-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barbekiu sezono atidaryme – egzotiški kepimo būdai ir nauji receptai

Besidžiaugdami pagaliau pagerėjusiu oru ketvirtadienio popietę Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos meistrai surengė sezono atidarymą. Kepė, čirškino ir gardžiausiais kvapais aplinkinių nosis erzino. Užsukę į svečius 15min žurnalistai grįžo pilnomis kišenėmis naujų receptų ir idėjų, kaip skaniai iškylauti ir pavasarį švęsti.
Barbekiu sezono atidarymas
Barbekiu sezono atidarymas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Litexpo“ kiemelyje susirinkę grilio gerbėjai labiausiai kraipė galvas apstoję prie lentų prikaltas lašišas ir vištas, kurios gardžiai skrudo virš žarijų.

„Norvegijoje ir Švedijoje lašiša dažnai kepama prie laužo, prikalus ją prie lentos. Kepimo laikas priklauso nuo žarijų, oro, vėjo, bet pusė lašišos gali kepti 1 – 1,5 valandos. Kuo ilgiau kepa, tuo skanesnė. Žarijoms atvėsus, dedama naujų. Žuvis nevartoma, nes yra žmonių, kurie mėgsta labiau pakeptą, kiti mažiau”, – besistebintiems aiškino grilio meistras Laimis Macijauskas. Anot jo, naudodami specialų kryžiaus formos metalinį iešmą, argentiniečiai iškepa pamovę net ir visą jautį, ne tik vištas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Laimis Macijauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Laimis Macijauskas

Virtinėje grilių čirškėjo vištiena, kiaulienos kepsniai, eilėje prie žarijų laukė iš anksto parūkyti šonkauliukai ir šviežios antienos kulšelės. O kur dar stirtos įvairaus skonio dešrelių! Tikra šventė pilvui!

Stabtelėję prie barbeliu guru Galinos Bovševič, kuri maišė daržoves milžiniškose keptuvėse, gavome gausybę idėjų, kaip paruošti gardų garnyrą prie kepsnio.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Galina Bovševič
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Galina Bovševič
  • Kad daržoves galima kepti ant žarijų – niekam ne naujiena. Tačiau iš jų galima pasigaminti puikų padažą ar pagardą. Tam net nepjaustytas daržoves – cukinijas, baklažanus, papriką – verkite ant iešmų ir kepkite virš žarijų iki juodumo. Paskui greit pakiškite po šaltu vandeniu, kad atšoktų apskrudusi odelė. Nulupkite ją, daržoves smulkiai supjaustykite arba sutrinkite į tyrę. Jos bus įgavusios dūmo skonio ir labai tiks prie kepsnio.
  • Jeigu valgytojų yra didžiulis būrys, patogu daržoves kepti ant grilio didelėje keptuvėje ir paskui padalinti porcijomis. Jeigu norite svečius nustebinti, pagaminkite karamelizuotus burokėlius. Tam burokėlius reikia apvirti (ne iki galo), nulupti, supjaustyti riekelėmis ir apkepti aliejuje. Paskui pagardinti vyno actu, balzaminiu actu, berti cukraus, druskos, rozmarinų, mėtų, pipirų. Burokėliai gražiai karamelizuosis ir bus ypatingai gardūs.
  • Daržoves – cukinijas, paprikas, pomidorus, baklažanus galima įdaryti varške, sūriu ar mėsyte ir kepti ant žarijų suvyniojus į foliją.
  • Dideliuose griliuose su dangčiais galima kepti netgi visą kopūsto galvą, prieš tai įdarius, pavyzdžiui, malta mėsa. Gausite milžinišką balandėlį, kurį patiekti geriausia supjausčius skiltelėmis.
  • Grilyje galima išsikepti ir brokolius bei žiedinius kopūstus. Ant grilio dedame žalius, lengvai apkepame, tada susukame į foliją ir paliekame. Taip jie išleidžia savo sultis. Marinuojame kepimo metu, tiesiog šlakstydami daržoves balzaminiu actu, čili padažiuku arba kitu marinatu. Žiedinius kopūstus prieš kepimą geriausia supjaustyti gabaliukais ir pamerkti į pasūdytą arba parūgštintą vandenį. Taip pagerėja ir skonis, o jeigu yra kokia kirmėlytė, jei brokolis iš savo daržo, viskas išeina lauk.
  • Daržoves užmarinuoti galima iš anksto, o galima visus prieskonius suberti gaminimo pabaigoje.
  • Kad kepant nenutekėtų sultys ir marinatas, naudojamas specialus silikoninis kepimo kilimėlis, kuris tiesiamas tiesiog ant grotelių.
  • Paskutinis mados šauksmas – kepinti ridikėliai. Ridikėlius pjaustome į 4 dalis. Keptuvėje arba grilyje ant silikoninio kilimėlio ištirpiname sviestą ir vartydami kepame ridikėlius iš visų pusių. Baigus kepti apibarstome druska bei pipirais ir patiekiame karštus. Kepdami ridikėliai tampa skaidrūs ir neapsakomai gardūs, nes prisigeria sviesto skonio. Taip ridikėlius galima pabandyti ir namuose išsikepti keptuvėje. Jie tinka ir prie mėsytės, ir vieni, patiekus ant salotų lapų, jeigu norite vegetariško patiekalo. Taip pat galima paruošti kaliaropes ir baltuosius ridikus.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius