Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gaminame kiniškus patiekalus: kelios taisyklės ir koldūnų „gyoza“ receptas

Makaronai, ledai, sušiai, kečupas. Daugelis nustebtų sužinoję, kad šie produktai kilo ne iš Italijos, Japonijos ar JAV virtuvių, o pirmąkart buvo pagaminti Kinijoje. Tačiau tai – tik dalis staigmenų, kuriomis garsėja Rytų milžinės kulinarinės tradicijos. Tiesa, kinų virtuvės skoniai Lietuvoje neretai apsiriboja saldžiarūgščia vištiena, troškintomis kiaulienos juostelėmis ir kitais įprastais patiekalais. Išties šios šalies gastronominis pasaulis yra be galo spalvingas, ryškus bei originalus.
Koldūnai gyoza su kiauliena
Koldūnai gyoza su kiauliena / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, pasigaminti skanius ir sveikus kinų virtuvės patiekalus lengva tuomet, kai vadovaujamasi keliomis pagrindinėmis taisyklėmis.

„Šioje šalyje maistui ruošti naudojama daug daržovių. Todėl jas reiktų šiek tiek pakepinti, prieš tai supjausčius šiaudeliais. Puikus daržovių pasirinkimas – cukinijos, baklažanai, morkos, kurių patiekalams verta naudoti tikrai gausiai. Kita svarbi sveiko kinų maisto ruošimo gudrybė – rinktis liesesnę mėsą. Tam, pavyzdžiui, idealiai tinka kalakutiena. Šią mėsą reiktų kepti su nedideliu kiekiu aliejaus, geriausia – patroškinti. Taip pat verta naudoti jūros gėrybes, o maistą gausiai praturtinti ir česnakais. Jie patiekalams suteiks puikų aromatą bei skonį“, – rekomenduoja kulinarijos žinovė.

Ji taip pat siūlo nepamiršti ir padažo. Tradicinis kiniškas gaminamas iš sojos, rudojo cukraus, neretai įdedama aitriųjų paprikų pipirų, acto, aliejaus, sezamo sėklų, medaus, citrinos sulčių.

123RF.com nuotr./Kiniška jautiena
123RF.com nuotr./Kiniška jautiena

Tad B.Baratinskaitė kviečia pasinaudoti patarimais ir leistis į tikrą rytietišką nuotykį.

Aštrūs kiniški gyoza koldūnai su kalakutiena

Ingredientai:

  • 250 g maltos kalakutienos;
  • 16 gyoza šaldytos tešlos lakštelių (rasite pirkti didesnėse parduotuvėse, ieškokite šaldytų tešlos ir jos gaminių šaldikliuose);
  • 1 raudona aitrioji paprika, susmulkinta;
  • 2 arbat. šaukšt. smulkintos imbiero šaknies;
  • 1 arbat. šaukšt. kiniško prieskonių mišinio;
  • 2 valg. šaukšt. austrių padažo;
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 0,5 stiklinės vandens.

Gaminimas:

1. Sumaišykite kalakutieną, smulkintą aitriąją papriką, prieskonius, austrių padažą ir imbierą. Taip pasigaminsite įdarą.

2. Dėkite po 2 įdaro šaukštelius ant kiekvieną tešlos skritulėlio, sudrėkinkite kraštus, kad galėtumėte gerai užlipdyti.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite koldūnus suklijuota dalimi į viršų, sumažinę ugnį įpilkite vandens. Uždenkite dangčiu, patroškinkite apie 5 minutes. Dangtį nuimkite, dar patroškinkite porą minučių, kol vanduo išgaruos, o koldūnų apačios apskrus.

Patarimas: šį patiekalą ypač gardu valgyti su sojų arba tradiciniu saldžiarūgščiu padažu. Pastarąjį pasigaminti galima nedideliame kiekyje aliejaus pakaitinus ir pakepinus sezamo sėklas. Tada reikia įpilti porą valgomųjų šaukštų tamsaus sojų padažo, įdėti tiek pat medaus ir citrinos sulčių. Taip turėsime karamelinės spalvos, skanų ir kvapnų pagardą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius