Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 05

Bazilikų skonis ir aromatas žiemai: kaip gaminti ir užšaldyti pesto padažą

Bazilikas – savo aromatu ir ryškiu skoniu sunkiai nurungiamas vasaros žalumynas. Tai idealus pomidorų kompanionas, tad šių daržovių gerbėjai augina bazilikų daržuose ar ant palangės, o gal perka kone glėbiais. Jei šiuo metu bazilikų jūsų namuose netrūksta ir sukate galvą, kaip tą nuostabų skonį bei aromatą išsaugoti, geras variantas – gaminti pesto ir porcijomis jį šaldyti atšiauriam sezonui.
Naminis pesto padažas
Naminis pesto padažas / Autorės nuotr.

Naudingi patarimai:

  • Klasikinio itališko pesto ingredientai vos keli – bazilikų lapeliai, paskrudintos kedrinės pinijos (paprastai vadinami tiesiog kedro riešutais), kietasis itališkas sūris, česnakai, tyras alyvuogių aliejus ir žiupsnelis druskos.
  • Pastaraisiais metais atsirado daugybė pesto variacijų, kai žaidžiama įvairiausių žolelių deriniais. Kartais šiuose deriniuose bazilikas dar dalyvauja, o kartais jo atsisakoma. Pesto galima ruošti ir iš krapų, špinatų, jaunų morkų lapelių, kalendrų, jaunų burokėlių lapelių, gražgarsčių...
  • Nors klasikiniame recepte naudojamos kedrinės pinijos, jos taip pat neretai keičiamos, ypač, jog tai vieni brangiausių riešutų. Juos pakeičia anakardžiai, saulėgrąžos, migdolai, graikiniai riešutai, moliūgo sėklos.
  • Pesto padažas lengvai pasiduoda improvizacijoms, tačiau galioja vienas bendras patarimas: kuo švelnesnio skonio naudojate žoleles, tuo švelnesnio skonio turėtų būti ir riešutai ar sėklos, priešingu atveju kuris nors skonis itin stipriai dominuos.
Vida Press nuotr./Pesto padažo gaminimas
Vida Press nuotr./Pesto padažo gaminimas
  • Bet kuriuos pesto padažui naudojamus žalumynus reikia itin kruopščiai nuplauti, o tuomet nudžiovinti. Galima tą daryti tiesiog paskleidus vienu sluoksniu, o galima naudoti džiovyklę. Kas nutiks, jei žolelės bus drėgnos? Padažas bus vandeningas, silpnesnio skonio.
  • Jei padažą gaminsite elektriniu virtuvės kombainu, žoleles verta bent keliolika minučių palaikyti šaldytuve – taip nuo malimo jos mažiau kais ir mažiau praras autentišką spalvą.
Vida Press nuotr./Krapų pesto
Vida Press nuotr./Krapų pesto
  • Bet kokius padažui naudojamus riešutus ar sėklas verta švelniai paskrudinti – taip skonis bus turtingesnis. Be to, paskrudinus atsiskirs riešutų žievelė – ją verta kiek įmanoma pašalinti, kad padažas būtų vientisesnis. Prieš berdami riešutus ar sėklas į padažą, visiškai atvėsinkite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius