris tam ryšis.

Dar 2004 metais patalpos buvo perduotos bendrovei „Gairė“. Šiai įmonei pardavus akcijas, 2012 metais buvo pasirašyta atnaujinta nuomos sutartis su „Vičiūnų restoranų grupe“, kuri turėjo galioti iki 2017 metų. Tačiau 2015 metais visas šios bendrovės teises perėmė „Matilda“, kuri 2016 metais sutartį su savivaldybe nutraukė.

2018 metais kavinės „Rotonda“ nuomos konkursą laimėjo muzikinis klubas „Tamsta“, žadėjęs čia džiazo, klasikinės muzikos, poezijos. Tik vėl nepavyko.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Atnaujinta „Rotonda“
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Atnaujinta „Rotonda“

2020-ieji vis dėlto kavinei buvę lemtingi. Dar vieną savivaldybės skelbtą „Rotondos“ nuomos konkursą laimėjo įmonė „Gaminčiau ir gaminčiau“, turinti restoranų ir Vilniuje, ir Nidoje. Pasirašyta nuomos sutartis dešimčiai metų. Įsipareigojimus šiemet sausio gale perėmė kita tų pačių akcininkų įmonė „Senoji rotonda“.

Jokių komunikacijų nebuvo

„Prieš trejus metus laimėjome savivaldybės rengtą konkursą šitai vietai. Truko ilgai visi darbai, nes čia nebuvo jokių komunikacijų – nieko, nei vandens, nei elektros, nei kanalizacijos. Nei langų. Didelis reikalas, turbūt paprasčiau naują pastatą pastatyti, negu tai, kiek čia visko reikėjo nuveikti“, – sakė V.Emde.

Truko ilgai visi darbai, nes čia nebuvo jokių komunikacijų – nieko, nei vandens, nei elektros, nei kanalizacijos. Nei langų.

Ji neslepia – investicijos buvusios didesnės nei iš pradžių planuota. Kaip jau skelbta anksčiau, „Rotondos“ atnaujinimas pareikalavo apie 300 tūkst. eurų.

„Mus užklupo pandemija, svarstėme, ką toliau daryti. Daug daugiau teko investuoti, nei planavome iš pradžių. Kadangi karantinas, vėl pristabdė viską. Bet iš praeinančių miestiečių, skambinusių žurnalistų visapusiškai sulaukėme kur kas daugiau palaikymo, negu kažkokios demotyvacijos ar kritikos. Todėl nebuvo to, kad negerai dėl to jaustumėmės.

Jautėme, kad būtų labai gaila nedaryti“, – kalbėjo V.Emde.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Atnaujintos „Rotondos“ spaudos konferencija
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Atnaujintos „Rotondos“ spaudos konferencija

Kokia naujosios vietos vizija? Viktorija sako – pakviesti miestiečius į parką: „Raginsime eiti bent 10 minučių pasivaikščioti po parką, grynu oru pakvėpuoti. Tai sumažins stresą, pagerins sveikatos būklę. Tuo pačiu kviečiame užeiti ir pas mus.

Taip pat rengiame zoną vaikams ir viršuje bus mini kino teatras vaikams, jiems veiklos bus tiek vasarą, tiek žiemą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Rotonda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Rotonda

Planuojame, kai šiek tiek atšils, turėti lauko kiną, įvairių renginių. Dabar esame susitarę su „Patirčių klasę“ daryti užsiėmimus, jų bus visą kalėdinį laiką sekmadieniais nemokamų vaikams iki maždaug 10 metų.“

Patrauklu vaikams

Kaip sako Viktorija, „Rotonda“ bus parko restoranas.

„Kiekvienas, kas vaikšto parke, yra mūsų auditorija. Neskirstysime, kam labiau, bet šeimai bus patrauklu vien dėl to, kad yra vietos vaikams. Ir zona atsiras, ir meniu vaikams su ne vien bulvytėmis fri.

Dar lauke turėsime ir šaltuoju metų laiku veikiančią lauko terasą, turėsime ir tokį lauko kioskelį, vienas langas bus skirtas tam, kad išėję pasivaikščioti, mieste leidžiantys laiką, daug prisirengę žmonės, kuriems nepatogu į vidų eiti, galėtų laiką leisti lauke užkandžiaudami, valgydami, paimti karštą gėrimą. Lauko staliukai stovės visą žiemą, bus ir šildytuvai, bus kur prisėsti“, – kalbėjo viena iš šeimininkų.

Kiekvienas, kas vaikšto parke, yra mūsų auditorija. Neskirstysime, kam labiau, bet šeimai bus patrauklu vien dėl to, kad yra vietos vaikams.

Anot Viktorijos, jie neretai išgirsta, kad daro kitaip, nei buvo kažkada.

„Barų, kur gali išgerti, pabūti, yra. Gerų restoranų yra, mes ir patys turime. Bet vietų, kur su šeima, močiute, vaikais gali ateiti, nėra labai daug. Mūsų manymu, to trūksta. Norėtume tiek seniau čia besilankiusių prisiminimus išgirsti, bet tuo pačiu palaikymu, kad priimtų atėjusieji naująją „Rotondą“, nes ji kinta. Tai jau nebe bohemos susibūrimo vietas bus, o daugiau šeimos istorijų, draugų vieta“, – akcentavo ji.

Meniu, pažada Viktorija, bus įvairus – skirtingo amžiaus, skirtingų pomėgių žmonėms, „įkvėptas Italijos“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Atnaujintos „Rotondos“ spaudos konferencija
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Atnaujintos „Rotondos“ spaudos konferencija

Atnaujinta kavinė turėtų dirbti nuo 12 val. iki 23 val., savaitgaliais žada ir vėlyvuosius ilguosius pusryčius. Vasarą pusryčiai žadami ir kasdien.

Paklausta, ar nesibaimina būsimų iššūkių, kadangi maitinimo verslas yra pakankamai sudėtingas, Viktorija šypsosi: „Ne, galvoju, kad nebijome. Norime padaryti fainą vietą, renkamės kolektyvą, kuris mylėtų vaikus, būtų šiaip džiaugsmingi. Jeigu bijotum, turbūt restoranų nekurtume. Turi eiti užtikrintai. Geriau prisipažinsime, kad suklydome, ir kažką pataisysime.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Atnaujintos „Rotondos“ spaudos konferencija
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Atnaujintos „Rotondos“ spaudos konferencija

Turėsime vietų lauke, kad žmonės kuo daugiau laiko leistų parke. Nes šita vieta buvo tokia primirusi, čia tik praeidavo žmonės. Dėl to galvojame, kad atsiras mūsų svečias, kuris mus mėgs.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius