Nieko keisto, kad juose dominuoja grybai, bulvės, uogos ir grūdai. Visa tai, ko iki šiol pilna šiame Lietuvos regione.
„Kadangi Dzūkija – miškingas kraštas, dzūkai nuo seno buvo žinomi kaip geri grybautojai, todėl jų virtuvėje itin svarbūs grybų patiekalai“, – pažymi prekybos tinklo „Iki“ virtuvės šefė Elvyra Semaška. O pranešime žiniasklaidai – tradicinės Dzūkiškos bandos receptas.
Dzūkiška banda
Reikės:
- 1 kg žalių bulvių,
- 200 g virtų bulvių,
- džiovintų kopūsto lapų,
- druskos,
- šaukšto kefyro arba grietinės.
Gaminame:
- Žalias sutarkuotas ir šiek tiek nusunktas bulves sumaišykite su virtomis trintomis. Įdėkite druskos, kefyro arba grietinės ir išminkykite. Jeigu norite, galite įmaišyti ir sutarkuoto svogūno.
- Bulvių masę dėkite ant kopūstų lapų, formuokite bandas ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iki valandos (tikslus laikas priklausys nuo bandos storio).
- Iškeptas bandas patiekite su spirgučiais ir padažu iš varškės, grietinės, žalumynų ir česnako.
1. Kai bulvės nuluptos, o kitos verda, metas kurti krosnį, kuri kūrenasi apie 1 val. Tinka tik lapuočių malkos - jos kaitresnės. Virtas bulves sutrinkite, žalias sutarkuokite, dalinai nusunkite. Suberkite druską, grietinę ir visą masę gerai išmaišykite. Tešlą klokite ant kopūsto lapo.
2. Malkos krosnyje per tą laiką virsta žarijomis. Jas žarstekliu - „kačerga“ subraukite prie krosnies durelių. Bandas dėkite ant ližės ir pašaukite į krosnį. Kepkite apie 1 val. Bandas valgykite su šaltiena, vištiena, varške, sviestu ar spirgučių padažu.
![]() |
Autorės nuotr./Dzūkiškos bandos |
Mamos vaikystėje šios bandos visada buvo valgomos tik su dažiniu.
Į užvirusį pieną reikia supilti šalto pieno šlakelyje ištirpintą krakmolą, įberti trupučiuką druskos ir užvirti. Padažą supilti į tą indą, kuriame patieksime. Tuomet šaukšo galu tame grietinės tirštumo padaže reikia pribadyti daug skylučių. Ant viršaus supilti spirgučius su svogūnais. Padažas pamažu teka į tas skylutes, o jos, „prarijusios“ padažą, užsitraukia. Romantiška tai stebėti! Į tą dažinį seniau dažydavo ne pjaustytas, o sudraskytas bandas, bet mes pasielgėme šiuolaikiškiau.
Likusias bandas galima sumerkti į sviesto - grietinėlės padažą, sudėti į puodą ir įdėti į dar karštą krosnį. Jos ten sušunta, turite beveik kitą patiekalą :)
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

1. Grikius biriai išvirkite – kruopos gali būti dar vos kietokos, tad užteks virti 6-7 min. Nukoškite, perpilkite į didelį dubenį ir palikite kiek pravėsti.
2. Kiaušinius paplakite, svogūną bei morką (jei ją naudojate) nulupkite ir supjaustykite kubeliais, taip pat supjaustykite ir šoninę ar lašinukus.
3. Keptuvėje įkaitinkite taukus ar aliejų ir suberkite svogūnus, morkas ir lašinukus/šoninę, pakepinkite, kol svogūnas taps perregimas, o lašinukai/šoninė kiek paskrus.
4. Suberkite į grikius keptuvės turinį, supilkite kiaušinius, kefyrą ar rūgpienį, pasūdykite.
5. Verskite gautą masę į riebalais pateptą kepimo indą (ar puodą, kurį galima dėti į orkaitę).
6. Dėkite į iki 180 C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite 40-50 min. Valgykite su grietine, kefyru ar kitais mėgstamais priedais.

1. Pirmiausiai reikia paruošti tešlą. Į mažą indelį supilti mieles, truputį vandens ir cukraus. Padėti šiltai, kad iškiltų.
2. Į didesnį indą suberti miltus, padaryti duobutę, supilti likusį vandenį bei cukrų, kiaušinius ir ištirpintas mieles. Šią masę maišyti. Minkymo pabaigoje į masę supilti ištirpintą sviestą.
3. Viską išminkyti ir padėti šiltai, kol pakils.
4. Kai tešla iškils, ją reikia padalinti į 4 dalis, kiekvieną jų iškočioti, padaryti skrituliukus, dėti įdarą, užspaudyti kraštus ir virti karštame aliejuje, kol paruduos.
5. Įdaro paruošimas. Džiovintus grybus išvirti ir sumalti per mėsmalę. Pakepinti daug svogūnų ir sumaišyti juos su grybais, paskaninti pipirais, druska ir lauro lapais.