Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Džiovinsite grybus? 8 patarimai, kurie pravers

Grybai miškuose pamažu kelia savo kepures, tad atkaklūs grybautojai jau sugeba jų rasti. Žinoma, skanu įvairiausiais būdais pasiruošti šviežių grybų ir skanauti jų nedelsiant, tačiau jei prigrybavote (ar dovanų gavote) daug grybų, puikus būdas išsaugoti jų ateičiai – džiovinti.
Džiovinti grybai
Džiovinti grybai / Vida Press nuotr.

Šis konservavimo būdas puikus tuo, jog miško gėrybės išsaugo beveik visą maistinę vertę. Sėkmingai sudžiovinę, turėsite kokybišką, gryną produktą be jokių priedų, kurį galėsite panaudoti ir tradiciniams, ir modernesniems patiekalams.

Primename kelis patarimus, kurių verta paisyti nutarus prisidžiovinti grybų:

  • Grybų, kuriuos ruošiatės džiovinti, neplaukite – užtenka juos apvalyti drėgna servetėle, apipjaustyti, verta rinktis kuo sveikesnius, nepažeistus grybus.
  • Džiovinimui labiausiai tinka baravykai, raudonviršiai, lepšiai, nes jie išsaugo ir savo spalvą, ir aromatą, sudžiovinti yra itin universalūs. Voveraitės taip pat išdžiūsta gražiai, tačiau aromato beveik nelieka, skonis taip pat gana silpnas, tad stipresnio skonio grybų mėgėjai jų nė nedžiovina. Džiovinti galima ir kazlėkus, šilbaravykius, kelmučius, tik proceso metu jie pajuosta, tačiau kvapo bei skonio nepraranda.
Vida Press nuotr./Grybai
Vida Press nuotr./Grybai
  • Nors grybams džiovinti šiais laikais dažnai pasirenkamos specialios džiovyklės, iš tiesų tai nėra būtinas įrenginys – grybai puikiai išdžius ir orkaitėje (o jei turite krosnį, taip pat ir joje).
  • Grybus verta džiovinti supjaustytus panašaus storio skiltelėmis, pavyzdžiui, 6–7 mm storio, tuomet jie visi išdžius tolygiai. Žinoma, galima džiovinti ir perpus ar ketvirčiais supjaustytus grybus, tik džius jie ilgiau.
Vida Press nuotr./Džiovinti grybai
Vida Press nuotr./Džiovinti grybai
  • Jei džiovinsite grybus orkaitėje, dėkite juos ant plačių skardų vienu sluoksniu. Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 40 laipsnių ir džiovinkite grybus porą valandų. Grybus atsargiai apverskite, vėl džiovinkite porą valandų. Galiausiai padidinkite temperatūrą iki 50–60 laipsnių ir džiovinkite dar valandą. Svarbus momentas: džiovinant orkaitės durelės turi būti praviros.
  • Jei naudojate džiovyklę, sudėkite grybus greta vienas kito ant džiovinimo padėklų ir pasirinkite džiovinimo programą, skirtą grybams. Džiovyklė temperatūrą ir proceso laiką kontroliuos automatiškai.
  • Kokybiškai išdžiovinti grybai turi būti lengvučiai, švelnios faktūros, elastingi, juos galima švelniai perlenkti, tačiau neturėtų būti trapūs, lūžinėjantys.
  • Džiovintus grybus laikykite sandariai uždarytame inde, tamsioje spintelėje. Taip jie ilgiau išsaugos spalvą, aromatą, o ir neprivilios maistinių kandžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius